Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Problémy na sídlištích jen více kamer a strážníků nevyřeší

Intenzivně řešit neutěšenou dopravní situaci, pozornost věnovat společenským rozbrojům, zejména mezi obyvateli sídlišť na levém břehu Vltavy, diskutovat budoucnost kulturních zařízení a vrcholový sport výrazněji podporovat pouze tehdy, když město dostane možnost nahlížet do hospodaření.

Těmito tématy by se podle lídra českobudějovické kandidátky Komunistické strany Čech a Moravy Ivana Nadberežného měla zabývat nová politická reprezentace, která už za několik málo dnů obsadí volené posty na magistrátu jihočeského krajského města.

Budějovické téma číslo jedna: Doprava

Doprava je v očích jedničky komunistů do nadcházejících komunálních voleb v Českých Budějovicích problémem, který by měl být řešen přednostně. O nutných dopravních stavbách se mluví již mnoho let, ve většině případů však zůstalo jen u slibů a řidičům už doslova tečou nervy.

„V současné době je několik páteřních dopravních tepen ve městě přetížených prakticky po celý rok a celé dny, a to jak místní dopravou, tak i tou tranzitní. Tady už není prostor na diskuzi, je nutné sehnat peníze a prostě začít stavět. Jakmile budou nové výzvy na evropské dotace, musíme se soustředit na to, aby stát, kraj a město začaly společně budovat dopravní stavby, které dokážou situaci nejen v Českých Budějovicích, ale i na celém jihu Čech změnit. Stejný důraz musíme klást na výstavbu parkovacích domů, do nichž se schová velká část stojících aut. Nemůžeme připustit, aby například v areálu bývalých čtyřdvorských kasáren, kde se nyní staví nové domy, vznikl stejný problém s parkováním, jaký známe ze sídliště Máj,“ říká rezolutně Ivan Nadberežný.

Současně se pozastavuje nad aktuální situací kolem dálnice D3. Překvapuje ho, jaké problémy nyní vypluly na povrch, jelikož o podobných překážkách se před lety vůbec nehovořilo. „Přestože zodpovědní hovoří o termínu dokončení dálnice v roce 2021, vidím to jako příliš vzdálený horizont. Situace je už teď tísnivá a lidi budou další průtahy akorát znervózňovat. Za rok nebo dva musíme zkontrolovat jihočeské zastupitelstvo, čeho vlastně dosáhlo. Další nepochopitelným krokem je, že krajské zastupitelstvo schválilo z Budějovic do Rakouska pouze dvouproudou silnici. Ta prý zatím stačí... Myslím, že občané by měli s lidmi, kteří se už dlouhou dobu dušují, jak o stavbu dálnice usilují, po zásluze zúčtovat,“ znepokojuje Nadberežného lhostejný přístup některých úředníků a politiků k řešení této otázky.

Občané musí mít možnost vyžití

Lídr KSČM nabízí recept, jakým směrem by se měli budoucí představitelé města ubírat při řešení sociální otázky v hustě obydlených sídlech krajské metropole. Řeč je o soužití na sídlištích Máj, Šumava i Vltava, kde je soustředěna prakticky polovina obyvatelstva Českých Budějovic. „Je třeba působit dovnitř společnosti. Není řešením, aby v každé ulici stál strážník, na to bychom jich museli mít ve službě stovky. Mnohem intenzivněji musí začít pracovat zastupitelé, i když je jich na téměř stotisícové město jen 45. Rezervu ale máme v územních a odborných komisí rady města i ve výborech zastupitelstva,“ říká Ivan Nadberežný.

Zároveň poukazuje na nutnost budovat sportovní zařízení, kde by našla zejména mladá generace potřebné vyžití. „Musíme dát lidem v této lokalitě prostory minimálně takové, jaké jsou k dispozici na druhé straně města kolem Suchého Vrbného. Není to ale jen o výkonnostním sportování, kde potřebujeme dobrovolné funkcionáře a trenéry. Zohlednit musíme rovněž tělovýchovné jednoty, kterým chybí sponzoři na jejich činnost. Ve vnitroblocích sídlišť Máj a Vltava jsou problémy s dříve vybudovanými hřišti, i hrací prvky pro malé děti bychom tam měli dávat s rozumem. Naopak na volných plochách na prstenci kolem sídliště a nyní ideálně ve směru k novému Parku 4D bychom měli vybudovat veřejně přístupná hřiště minimálně náročná na údržbu, které budou využívat a starat se o ně sami občané. To samé platí o Kulturním domě Vltava, ten by měl nabízet své prostory pro aktivní činnost kulturních souborů, pro spolkovou činnost, pro akce občanských sdružení a různé další činnosti. Konečně se rozhodlo, že se nebude prodávat. Město by tedy mělo ukončit nájem a dělat v něm dramaturgii pořadů společně s ostatními kulturními zařízeními. Lidi se musí spolu setkávat - to je způsob, jak lze příznivě ovlivnit jejich vzájemné vztahy,“ dodává třiašedesátiletý politik.

Nebrání se ani podpoře vrcholového sportu z veřejných prostředků, pokud budou tyto kluby velmi dobře reprezentovat České Budějovice na celostátní úrovni. To všechno ale pouze v případě, že město bude mít možnost výrazné součinnosti s vedením klubů, které jsou ve vlastnictví soukromých společností, aby mohlo nahlížet do jejich průhledného hospodaření, ne například tak, jak se to dělo v klubu mládežnického hokeje. „Už nyní sportovcům poskytujeme čtyři sportovní zařízení s velmi drahým provozem za desítky milionů korun, tři z nich navíc v minulých letech prošly rozsáhlou rekonstrukcí. Už to je obrovská podpora ze strany města,“ vzpomíná Ivan Nadberežný na dokončené renovace plaveckého bazénu, Budvar Arény a fotbalového stadionu na Střeleckém ostrově.

Město potřebuje koncepci a jasné vize

Velmi opatrní by měli být nově zvolení politici také v případě posuzování, zda rekonstruovat Kulturní dům Slavie v takovém rozsahu, o kterém se v posledních dnech začalo hovořit, anebo přistoupit na úspornější variantu. Rozsáhlá přestavba by si totiž vyžádala investici téměř půl miliardy korun. Podle Nadberežného by k ní mělo dojít pouze v případě, že by prostory spolkového domu nahradily nevyhovující hlediště i jeviště Jihočeského divadla, do kterého město neustále dává desítky milionů a nikdy to nebude vyhovující divadelní sál. „O této investici přemýšlím a nepovažuji za vhodné, že se o ní začalo mluvit právě teď, když máme před sebou mnohem důležitější investice, zejména pro dopravu. Pokud jsme spokojeni s tím, že současné prostory divadlu vyhovují, dejme do rekonstrukce Slavie potřebných asi padesát milionů, ať slouží spolkové činnosti a menším kulturním a společenským akcím,“ míní lídr kandidátky KSČM.

Všechny kroky, které město chce v budoucnu podnikat, by měly vycházet z koncepcí připravených zastupitelstvem v součinnosti s magistrátními úředníky, ne je dělat na základě nahodilých představ politických koalicí či snad dokonce osobních zájmů jednotlivců. Týká se to jak budování mateřských škol a následně vytvoření dostatečné kapacity škol základních, tak spravování majetku města jako takového. „Musíme předvídat a posuzovat politiku jako veřejnou službu. Nerozumím tomu, proč pětadvacet let poté, co u nás došlo k výrazným společenským a vlastnickým změnám, ještě není taková věc normální součástí rozhodování úředníků i politiků,“ poukazuje Ivan Nadberežný na nekoncepčnost, se kterou se setkává čím dál tím častěji.

A v neposlední řadě by se měly České Budějovice snažit o to, aby co nejvíce kapitálu zůstalo takzvaně doma. Proto se vykupují privátní akcie Teplárny do stoprocentního vlastnictví města, proto bude nutné zvážit provozovatelské smlouvy se společnostmi .A.S.A., ČEVAK a dalšími subjekty, u nichž v příštích letech vyprší smluvní vztah, proto již některé služby přešly do kompetence Dopravního podniku.

„Občané i město platí za tyto služby stále více, dostáváme sice nájemné nebo dividendy, ale máme dost vzorů ve městech na jih i na západ od nás, kde se s městským majetkem hospodaří v městských podnicích, v holdingu. Když poté občan platí za tyto služby, tak město získává kapitál, který zase vkládá do svého rozvoje a služeb občanům. Postavme všechny druhy vlastnictví do jedné roviny, tedy i vlastnictví našeho města, kraje a státu, například soukromé, církevní a další vlastnictví mu nelze nadřazovat. Z městského majetku musí vznikat pro město další finanční zdroje, nelze spoléhat jen na rozpočtové určení daní. Jak jsem už několikrát zdůraznil: jen finančně silné město bude schopné zajistit kvalitní služby a život občanů. A vedle toho samozřejmě by mělo město podporovat i domácí podniky, podnikatele a živnostníky. Pokud si místní podnikatel vydělá peníze v Budějovicích, většinu z nich tady i utratí,“ zmiňuje další ze svých vizí o zdravém hospodaření zkušený podnikatel a kandidát do zastupitelstva v Českých Budějovicích Mgr. Ivan Nadberežný.

PR text

Štítky Ivan Nadberežný, INPRESS, tiskárna, České Budějovice, KSČM, Komunistická strana Čech a Moravy, sociální problémy, kultura, volný čas, sport, investice, doprava, sídliště, Vltava, dálnice, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Budvar aréna, Jihočeské divad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jirka Havel

Dálnice je sice hezká věc, ale spíš by bylo třeba řešit dopravu v centru. V podstatě všechen tranzit jezdí kolem výstaviště (kromě spojení Písek-Tábor). Co třeba postavit městský okruh, aby tranzit vůbec do centra nemusel? Napojit na Okružní spojku ke Globusu, odtud kolem Máje na Litvínovice, ale ne přímo přes Máj... Je to tak složité? Navíc, 3 mosty přes Vltavu na veškerou dopravu je opravdu velmi málo...

Úterý, 7. října 2014, 09:05Odpovědět

Problémy na sídlištích jen více kamer a strážníků nevyřeší  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.