Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V první etapě kotlíkové dotace rozdělí kraj 200 milionů korun. Poběží od 18. ledna

Tři sta milionů získal loni v listopadu od Ministerstva životního prostředí České republiky Jihočeský kraj na výměnu kotlů v rodinných domech. V první etapě takzvané kotlíkové dotace, do které se mohou zájemci hlásit prostřednictvím internetu a která začíná již 18. ledna, rozdělí kraj dvě třetiny této částky.

Dotační program je určen na výměnu neekologických zdrojů za nové nízkoemisní. Podle hejtmana Jihočeského kraje Jiřího Zimoly reaguje na neustávající znečišťování ovzduší z vytápění rodinných domů na jihu Čech. Právě zde je druhý největší počet kotlů na pevná paliva v republice. „To se samozřejmě negativně promítá do kvality vzduchu, který u nás dýcháme. A právě kotlíková dotace by měla pomoci tento stav zlepšit,“ říká Zimola.

Od 18. ledna (přihlášky se spustí ve 14 hodin) až do 31. března tak poběží první ze dvou výzev, ve které bude k rozdělení 200 milionů korun. „Pro druhou, kterou plánujeme vyhlásit na podzim, je připraveno 100 milionů korun. V případě velkého zájmu žadatelů o kotlíkovou dotaci jsme ale připraveni oněch 100 milionů operativně přesunout do výzvy prvé,“ doplňuje hejtman.

Na jihu Čech je odhadem 56 tisíc nevyhovujících kotlů na pevná paliva. „Jsem rád, že můžu i na jihu Čech zahájit kotlíkové dotace. Jedná se o revoluční možnost, kdy mohou občané jednotlivých regionů nyní poprvé v historii požádat o dotaci na nový, ekologičtější kotel z evropských prostředků. Tuto možnost se podařilo v minulém roce vyjednat ministerstvu životního prostředí s Evropskou komisí a na celé programové období máme pro kraje a jejich občany ve třech výzvách celkem 9 miliard korun. Tyto peníze by měly podle našich propočtů pokrýt výměnu až 100 tisíc starých neekologických kotlů, což zcela jistě přispěje k významnému zlepšení stavu ovzduší v celé České republice,“ prozrazuje ředitel Státního fondu životního prostředí České republiky Petr Valdman, který věří, že zájem bude velký, protože od podzimu 2022 bude platit ze zákona zákaz používání kotlů 1. a 2. emisní třídy.

Kotlíkové dotace motivují fyzické osoby k výměně kotlů na pevná paliva s ručním přikládáním v rodinných domech za tepelná čerpadla, kotel na pevná paliva nebo za plynový kondenzační kotel. Částka na výměnu takového kotle činí maximálně 150 tisíc korun. Výše podpory kraje se bude pohybovat v rozmezí od 70 do 85 procent. Maximálně tak zájemce dostane 127,5 tisíce korun. „O sedmdesátiprocentní podporu se bude jednat v případě pořízení kotle spalujícího pouze uhlí, o pětasedmdesátiprocentní podporu u kombinovaného kotle na uhlí a biomasu nebo plynového kondenzačního kotle a o osmdesátiprocentní podporu při pořízení tepelného čerpadla nebo kotle pouze na biomasu,“ naznačuje Slíva.

Dalších pět procent navíc získá uchazeč, pokud se jeho rodinný dům nachází v obci, která spadá do prioritního území. Jejich seznam je k dispozici na webových stránkách Jihočeského kraje. O dotace navíc mohou zpětně žádat lidé od loňského 15. července. Podmínkou je však splnění všech stanovených podmínek ve vyhlášené výzvě. Termín, do kdy musí proběhnout výměna, bude s jednotlivými uchazeči dohodnut samostatně. Předpokladem je výměna kotlů mimo topnou sezonu letošního roku. 

A jak bude všechno probíhat? Zájemce o kotlíkovou dotaci pošle Jihočeskému kraji žádost v elektronické podobě, jež bude rovněž doplněna i papírovou formou. Veškeré dokumenty jsou k dispozici na webových stránkách kraje, které jsou speciálně určené pro kotlíkové dotace. Zde jsou uvedeny i kontakty na odpovědné pracovníky Jihočeského kraje. O příjemcích dotací bude rozhodovat čas přijetí žádosti. 

Úspěšný uchazeč si následně uhradí výměnu zdroje tepla sám, načež předloží krajskému úřadu kopie všech dokladů a požadované dokumenty. Až na základě toho mu bude vyplacena příslušná podpora. „Tento způsob jsme zvolili jako administrativně nejméně náročný a nejrychlejší,“ uzavírá hejtman Jiří Zimola.

Foto Radek Šíma

Štítky dotace, Česko, Jihočeský kraj, rodinný dům, Ministerstvo životního prostředí České republiky, palivo, Jiří Zimola, Evropská komise, Petr Valdman, Státní fond životního prostředí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Plucha

Pro doplnění. Příjem přihlášek se nespustí 18. ledna 2016 ve 14.00, ale 18. ledna 2016 o 14 hodin dříve. Papírovou žádost musíte doručit do deseti pracovních dnů od odeslání elektronické žádosti - jedině tak si zachováte pořadí, které určuje odeslání elektronické žádosti, to je jediné kritérium. Pokud to do deseti dnů nestihnete, propadáte se pořadím až na místo (čas) skutečného doručení.

Čtvrtek, 7. ledna 2016, 20:52Odpovědět

V první etapě kotlíkové dotace rozdělí kraj 200 milionů korun. Poběží od 18. ledna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.