Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihočeši zaplatili 61 milionů korun za daně na nesprávný účet

Více než 61 milionů korun při placení daní poslali lidé letos v Jihočeském kraji na nesprávný účet finančního úřadu. Účet přitom úřad změnil už od 1. ledna 2013, řada plátců to však přesto stále nevzala na vědomí. Letos tak směřovalo na špatný účet více než 4500 plateb. Lidé dostanou peníze zpátky, ale většinou pak musí zaplatit penále.

„Vyplývá to především z toho, že občané hradí daně na poslední chvíli. Pokud pošlou platbu na nesprávný účet a než se jim následně peníze vrátí, uplyne několik dnů a vzhledem k této prodlevě pak musí uhradit penále,“ řekla mluvčí jihočeského finančního úřadu Jana Králová.

Finanční správa zrušila své staré bankovní účty již k 31. prosinci 2012. Přechodné období dvou let, po které byly platby na zrušené účty automaticky přesměrovávány na správné účty finančních úřadů, definitivně skončilo k 31. prosinci 2014. Od 1. ledna 2015 jsou platby na zrušené účty vraceny poplatníkům zpět. „Několikrát jsme o tom informovali veřejnost, ale lidé stále posílají peníze na starý účet,“ dodala Králová. Upřesnila, že nesprávně hrazené platby se týkají všech daní.

Úplný tvar čísla bankovního účtu pro úhradu konkrétní daně místně příslušnému finančnímu úřadu se skládá z předčíslí, matrikové části a z kódu banky ve tvaru: předčíslí-matrika/0710. Předčíslí bankovních účtů finančních úřadů, které označují jednotlivé daně, i matrikové části účtů, veřejnost najde na webu finanční správy.

Foto upload.wikimedia.org | Zdroj ČTK

Štítky daň, platba, finanční úřad, Jihočeský kraj, Jana Králová, Finanční správa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeši zaplatili 61 milionů korun za daně na nesprávný účet  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.