Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Voličova procházka Českými Budějovicemi před volbami

Kampaň před blížícími se komunálními volbami vstupuje do své poslední fáze. Demokratické politické strany, účelová hnutí i zcela bizarní uskupení žádají od obyvatel Českých Budějovic důvěru a volební hlasy. Jak vypadá dosavadní kampaň v našem krajském městě?

Prázdná hesla i realistická řešení

Volič, který se zajímá o život našeho města, se jistě stačil seznámit s programy a jednotlivých subjektů i s názory jejich lídrů. Zjistil přitom, že množství předvolebních sloganů postrádá vnitřní smysl. Většina hnutí a dalších subjektů formuluje velmi obecná a univerzálně použitelná hesla o otevřenosti, zdraví, nebo dopravě.

Často se také objevují nereálné sliby, kterým se bystrý volič může akorát smát. Zjistí, že jen některé demokratické strany znají dobře potíže svých obyvatel v jednotlivých částech města, mají reálné cíle a předkládají uskutečnitelná řešení.

Jak se pozná důvěryhodný lídr?

Nedůvěryhodné kandidáty na primátora poznal českobudějovický volič velmi snadno: buď se nepřirozeně smějí v nastrojených úsměvech, nebo se ukazují pod přísným dohledem svého guru, anebo se bojí předstupovat před občany a schovávají se za marketing svých hnutí.

Solidní lídr totiž není uzavřený ve své politické bublině, pohybuje se pravidelně mezi spoluobčany, naslouchá jim a probírá s nimi možnosti řešení. Zodpovědný volič pozná dobrého kandidáta podle znalosti místní problematiky, vykonané práce a reálných plánů do budoucna.

Spektákly v ulicích i konstruktivní debaty s občany

Aktivní volič při svých cestách městem narazil na celou řadu předvolebních happeningů. Většina hnutí se snaží zviditelňovat. Organizují různé úklidy a veselé akce v centru města. Co funguje spolehlivě za všech okolností, je předvolební podbízení se dětem a rodinám. Přijď si voliči zadovádět, podívej, my také dovádíme, a všímej si přitom našeho loga.

Představitelé demokratických stran se však soustředí na konstruktivní debaty s obyvateli města tváří v tvář. Chodí voličům naproti a zajímají se o jejich starosti. Seznamují je osobně se svými návrhy a dokáží čelit i jejich kritice. Pozvou každého voliče na osobní setkání a k věcnému rozhovoru.

Soutěž pofidérních hnutí a demokratických stran

Demokratické volby umožňují kandidaturu demokratických stran i různých hnutí a sdružení. Nedůvěryhodná hnutí se rády zaštiťují skvělým marketingovým názvem, v němž nesmí chybět jméno domovské obce. Působí ve stranickém systému, ale nejsou to strany s demokratickou strukturou.

Mechanismy rozhodování v těchto hnutích bývají neprůhledné nebo přímo podřízené autoritativnímu vůdci. Kandidáti takových hnutí bývají posbíraní všelijak a jasný program neexistuje. Kandidátky se řídí populistickým marketingem, podle kterého nejlépe zabírá známá tvář a lékařská nebo pedagogická profese.

Volič, který nechce naletět, proto vybírá mezi demokratickými politickými stranami. Ví, že mají dlouhodobý srozumitelný program, v němž nalezne jasné priority. Ví, že rozhodování v takových stranách probíhá demokratickou volbou, má různé úrovně a nezávisí na vůli jedinců.

Zkušený volič se také ohlédne, jakou mají demokratické strany v Českých Budějovicích minulost. Podívá se, co v minulosti dokázaly a kam to dotáhly. Moudrý volič vybere stranu, která zná jeho opravdové problémy ve městě a která mu nabízí srozumitelné a konkrétní řešení.

PR text

Štítky volby, komunální volby, obecní zastupitelstva, České Budějovice, předvolební kampaň, Volby do zastupitelstev obcí v Česku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Badaxe Kocour

Vzhledem k tomu, že celý ta trapný nesmysl (pisálkem ve chvílích nadšení zřejmě nazvaný článkem) se snaží "radit" koho volit což je zřejmý nesmysl. Buď je volič soudný a pak nepotřebuje poněkud přitroublé rady, nebo soudný není a pak nemá u voleb co dělat. A pokud si některá ze stran, která je na radnici, případně hnutí HOPB, tuhle hloupost zaplatila, pak pokud se týká mne, jsou to vyhozené peníze, rozhodně je volit nebudu. Soudruh primátor rozhodně můj hlas nedostane a jeho podržtaškové rovněž nikoli.

Úterý, 7. října 2014, 21:24Odpovědět

Voličova procházka Českými Budějovicemi před volbami  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.