Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ve středu vyrazí do ulic koledníci Tříkrálové sbírky

Ve středu 6. ledna bude slavnostně zahájena už patnáctá Tříkrálová sbírka, kterou pořádá českobudějovická Diecézní charita. Na náměstí Přemysla Otakara II. se v 16 hodin dostaví průvod v čele s Kašparem, Melicharem a Baltazarem na koních, koledníkům pak následně požehná biskup Pavel Posád. Hodně úspěchů popřeje i budějcký primátor Jiří Svoboda.

Smyslem sbírky je pomoci rodinám a jednotlivcům v životní nouzi, a to nejenom v České republice. Letošní výtěžek bude převážně určen na zkvalitnění péče pro nemocné a staré lidi (mobility k nemocným lidem) a na nákup kompenzačních a zdravotních pomůcek.

Oblastní a farní charity využijí prostředky na pomoc hendikepovaným dětem a mládeži. To se týká Budějc, Soběslavi a Borovan. Jiná část zase poputuje na rozvoj dětí a mládeže v nízkoprahových zařízeních ve Zlivi, Týně nad Vltavou, Budějcích nebo Starém Městě pod Landštejnem, včetně pomoci sociálně slabým dětem na volnočasové aktivity.

„Za uvedené roky jsme díky vykoledovaným penězům pomohli lidem, kteří byli v našem kraji postiženi záplavami, nebo ne vlastní vinnou se ocitli v sociální či životní nouzi. Peníze z Tříkrálové sbírky pomáhají také chudým potřebným lidem v Bělorusku, Bulharsku, Rumunsku a Zimbabwe. Znovu chceme poprosit, pokud potkáte tříkrálové koledníky, posečkejte, vyslechněte koledu a přispějte lidem v nouzi, v neštěstí při přírodních katastrofách nebo na sociální projekty, které pomáhají našim obyvatelům,“ řekla ředitelka Diecézní charity Michaela Čermáková.

I tato dobročinná akce se však pravidelně stává terčem podvodníků. Kolednické skupinky tak mají průkazky vystavené Charitou České republiky a potvrzené Diecézní charitou České Budějovice. Průkaz obsahuje podpis budějckého biskupa Vlastimila Kročila, ředitelky organizace Michaely Čermákové a ředitele Charity České republiky Lukáše Curyla.

Údaje v průkazu vedoucího skupiny musí souhlasit s údaji v jeho průkazu totožnosti. Ten si může dárce kdykoliv vyžádat. Kasička je navíc úředně zapečetěna místně příslušným městským či obecním úřadem, případně Magistrátem města České Budějovice. Její číslo musí souhlasit s číslem průkazky vedoucího skupiny. Kasička je také označena nálepkou České katolické charity.

V loňském roce se dobrovolníkům povedlo vybrat 5 158 708 korun. Aby byl výtěžek v roce 2016 ještě větší, můžete sbírku podpořit také převodem na bankovní účet Tříkrálové sbírky. Její číslo je 66008822/0800, variabilní symbol 777. Přispět lze rovněž zasláním dárcovské SMS ve formě DMS KOLEDA na číslo 87 777 (Cena jedné DMS je 30 korun, Charita České republiky obdrží 27 korun).

Foto Matěj Večeřa

Štítky charita, Česko, Přemysl Otakar II., Pavel Posád, Jiří Svoboda, České Budějovice, Charita Česká republika, Borovany, Zliv, Bulharsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve středu vyrazí do ulic koledníci Tříkrálové sbírky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.