Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Prachatická žalobkyně posílala malou domů manželovi - policistovi z Českých Budějovic

Prachatická státní zástupkyně Miroslava Prokešová bude kvůli podezření z braní úplatků čelit kárnému řízení. Kárná žaloba, kterou podal ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), už byla doručena na adresu Nejvyššího správního soudu, uvedla v pátek Tereza Palečková z rezortu.

Žaloba je datována dnem 10. května a Pospíšil jejím prostřednictví chce dosáhnout odvolání Prokešové z funkce žalobkyně. "Kárné provinění spatřuje pan ministr v zaviněném porušení povinnosti státního zástupce vystříhat se při výkonu funkce i v osobním životě všeho, co by mohlo vzbuzovat důvodné pochybnosti o řádném výkonu funkce státního zástupce, ohrozit jeho vážnost nebo vážnost státního zastupitelství, anebo ohrozit důvěru v nestranný a odborný výkon působnosti státního zastupitelství. Navrhuje proto Nejvyššímu správnímu soudu, aby žalobkyni odvolal z funkce," tlumočila Pospíšilův postoj Palečková.

Sama Prokešová neměla v době, kdy ji agentura Mediafax kontaktovala, nejmenší ponětí o tom, že na ni šéf rezortu kárnou žalobu podal. "Dozvídám se to až od vás, nikdo jiný mě zatím neinformoval. Nemohu k tomu nic říct," reagovala krátce před polednem na dotaz redaktora.

Korupce se měla Prokešová dopustit v průběhu loňského roku, kdy na účet jejího manžela Miroslava, který působí jako policista v Českých Budějovicích, přistála půlmilionová částka. Byla odeslaná z konta místního podnikatele Bernarda Lainky. Ten čelil od ledna stejného roku trestnímu stíhání - policie ho vinila z toho, že po finančním úřadu neoprávněně žádal vrácení DPH ve výši 648 tisíc korun.

Okresní státní zastupitelství ale mělo na celou kauzu jiný názor, postrádalo úmysl, Lainka podle žalobců trestný čin spáchat nechtěl. Policistům nezbývalo nic jiného než žalobce poslechnout a vyšetřování v červnu ukončit.

O čtyři měsíce později konto manžela Prokešové "nabobtnalo" o půl milionu korun.

Prokešová od počátku vyvrací, že by šlo o úplatek a že by si o peníze řekla výměnou za Lainkovo očištění. Důvod transakce byl podle jejích slov zcela jiný, šlo o půjčku, kterou podnikatel poskytl jejímu muži. Oba jsou dlouhá léta přátelé, tvrdí Prokešová. Jakmile kauza propukla, na post šéfky okresního státního zastupitelství rezignovala. Ve vedoucí funkci končí s posledním květnem, od června by ale ráda zastávala post řadové žalobkyně.

Autor: Veronika Žižlavská

Štítky manželé, České Budějovice, Jiří Pospíšil, státní zástupce, Nejvyšší správní soud České republiky, Státní zastupitelství ČR, ODS, Mediafax

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prachatická žalobkyně posílala malou domů manželovi - policistovi z Českých Budějovic  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.