Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Sledovaný rys se vrátil z Rakouska do ČR, ušel desítky kilometrů

Sledovaný samec rysa ostrovida se v rozmezí několika měsíců objevil u Novohradských hor na Českobudějovicku. Mezi tím ho loni v srpnu fotopasti zachytily poblíž rakouského Lince. Rys pocházející z Prachaticka tak musel zdolat nejprve 70 kilometrů na trase do Rakouska a přibližně stejnou vzdálenost při cestě do Novohradských hor.

„Konkrétní trasu neznáme, přesto je zřejmé, že musel projít dlouhou a nebezpečnou cestu. Jednou z překážek, kterou musel překonat, je i nová rakouská rychlostní silnice S10,“ uvedla expertka na ochranu velkých šelem ze společnosti Alka Wildlife Tereza Mináriková. Podle ní rysové běžně obývají lokalitu o rozloze až 400 kilometrů čtverečních. Oblast v okolí Lince ale pravděpodobně tomuto zvířeti nesvědčí, protože se nachází v zastavěné části Rakouska.

Celá populace rysa na rozhraní Česka, Rakouska a Bavorska čítá pouze 60 až 80 jedinců. Někteří z nich hranici pravidelně překračují, nejčastěji se na cesty vydávají mladí samci při hledání nových teritorií. Už dříve zaznamenal mezinárodní tým zoologů podobná putování rysů. Zmapovali například cestu rysa Duvery, který byl na podzim 2012 vyfocen v Rakousku u Dunaje a loni v květnu následujícího roku v Chráněné krajinné oblasti Blanský les.

Foto FB Alka Wildlife | Zdroj ČTK

Štítky Rakousko, Česko, Novohradské hory, Linec, okres České Budějovice, okres Prachatice, Alka Wildlife, Bavorsko, Dunaj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sledovaný rys se vrátil z Rakouska do ČR, ušel desítky kilometrů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.