Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Dům hrůzy prošel kompletní rekonstrukcí. Od března bude mít nové nájemníky

Tiskovou konferencí po jednání Rady města otevřeli symbolicky zástupci města České Budějovice zrekonstruovaný bytový dům na Vrbenské ulici, který byl po předchozích nájemnících ve velmi dezolátním stavu. Investice byla 18 milionů korun. První nájemníci se do bytů začnou stěhovat již v březnu.

Kompletní rekonstrukce začala v září roku 2014. Jako první se po vystěhování bývalých nájemníků opravovala nestabilní obvodová stěna pavlače. Ta vykazovala viditelné deformace, stejně jako fasáda objektu, jež byla poškozena pronikání vody a způsobovala postupné opadávání omítek.

Provedlo se také úplné zateplení fasády objektu a zateplení v úrovní stropní konstrukce nad posledním obytným podlažím. První fáze těchto prací skončila na začátku roku 2015. Loni v létě začaly opravy jednadvaceti bytů včetně výměny podlah, zárubní, dveří, kuchyňských linek, obkladů, dlažeb, nebo elektroinstalací. Bytový dům má také nový výtah nebo sušárnu prádla. Rekonstrukcí prošly také venkovní a sklepní prostory. Hotovo bylo na konci prosince.

„Dům bude k dispozici žadatelům o nájem v městských bytech. Byty již byly přiděleny konkrétním lidem. Bude zajímavé se po čase podívat, v jakém stavu ten objekt je,“ zamyslel se primátor Budějc Jiří Svoboda, podle kterého se nejedná o návratnou investici. Nájemné za jeden metr čtvereční totiž v městských bytech činí 68 korun.

Bytová komise vybírala ze široké řady dřívějších i současných žadatelů. Sešlo se na 40 žádostí, přiděleno zatím bylo čtyřiadvacet ze sedmadvaceti bytů. V každém z nich by měly být maximálně dvě osoby. Nájemní smlouvy jsou s budoucími obyvateli zatím uzavřeny na půl roku. „Ne každý zájemce, který se o městský byt hlásí, má nárok, aby ho získal. To je věc, kterou musíme brát za bernou minci. Město si musí hlídat své nájemníky,“ doplnil náměstek primátora Petr Podhola. 

Foto Dominik Svoboda a Statutární město České Budějovice

Štítky České Budějovice, Jiří Svoboda, Petr Podhola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dům hrůzy prošel kompletní rekonstrukcí. Od března bude mít nové nájemníky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.