Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Českých Budějovicích zasedá Evropský parlament mládeže

Evropský parlament mládeže rokuje od 2. do 12. srpna v Českých Budějovicích. Akce European Forum Budweis se zúčastní na 170 studentů z celé Evropy.

Záštitu nad zasedáním v Českých Budějovicích převzal předseda Senátu Parlamentu ČR Milan Štěch. Studenti budou rokovat o nejaktuálnějších problémech mezinárodní politiky.

„Hlavním tématem tohoto zasedání bude meziregionální spolupráce v Evropě. Toto téma je jedním z nejdůležitějších v regionu jižních Čech,“ řekla mluvčí Jihočeského kraje Kateřina Bíro.

Evropský parlament mládeže (European Youth Parliament – EYP) je nepolitická a nevýdělečná mezinárodní studentská organizace. EYP pořádá konference, na kterých převážně středoškolští studenti diskutují o různých tématech evropské politiky.

EYP byl založen v roce 1998 ve Francii. Od roku 2005 spadá pod německou nadaci Heinz Schwarzkopf-Stiftung, která zajišťuje jeho nepolitický a neziskový charakter.

V jednotlivých státech Evropy působí takzvané národní komise, smluvně vázané organizace jednající jménem EYP ve své zemi. EYP nepůsobí pouze v Evropské unii, ale v mnoha dalších zemích Evropy. V roce 2011 EYP sdružoval národní komise z 36 zemí.

Evropský parlament mládeže v ČR (EPM v ČR) je občanské sdružení pořádající studentské konference, kterých se každý rok účastní přes 150 studentů středních škol. EPM v ČR navíc vybírá delegáty, kteří reprezentují ČR na mezinárodních fórech.

EPM v ČR vznikl na ustavující schůzi 27. listopadu 1998 a jako občanské sdružení byl registrován 18. ledna 1999. Členy jsou studenti, kteří absolvovali zahraniční zasedání EYP a učitelé, kteří mají zájem se podílet na rozvoji organizace.

Napsal Dobrin Stojcev, Mediafax

Štítky Evropský parlament mládeže, zasedání, České Budějovice, Evropa, Česko, Jihočeský kraj, Milan Štěch, Senát Parlamentu ČR, Evropská unie, Francie, Mediafax

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Českých Budějovicích zasedá Evropský parlament mládeže  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.