Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zbarvení vody na sídlišti Máj nezpůsobila žádná větší porucha

Včera odpoledne se internetem rozletěla fotografie (viz výše) tmavě zbarvené vody vytékající z kohoutku nad vanou. Ihned se strhla živá diskuze. Podle našich zjištění ale šlo spíše o lokální problém menšího významu.

První, co většinu lidí v podobných případech napadne, je porucha na vodovodu. O tu však nešlo. „Včera jsme neměli žádnou poruchu na vodovodní síti na sídlišti Máj. Dle informací, které se mi podařilo zjistit, se problém týkal teplé vody, protože několik lidí volalo i na náš dispečink,“ uvádí mluvčí společnosti ČEVAK Jitka Kramářová.

To, že se jednalo jen o teplou vodu, může indikovat, že zbarvení vzniká při ohřevu. Právě ohřev má na starost Teplárna České Budějovice. „Včera v odpoledních hodinách zaznamenal náš dispečink dvě hlášení o špatné kvalitě vody. Obě hlášení se vztahovala k výměníkové stanici Máj 19,“ potvrzuje referentka komunikace teplárny Bohdana Kollerová.

Teplárenská pohotovost vyjela, aby oznámení prověřila. „V této lokalitě se neprováděly žádné práce na našich rozvodech, ani na zařízení výměníkové stanice a ani se nepřehřívala voda. Nebyla zjištěna žádná závada,“ říká Kollerová a pokračuje: „Naši zaměstnanci zjistili, že v bojleru na ohřev teplé vody je skutečně zabarvená voda, proto byl bojler neprodleně vypuštěn a vyčištěn, stejně jako rozvody teplé vody. Další hlášení v této souvislosti již nebyla zaznamenána, z toho usuzujeme, že je vše v pořádku,“ uvádí Bohdana Kollerová.

Zároveň nabízí i obecné vysvětlení, jak může k podobnému zbarvení vody dojít. „Totiž když kolísá ve vodovodním řádu tlak, může snadno dojít k rozvíření usazenin jak v potrubí, tak ze samotného dna nádrže na ohřev teplé vody, ta pak vytéká zbarvená o částečky železa. Tlak ve vodovodním řádu udržuje dodavatel vody, kterým ale Teplárna České Budějovice není. Nicméně čistá teplá voda byla pro naše zákazníky opět zajištěna a to je důležité.“ 

Autoři | Foto Facebook - Michal Mejdrech

Štítky teplá voda, ČEVAK, Teplárna České Budějovice, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zbarvení vody na sídlišti Máj nezpůsobila žádná větší porucha  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.