Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Obvinění primátora dostává díky nahrávce další rozměr

Venku zima, ale na radnici patrně pořádné teplo, ne-li přímo horko. Určitě nejméně třem jejím hlavním představitelům - primátorovi Juraji Thomovi (HOPB), radnímu a nově zvolenému senátorovi Jiřímu Šestákovi (HOPB) a náměstkyni Ivaně Popelové (HOPB).

Důvodem jsou další informace, které se objevily v souvislosti s kauzou obvinění primátora Thomy, který byl obviněn ze zneužití pravomoci veřejného činitele a porušování povinností při správě cizího majetku.

Obvinění sdělili jihočeští policisté Juraji Thomovi 6. září letošního roku, předmětem vyšetřování a obvinění byl podpis dodatku smlouvy s IT firmou BIT Servis, kterou Thoma podepsal bez projednání a odsouhlasení městskou radou.

ČTĚTE TAKÉ: Primátora Juraje Thomu policie obvinila ze zneužití pravomoci

V zakázce za 37 milionů tak měl podle obvinění Juraj Thoma připravit město o pět milionů korun. Na tiskové konferenci primátor obvinění označil za neoprávněné a deklaroval svou nevinu.

ČTĚTE TAKÉ: Thoma: „Město jsem nepoškodil, budu se bránit!“

Podporu vyjádřili primátorovi i náměstkyně Ivana Popelová, radní Jiří Šesták a prostřednictvím webových stránek i členové Hnutí Občané pro Budějovice, podpořili ho rovněž členové koaliční TOP 09.

ČTĚTE TAKÉ: Obvinění primátora Thomy řešilo i budějcké zastupitelstvo

Další strana budějcké radniční koalice, ČSSD, naopak ve svém stanovisku nepřímo vyzvala Juraje Thomu ke zvážení setrvání ve funkci primátora.

ČTĚTE TAKÉ: Budějcká ČSSD: „Thoma by měl zvážit setrvání ve funkci“

Podobně rozpolcené byly i názory budějcké veřejnosti, někteří Budějčáci argumentovali tím, že obvinění ještě neznamená odsouzení a tedy by primátor odstupovat neměl, mnozí další Budějčáci ale poukazovali na skutečnost, že obvinění určitě nebylo sděleno bez důkladného prošetření a že Budějce jsou jediným městem v republice, jehož primátor byl obviněn z trestného činu a setrvává ve funkci.

V průběhu následujících týdnů se objevily další informace, popisující okolnosti a souvislosti podpisu smlouvy. Na začátku tohoto týdne přinesl server Novinky.cz novou informaci, podle které policie prověřuje příjmy Juraje Thomy, plynoucí jak z funkce primátora, tak z působení v orgánech městských firem.

Dva dny poté, ve středu 31. října, uvedly Novinky.cz další informace o existenci nahrávky, která zaznamenává rozhovor Juraje Thomy a Jiřího Šestáka, týkající se právě zmíněné kauzy.

Z nahrávky, kterou zpravodajský server zveřejnil, vyplývá, že firma BIT servis se pravděpodobně podílela formou spolupráce na zajištění volební kampaně HOPB v komunálních volbách v roce 2010. Podle záznamu na nahrávce měla tuto záležitost vyřizovat „Ivana“, příjmení Juraj Thoma v rozhovoru neuvádí.

Obsahem rozhovoru je především návrh Jiřího Šestáka na prevenci negativní publicity, a tak radí Thomovi, aby o věci vyšetřování informoval média dříve, než tak učiní policie a předešel tak negativním titulkům a informacím.

Podle serveru Novinky.cz  Juraj Thoma obsah nahrávky odmítá s tím, že BIT Servis se na kampani nepodílel, jako argument uvádí, že všichni sponzoři volební kampaně HOPB byli zveřejněni transparentně na webových stránkách HOPB.

Svou účast v celé záležitosti odmítá také náměstkyně Ivana Popelová, která by podle Novinky.cz mohla být na nahrávce zmíněnou Ivanou.

Juraje Thomu, Ivanu Popelovou a Jiřího Šestáka Budějcká Drbna požádala o vyjádření k uvedeným informacím, pokud nám svá vyjádření poskytnou, okamžitě je zveřejníme.

Štítky Juraj Thoma, primátor, obvinění, kauza, Občané pro Budějovice, Jiří Šesták, policie, rozhovor, ČSSD, České Budějovice, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obvinění primátora dostává díky nahrávce další rozměr  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.