Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Díky Temelínu se za 15 let nemuselo spálit 160 miliónů tun uhlí

Před 15 lety, ve čtvrtek 21. prosince ve 20:36, začal Temelín poprvé vyrábět elektřinu. Jedna z největších českých investic tak naplnila účel, pro který byla čtrnáct let připravována. Od začátku provozu Temelín vyrobil 178 miliónů megawatthodin (MWh) elektřiny. Energetici tak nemuseli spálit 160 miliónů tun uhlí a do ovzduší vypustit 140 miliónů tun CO2. Aktuálně je Temelín největší českou elektrárnou a svojí výrobou kryje více než pětinu české spotřeby.

Za prvních deset dní v závěru roku 2000 vyrobila temelínská jednička 2 307 MWh elektřiny, což odpovídá roční spotřebě téměř tisícovky českých domácností. O rok později, v prvním celém roce, se už výroba pohybovala v miliónech megawatthodin. Stále však šlo pouze o zlomek z celkového výrobního potenciálu.

Se spuštěním druhého bloku 29. prosince 2002, šla výroba jihočeské elektrárny významně nahoru. Hned následující rok elektrárna vyrobila přes 12 miliónů MWh elektřiny. Tolik elektřiny by teď českým domácnostem vystačilo na deset měsíců.

Kolem 12 miliónů MWh elektřiny se výrobní výsledky pohybovaly dalších pět let. Rekordní byl pro Temelín rok 2012. S roční výrobou 15,3 miliónů MWh elektřiny by jižní Čechy vydržely téměř pět let, jihočeským domácnostem by stačila na 13 let. ČEZ tehdy elektrárnu provozoval se spolehlivostí přes 99 procent a dařilo se zkrátil i plánované odstávky pro výměnu paliva. Kolem hranice 15 miliónů MWh se pohybovala temelínská výroba i v dalších dvou letech.

Výkonnost Temelína má vliv i na životní prostředí. Každý milión megawatthodin znamená úsporu 900 tisíc tun uhlí. Ročně se tak díky Temelínu nespálí 13,5 miliónů tun uhlí a do ovzduší nevypustíme 11 miliónů tun CO2.

Letos od začátku roku Temelín zatím vyrobil 13,5 miliónů MWh. Srpen patřil k výrobně nejslabším měsícům, naopak v říjnu jihočeská elektrárna vyrobila nejvíce elektřiny ve své historii. Říjnová výroba 1,6 miliónů MWh by jihočeským domácnostem vystačila téměř na rok a půl. Do konce roku by pak temelínské výrobní statistiky měly být vylepšeny o přibližně tři čtvrtě miliónu MWh elektřiny.

Štítky Temelín, elektřina, uhlí, elektrárna, Jaderná elektrárna Temelín, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Díky Temelínu se za 15 let nemuselo spálit 160 miliónů tun uhlí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.