Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Thoma: „Město jsem nepoškodil, budu se bránit!“

O tom, že policie obvinila primátora Českých Budějovic Juraje Thomu (HOPB) a jednoho bývalého vedoucího odboru magistrátu ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku, jsme vás již informovali. Při odpoledním setkání s novináři na magistrátu se poprvé vyjádřil i sám Thoma.

ČTĚTE TAKÉ: Primátora Juraje Thomu policie obvinila ze zneužití pravomoci

„Odmítám výklad policie, že jsem poškodil město České Budějovice a že jsem tak měl dokonce učinit úmyslně. Proti obviněním se budu bránit,“ řekl dnes odpoledne Juraj Thoma novinářům.

Dodal, že existuje písemné stanovisko, podle něhož nebyl změněn předmět díla ani navýšena cena. Proto prý nejde o dodatek ve smyslu zákona o zadávání veřejných zakázek.

„Nebyl tedy jediný důvod, aby uvedený dokument projednala rada města. Tento závěr nám potvrdila také advokátní kancelář, která město ve stejném sporu zastupuje u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže,“ řekl Thoma.

Podle ředitele pražské společnosti Bitservis Pavla Musila nešlo o nadhodnocenou zakázku. „Oslovovali jsme kvůli tomu oponentní odborníky, kalkulaci ceny jsme nyní přednesli i policii, nijak ji nerozporovala,“ konstatoval pro ČTK Musil.

Na otázku, zda ví, že dodatek smlouvy neschválila rada města, uvedl, že se tím nezabýval. „S městem České Budějovice spolupracujeme léta. Ale neřešíme, co schválila rada nebo zastupitelstvo,“ doplnil ředitel Bitservisu.

Podle primátora Českých Budějovic situace neotřese koalicí, která vede město. V ní jsou kromě hnutí Občané pro Budějovice TOP 09 a ČSSD. Koaliční partneři se zatím k situaci nechtěli vyjadřovat.

Thoma je podezřelý, že v červnu 2010 podepsal dodatek ke smlouvě o dodávce počítačového zařízení a vybavení s pražskou společností Bitservis, aniž by ji schválila rada města. Primátor překročil svou pravomoc tím, že přidělil nadlimitní zakázku bez výběrového řízení a městu učinil smluvní závazek 37 milionů korun. Primátor jihočeského krajského města prohlásil, že obvinění jsou nepravdivá.

Zdroj: ČTK

Štítky Juraj Thoma, primátor, České Budějovice, obvinění, policie, Občané pro Budějovice, rada obce, Pavel Musil, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, ČSSD, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Thoma: „Město jsem nepoškodil, budu se bránit!“  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.