Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Temelín stále drží zvýšený stupeň ochrany

Zasáhnou cíl až na dva kilometry. Slaní bez jištění z vrtulníku z výšky skoro dvacet metrů. Umí hned několik bojových umění. Jsou trénováni i v záchraně lidského života. To jsou jen příklady dovedností členů speciální policejní jednotky na ochranu elektrárny Temelín. Měsíc a půl od útoků v Bruselu drží Temelín stále zvýšený stupeň ochrany.

„Situace se od útoků v Bruselu naštěstí uklidnila, ale stále vyžaduje vysokou bdělost a ostražitost. Ostatně i stát drží zvýšený stupeň ochrany,“ říká Iva Kubáňová, ředitelka Bezpečnosti elektráren ČEZ.

Od začátku roku hlídá Temelín více policistů. „Konkrétní počty nejsou veřejné. Nicméně Brusel ukázal, že kroky, které jsme k posílení ochrany jaderných elektráren začátkem roku přijaly, byly správné,“ uvedl Jiří Matzner, mluvčí jihočeské policie.

Jejich zbraně odpovídají vybavení elitních zásahových jednotek. Policisté mají k dispozici neprůstřelné vesty, samopaly, pistole, balistické štíty nebo i dýmovnice. Rychlý zásah kdekoli v rozlehlém areálu elektrárny jim umožňuje i speciálně upravená dodávka.

Vedle policie se na ochraně jaderných elektráren podílí i armáda a najatá bezpečnostní agentura. I u ní došlo v minulých letech k významnému posílení. „Po Fukušimě jsme vytvořili speciální záchrannou skupinu, tzv. Delta tým. Jeho úkolem jsou záchranné práce v případě velkých přírodních katastrof. Jde především o záchrannou složku a i ona je na elektrárně přítomna 24 hodin denně,“ poznamenal mluvčí elektrárny Marek Sviták. Celkem má Delta tým skoro tři desítky členů. Všichni jsou připravováni a vybaveni na záchranné práce ve výškách, zbořených budovách, umí pracovat v dýchacích přístrojích a poskytovat první pomoc. Bezpečnostní agentura je získává především z řad bývalých policistů, vojáků a záchranářů.

Na ochraně Temelíně se podílí i rotvajleři

V týmu, který chrání Temelín, jsou i psovodi, každý se svým psem. Zastoupeno je hned několik ras, například německý a belgický ovčák nebo rotvajler. Jejich význam by byl při prohledávání velkých ploch a zadržení osob, které se nedovoleně pohybují v areálu elektrárny.

Už v základním stupni patří Temelín mezi nejpřísněji střežené objekty v České republice. Je zde řada fyzických bariér, jsou nastavena organizační opatření a na ochraně elektrárny hned několik subjektů včetně bezpečnostních složek státu. Například armáda i policie si ve spolupráci s námi ochranu elektrárny pravidelně procvičují.

Štítky Temelín, elektrárna, Brusel, Jaderná elektrárna Temelín, policie, ČEZ, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Temelín stále drží zvýšený stupeň ochrany  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.