Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Přelom roku ve znamení alkoholu a narozených dvojčat

Rušný přelom roku mají za sebou jihočeští záchranáři, kteří během dvanáctihodinové služby řešili po celém kraji celkem 130 událostí. Nejvíce výjezdů zaznamenala jednotka z Českých Budějovic, která zasahovala u 45 případů. Zato hasiči hodnotí uplynulou noc jako každou jinou.

Nejčastěji zdravotníci řešili zdravotní potíže a úrazy způsobené nadměrnou konzumací alkoholu. Po půlnoci vyjížděli k 78 případům, z toho 55 souviselo s alkoholem.

„Nejmladší osobou intoxikovanou alkoholem byl teprve patnáctiletý chlapec z krajského města, kterého záchranáři museli předat do péče zdravotníků dětského oddělení budějcké nemocnice,“ uvedla mluvčí ZZS Jihočeského kraje Petra Kafková.

Mezi nejzávažnější výjezdy záchranné služby patřil například zásah v Jindřichově Hradci. V 0.19 hodin tady vyjížděla posádka záchranné služby k muži, který po pádu z okna v prvním patře utrpěl těžké poranění dolních končetin. Po ošetření byl ve stabilizovaném stavu předán do tamní nemocnice.

Čtyři lidé se během silvestrovských oslav zranili při manipulaci se zábavnou pyrotechnikou. Všichni naštěstí jen lehce. „Na protialkoholní záchytné stanici v Českých Budějovicích bylo hospitalizováno pět lidí, z toho dvě ženy a tři muži,“ dodala Kafková s tím, že další čtyři muži byli vyšetřeni na záchytce ambulantně a následně si je převzala hlídka Policie ČR.

Úrazy související se silvestrovskými oslavami ošetřovali lékaři českobudějovické nemocnice už od úterního večera. Nejčastější příčinou poranění byly pády, velká část událostí se stala pod vlivem alkoholu. Lidé přicházeli většinou s tržnými ranami na hlavě, poraněním končetin, zejména zlomeniny kotníků, a také se zlomeninami žeber.

Od půlnoci do středečního rána bylo na Oddělení úrazové chirurgie Nemocnice České Budějovice přijato celkem šest pacientů, z nichž se jeden s řeznou ranou na předloktí a poraněním šlach a nervu podrobil operačnímu zákroku. Další část pacientů utrpěla zejména zlomeniny v oblasti kotníku.

Na ambulanci bylo ošetřeno celkem dvanáct pacientů. „Ztrátová poranění na končetinách a jiná vážná poranění v souvislosti s použitím pyrotechniky jsme nezaznamenali, mimo jiné jistě v souvislosti s relativní bezpečností pyrotechniky a nepoužíváním pyrotechniky vyrobené podomácku,“ potvrdila mluvčí budějcké nemocnice Ivana Kerlesová.

Jednotky Hasičského záchranného sboru zasahovaly od včerejší 19. hodiny do dnešní sedmé hodiny ranní u necelých dvou desítek událostí. „Z toho v souvislosti s oslavami příchodu nového roku mohlo bezprostředně souviset přibližně pět požárů odpadů, které jihočeští hasiči likvidovali například v Písku či Českých Budějovicích,“ řekla Vendula Matějů, tisková mluvčí HZS Jihočeského kraje.

Na Budějcku hasiči vyrazili čtvrt hodiny po půlnoci do Litvínovic k požáru asi deseti tújí v živém plotě. „Když přijeli na místo, byl požár již částečně uhašen. Zasahující jednotka oheň uhasila přibližně za dvacet minut,“ konstatovala Matějů. Podruhé hasiči zasahovali před druhou hodinou ranní na Rudolfovské třídě, kde si je vyžádali policisté k odstranění pět set metrů dlouhé olejové skvrny po nehodě osobního automobilu.

S příchodem nového roku se tradičně očekává také informace, kde se narodí první miminko. Stejně jako vloni má tento primát českobudějovická nemocnice, která si ale tentokrát připsala zajímavý unikát. Prvními jihočeskými novorozenci roku 2014 jsou dvojčata! Chlapeček Deniel (2340 gramů) spatřil světlo světa ve 4.10 hodin, jeho bráška Dominik (2520 gramů) je o minutu mladší.

Štítky přelom roku, silvestr, oslavy, Jihočeský kraj, hasiči, záchranáři, narození dvojčat, alkohol, České Budějovice, nemocnice, pyrotechnika, Nemocnice České Budějovice, Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje, Ivana Kerlesová, Jindřichův Hradec, Polic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přelom roku ve znamení alkoholu a narozených dvojčat  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.