Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VIDEO: Letecká záchranná služba nacvičuje pomoc člověku v těžko přístupném terénu

Českobudějovická letecká záchranná služba nacvičuje v areálu Letiště České Budějovice vyprošťování pacienta z nepřístupných míst pomocí vrtulníku a lanových technik. Výcvik se koná každý rok. Letos je třídenní a koná se také u příležitosti 25. výročí zahájení činnosti Letecké záchranné služby Jihočeského kraje.

Do výcviku je zapojeno hned několik lidí, ale samotné vyprošťování pacienta z nepřístupného terénu provádějí pouze tři osoby. Pilot, vysazovač a záchranář. Všichni tři musejí být naprosto sehraní a to při cvičení také prokazují.

Při nácviku na Letišti České Budějovice se simuluje pomoc z opuštěné vojenské budovy. Nejprve se vrtulník Kryštof 13 odlepí od země, poté přiletí k budově, jeden ze záchranářů se slaní k pacientovi a připevní ho k sobě. Obyčejný laik pouze žasne, jak to tito profesionálové zvládají s lehkostí. „Chce to zkušenost a něco nacvičit. Sám při zásahu něco málo vidím, ale hlavně mám na palubě vysazovače, nebo mě naviguje i sám záchranář, protože on to vidí ze své pozice nejlíp,“ doplňuje pilot záchranářského vrtulníku Robert Rajtmajer. Následně se záchranář s pacientem připevní k vrtulníku a oba je bezpečně na laně dopraví na bezpečné místo.

Roli figuranta si vyzkoušel také redaktor Budějcké Drbny „Bylo skvělé vidět, jak si v těchto chvílích počínají takoví profesionálové. Musím říct, že jsem se s nimi cítil naprosto bezpečně i v několika metrové výšce. Ale upřímně doufám, že tuto službu nebudu nikdy potřebovat,“ popsal své pocity Aleš Skok.

Cvičení letecké záchranné služby

Čtvrtek, 28. dubna 2016, 14:35

Cvičení letecké záchranné služby
Cvičení letecké záchranné služby

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky letecká záchranná služba, pacient, České Budějovice, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Letecká záchranná služba nacvičuje pomoc člověku v těžko přístupném terénu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.