Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Začíná se přiostřovat. Primátor podal trestní oznámení

Nahrávka rozhovoru primátora Juraje Thomy a radního Jiřího Šestáka o problémech, spojených s podpisem dodatku smlouvy s firmou Bit Servis, kterou tento týden zveřejnil server Novinky.cz, respektive deník Právo, odstartovala sérii reakcí.

Budějcká Drbna zaznamenala řadu hlasů veřejnosti na obsah nahrávky, ozývat se ale začali všichni, kterých se kauza jakkoliv týká. Další tři reakce dorazily během čtvrtka také na náš redakční e-mail.

ČTĚTE TAKÉ: Odposlech Thomy a Šestáka slyšela veřejnost, oba teď reagují

Trestní oznámení? Kvůli možnému úniku od policie

Juraj Thoma na existenci nahrávky zareagoval podáním trestního oznámení. „Kvůli možnému úniku informací z policejního spisu podal ve čtvrtek primátor Juraj Thoma trestní oznámení na podezření ze spáchání trestního činu zneužití pravomoci úřední osoby. Požádal také o přezkoumání postupu policejního orgánu provádějícího vyšetřování,“ řekl Michal Bosák z budějckého magistrátu.

„Z článku vyplývá, že kriminalisté zřejmě něčím prostřednictvím záměrně informují vybrané novináře o probíhajícím vyšetřování mé osoby. Trestní oznámení jsem ale podal proto, že jistě ne bezúplatné úniky z policejních spisů jsou rakovinou právního státu. Dnes cílenou manipulací s informacemi z vyšetřování zničíme ´gaunera Thomu´, zítra si podobně smlsneme na někom jiném? Takové postupy musí každý slušný člověk odmítnout,“ zdůraznil primátor Českých Budějovic Juraj Thoma.

Policie tvrzení primátora odmítá

Juraj Thoma ve svém středečním prohlášení mimo jiné uvedl: „Za alarmující a o případu mnohé vypovídající bych považoval fakt, že se jedná o nezákonné odposlechy, které policisté za úplatu předávají vybraným novinářům.“

Jihočeská policie ovšem tohle Thomovo tvrzení, že by nahrávka mohla uniknout z policejních spisů, důrazně odmítá. „Policie nikdy neposkytla novinářům žádné materiály z vyšetřovaného případu,“ sdělil Budějcké Drbně mluvčí Policie ČR Jiří Matzner.

„Vyšetřování trestně stíhaného primátora stále pokračuje. Po jeho skončení budou policisté veřejnost standardním způsobem informovat prostřednictvím tiskové zprávy,“ dodal Matzner.

Členové HOPB se navzájem nenahrávají

Další reakcí na události posledních dnů je stanovisko hnutí Občané pro Budějovice, jehož jsou všichni tři zainteresovaní - Juraj Thoma, Jiří Šesták a Ivana Popelová - členy.

„Za nechutnou pomluvu považujeme tvrzení Práva a Novinek.cz, že zmanipulovaná nahrávka, jejímž cílem je diskreditovat Juraje Thomu, Jiřího Šestáka a celé hnutí Občané pro Budějovice, pochází od některého z členů našeho hnutí. Občané pro Budějovice se proto připojí k trestnímu oznámení pro pomluvu,“ stojí ve vyjádření.

„Občané pro Budějovice se při svých setkáních a poradách nenahrávají! Opět zdůrazňujeme, že nahrávka může mít pouze dvojí původ: buď se jedná o únik policejního odposlechu, nebo nezákonný odposlech. Tvrzení, že nahrávka pochází ze středu HOPB je naprosto lživé, a je jen dalším z řady mnoha, která mají naše hnutí diskreditovat a vnitřně rozložit zasetím nedůvěry,“ uvádí dále členové strany.

Prohlášení dále pokračuje: „Od vzniku našeho hnutí už jsme opakovaně zaslechli, kolik našich zastupitelů má kdo koupených, nebo že sami svrhneme svého primátora, též bylo naše hnutí vystaveno mnoha (vyvráceným) pomluvám naznačujícím, že se naši členové podílejí na manipulování veřejných zakázek. Cíl je jasný - ukázat, že nejsme jiní, než naši nepřátelé (protože je nám jasné ve všech případech, odkud vítr vane...).

Jenže Občané pro Budějovice jiní jsou. Je to dobrovolné uskupení občanů, kteří se s poctivými úmysly rozhodli zapojit do veřejného dění, pomáhat měnit věci k lepšímu a bojovat proti vlivu lidí, kteří proti svým oponentům používají stejné praktiky, jež nyní jako pomstu pociťujeme na vlastní kůži. My rozkrádání veřejných prostředků a špehování oponentů za normální nepovažujeme. Jiní ovšem ano.

Tvrzení, že společnost Bit Servis jakýmkoliv způsobem pomáhala HOPB s volební kampaní je jednoznačně lživé a smyšlené. A je urážkou všech členů HOPB, našich příznivců a dárců, kteří k volebnímu úspěchu pomohli svým osobním nasazením, dobrovolnickou prací nebo finančními dary ze svých zdrojů,“ vyjadřují se zástupci strany.

Pod tento text se podepsala rada Občanů pro Budějovice ve složení Juraj Thoma, Ivo Moravec, Milan Brabec, Václav Fál, Michal Gyepes, Ivana Popelová, Veronika Přibylová a David Sláma.

Budějcká Drbna vývoj v kauze nadále sleduje.

Foto: www.c-budejovice.cz

Štítky Juraj Thoma, primátor, obvinění, kauza, Jiří Šesták, trestní oznámení, Občané pro Budějovice, policie, Právo, České Budějovice, Drbna.cz, Michal Bosák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začíná se přiostřovat. Primátor podal trestní oznámení  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.