Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Temelín zvýšil stupeň ochrany

V úterý krátce po desáté hodině zvýšila elektrárna Temelín stupeň ochrany. Konkrétně elektrárna přešla do stupně 1. Jde o preventivní krok v reakci na útoky Bruselu.

„Přijali jsme soubor opatření, který je pro podobné situace připraven a týká se například monitoringu okolí elektrárny nebo přísnějších kontrol na vstupu do elektrárny. Jsme také v kontaktu s policií a dalšími bezpečnostními složkami země,“ říká mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Naposledy elektrárna zvýšila stupeň ochrany krátce po listopadových útocích v Paříži. Ve zvýšeném stupni byla přes dva měsíce. V závěru ledna jsme po vyhodnocení situace a na základě informací od ostatních bezpečnostních složek státu přešli do základního stupně.

I v základním stupni patří Temelín mezi nejpřísněji střežené objekty v České republice. Máme k dispozici řadu fyzických bariér, jsou nastavena organizační opatření a na ochraně elektrárny hned několik subjektů včetně bezpečnostních složek státu. Například armáda i policie si ve spolupráci s námi ochranu elektrárny pravidelně procvičují.

Stupně fyzické ochrany jaderných elektráren

Stupeň 0
Základní stupeň, který je pro období, kdy není známa žádná konkrétní ani obecná hrozba teroristického útoku na území ČR.

Stupeň 1
Je vyhlašován v případě zhoršené bezpečnostní situaci v zahraničí, zejména v zemích EU. V tomto stupni nejsou konkrétní zjištění o teroristické aktivitě na území České republiky. Při stupni 1 se například zintenzivňuje monitoring okolí jaderné elektrárny.

Stupeň 2
Vyhlašuje se při zvýšené pravděpodobnosti teroristického útoku na území České republiky, přičemž nejsou známy bližší okolnosti této teroristické hrozby. Zavádí se při něm bezpečnostní opatření ve shodě s opatřeními Vlády České republiky. V blízkosti jaderných elektráren se intenzivně monitoruje okolí včetně vzdušného prostoru a omezují se vstupy osob s doprovodem do areálu elektráren.

Stupeň 3
Vyhlašuje se při vysoké pravděpodobnosti teroristického útoku v České republice. Přijatá opatření mají útoku zamezit, případně minimalizovat následné škody. Veškerá opatření jsou přijímána v souladu s kroky Vlády České republiky a na základě informací bezpečnostních složek. Jde o nejvyšší stupeň bdělosti a pohotovosti, je vyhlášen zákaz vstupu osob s doprovodem a střežený prostor jaderných elektráren se uzavírá.

Štítky elektrárna, Temelín, Česko, bezpečnostní složky, Jaderná elektrárna Temelín, Brusel, jaderná elektrárna, Paříž, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Temelín zvýšil stupeň ochrany  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.