Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Před bagry na Maláku se staví další nové skutečnosti

Kauza Malák už se vleče opravdu dlouho. Zdálo se, že je rozhodnuto. Že stromy budou pokáceny a berma odbagrována. Občanské sdružení Malše společně s iniciativou Zachraňme Malák však neskládají zbraně. V rukou mají nové skutečnosti, které mohou s celým případem ještě pořádně zamávat.

Občanská iniciativa Malše má v rukou nové informace, které formou otevřeného dopisu zaslala i primátorovi Jiřímu Svobodovi. „Na podzim loňského roku se ukázalo, že stávající projekt je koncipován na povodňovém modelu, který doznal v posledních letech dosti zásadních změn, které lze využít pro zachování veřejné zeleně. Také bylo nedávno potvrzeno, že pro stávající projekt byla použita neplatná hydrologická data. Domníváme se, že i přesto, že tyto nové informace přicházejí z hlediska přípravy stavby poněkud pozdě, stále je možnost tuto situaci ještě změnit,“ stojí v dopise.

Občanské sdružení Malše se v otevřeném dopise také opírá o nové vyjádření Stavební fakulty ČVUT. „Požádali jsme o odborné vyjádření Stavební fakultu ČVUT v Praze, katedru hydrauliky a hydrologie, aby se k tomuto problému jednoznačně vyjádřila. V jejich vyjádření byla naše domněnka potvrzena. Navrhovaný projekt, ovšem bez bermy, řeší s rezervou ochranu před stoletou povodní.“


Otevřený dopis primátorovi.

Zmiňované vyjádření ČVUT zpracovával Aleš Havlík. Vyjádření začíná konstatováním, že projekt, podle kterého by se mělo začít stavět, je založen na chybných podkladech. „Je otázkou, jak mohla být schválena projektová dokumentace, která nebyla podložena platnými hydrologickými daty,“ pozastavuje se autor ve svém vyjádření.

V samém závěru vyjádření potvrzuje závěr Občanského sdružení Malše. „Výsledky prokázaly, že území pravobřežní zástavby města v úseku Malý jez - Modrý most bude ochráněno před účinky povodně i případě, pokud se z posuzovaného projektu realizuje pouze navrhovaná pravobřežní ochranná zídka.“ Samozřejmě by se v případě nerealizování bermy také ušetřily peníze. Pavel Kolář z Občanského sdružení Malše odhaduje úsporu na padesát procent nákladů.

V současné době běží kolem kauzy několik řízení týkajících se jak výše zmíněných neplatných údajů, tak například odkazujících se na zákon o ochraně přírody. Na místě kácení totiž byly objeveny dva silně ohrožené druhy ptáků - žluva hajní a lejsek šedý. Povodí Vltava požádalo o výjimku z ochrany zvláště ohrožených druhů, ale výjimkou zatím nedisponuje.

Ve většině řízení zatím není rozhodnuto, verdikt vynesla jen Česká inspekce životního prostředí, kam Občanské sdružení Malše zaslalo návrh na vyslovení zákazu kácení dřevin rostoucích mimo les a dostalo se jim kladné odpovědi. Česká inspekce pro životní prostředí vydala k 7. březnu rozhodnutí o zákazu kácení, proti kterému je ale možné se odvolat.

I kdyby Česká inspekce životního prostředí nedala zákaz kácet stromy, práce na veškerých protipovodňových opatřeních by se v nejbližší době nerozběhly. „Je to tak. Realizaci stavby stejně nelze zahájit. Není uzavřena smlouva o financování. Ministerstvo zemědělství zatím nerozhodlo o přidělení dotace,“ upřesnil náměstek primátora Petr Holický. „Budeme nyní studovat rozhodnutí, které bylo doručeno. Případné odvolání nelze vyloučit.“

S možností změn nachystaných plánů ohledně protipovodňové ochrany na Maláku město nepočítá. „V tuto chvíli není důvod ke změně plánů. Postaví-li se první etapa, bude se připravovat a projednávat druhá a třetí etapa. Nejde tady jen o Havlindu,“ říká Holický s tím, že stavební úpravy jsou povoleny a vodoprávní rozhodnutí je v právní moci.

„Jiné varianty byly zvažovány před rokem 2004, kdy bylo rozhodnuto o rozpracování varianty, která byla později povolena. Konzultace běžely i po roce 2004, a to i se zástupci veřejnosti. Jiná varianta po roce 2004 již nebyla rozpracovávána,“ dodal náměstek primátora.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky občanské sdružení, projekt, Malše, otevřený dopis, Jiří Svoboda, Česká inspekce životního prostředí, České vysoké učení technické v Praze, Ministerstvo zemědělství České republiky, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před bagry na Maláku se staví další nové skutečnosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.