Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zlivští sběrný dvůr na Dolním náměstí jednoznačně odmítli

V jihočeském městě Zliv lidé v pátečním referendu odmítli stavbu nového sběrného dvora u centra. Proti se postavilo 1153 lidí, tedy 84,5 procenta hlasujících voličů. Stavbu připravovanou radnicí podpořilo jen 184 hlasů. Referendum je platné a jeho výsledky jsou pro vedení města závazné.

Vyplývá to z informací, které zveřejnil starosta Jan Koudelka na webových stránkách města. Agentuře ČTK řekl, že město stavbu zruší a přijde o slíbenou šestimilionovou dotaci.

Nový sběrný dvůr skoro za devět milionů korun by podle starosty ve městě zlepšil podmínky pro třídění komunálního odpadu. Stavba je připravena. „Páteční výsledek referenda celý projekt zastavuje,“ řekl Koudelka.

Odpůrcům projektu se nelíbilo to, že nový sběrný dvůr měl vzniknout na Dolním náměstí, nedaleko kostela a bytového domu. Podle starosty byla stavba naplánovaná v místě poničeného statku. „Je to víc než deset let zchátralý objekt, chtěli jsme mu dát novou funkci,“ řekl.

„Jsem rád zejména za všechny občany Zlivi, že byl tenhle od počátku nesmyslný projekt zastaven. Mrzí mě jen, že to město muselo stát čtvrt milionu korun za projekt a referendum. Minimální podpora projektu vládnoucí městské koalice je pro mě navíc signálem, že i naše práce v opozici má smysl, přestože na zastupitelstvu jsme po léta vedením města naprosto přehlíženi,“ sdělil Budějcké Drbně zlivský zastupitel Tomáš Kučera.

O vyhlášení referenda, prvního ve Zlivi, rozhodli zastupitelé města vloni v prosinci, protože lidé začali proti stavbě dvora organizovat podpisovou akci. V referendu odevzdalo hlas celkem 1365 lidí, tedy přes 45 procent z 3009 všech oprávněných voličů ve městě. Pro platnost referenda zákon vyžaduje účast alespoň 35 procent voličů.

Ve Zlivi sice sběrné místo na odpad funguje, podle starosty už ale potřebám města nestačí. „Vejdou se tam čtyři velké kontejnery, v novém dvoře jsme jich měli plánovaných deset,“ vysvětlil Jan Koudelka. Výběr místa pro stavbu podle něj limitoval platný územní plán.

Zdroj: ČTK
Foto: www.problemyzlivi.cz

Štítky Zliv, sběrný dvůr, Dolní náměstí, referendum, radnice, Jan Koudelka, Tomáš Kučera

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zlivští sběrný dvůr na Dolním náměstí jednoznačně odmítli  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.