Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Minulý rok odchytli budějčtí strážníci přes osm stovek zvířat

Odchyt zvířat je pravidelnou činností všech městských policií. Nejinak tomu je i v Českých Budějovicích. Za loňský rok se strážníkům podařilo lapit přes osm set zvířat, především pak psů a koček. Většina z nich našla znovu svůj domov.

Hned čtyři psovodi slouží u budějcké městské policie. Vedle nich pracuje dalších deset strážníků, kteří jsou speciálně určeni pro účely odchytu zvířat. K tomu mají i speciálně vybavené vozidlo včetně techniky a pomůcek na odchyt plazů. Díky tomu mohou být občanům k dispozici nonstop.

„Na území statutárního města České Budějovice je nejčastěji prováděn odchyt psů a koček. V roce 2015 se jednalo o 571 odchytů těchto zvířat. Většina zvířat se díky mikročipům vrátila zpět k majitelům,“ říká spokojeně mluvčí Městské policie České Budějovice David Štýfal.

Strážníci často narazí i na kuriózní případy odchytu zvířat. Hned jednadvacetkrát museli zasahovat u labutí. Ty si nejčastěji pletou silnici s vodní plochou. „Následný vzlet ze silnice je pro labutě velice obtížný. Strážníci labuť v těchto případech odchytnou, a pokud není zraněná, tak ji vypustí zpět do přírody na nejbližší vodní plochu,“ přidává mluvčí.

Mezi další kuriozity patří i netopýři. Za těmi museli strážníci třicetkrát. Zpravidla není problém netopýra okamžitě vypustit. Jenže pokud je zraněn nebo nejsou vhodné klimatické podmínky, převážejí ho do záchranné stanice ZOO v Hluboké nad Vltavou.

„V roce 2015 také strážníci provedli odchyt sedmi hadů a jednoho ještěra. Jednalo se o agamu vouskatou, kterou po telefonickém oznámení strážníci odchytli na sídlišti Máj,“ dodává David Štýfal.

Štítky obecní policie, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Minulý rok odchytli budějčtí strážníci přes osm stovek zvířat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.