Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Na Juraje Thomu má být podána žaloba, navrhuje policie

Policie navrhuje, aby státní zastupitelství podalo žalobu na českobudějovického primátora Juraje Thomu. Viněn je z toho, že v roce 2010 podepsal pro město nevýhodný dodatek smlouvy k provozu IT služeb na magistrátu, čímž údajně způsobil škodu až devět milionů korun.

O možnosti podání žaloby ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku rozhodne plzeňské státní zastupitelství, kterému jihočeští kriminalisté případ předali.

Juraj Thoma však od začátku vinu popírá. Policie už kvůli tomuto případu primátora v minulosti obvinila ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Plzeňské státní zastupitelství případ řešilo předloni. V prosinci 2012 primátorovo stíhání zastavilo. Policie se však loni k vyšetřování vrátila.

Budějcký primátor dnes ve svém prohlášení uvedl, že vše podstatné v minulosti k případu sdělil. Poznamenal ještě, že magistrát ročně uzavře průměrně kolem 3000 smluv, z nichž většinu musí podepsat i primátor.

„Před podpisem onoho nešťastného dokumentu jsem měl k dispozici písemné ubezpečení tří pracovníků magistrátu, že je vše v pořádku. Podobnou ‚košilku‘ s podpisovou garancí příslušného odboru a magistrátního právníka musí mít každá smlouva, která se mi dostane do rukou,“ uvedl dnes odpoledne Thoma.

„Stále nechápu, proč je policie přesvědčena, že budějovický magistrát své právníky a dalších 500 úředníků zaměstnává pouze z čistě formálních důvodů, aniž by snad měli mít špetku odpovědnosti za své konání,“ řekl nejvyšší představitel města. Dodal, že ho mrzí, že se policie už nezabývá případem, kdy bylo vloni v primátorově kanceláři nalezeno odposlouchávací zařízení.

„Podstatou stíhání je skutečnost, že obviněný měl jako úřední osoba neoprávněně uzavřít dodatek ke smlouvě o dodávce počítačového zařízení a vybavení se společností BitServis,“ řekl k prošetřované kauze jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner. „Společnost tak zvýhodnil přidělením této nadlimitní zakázky bez řádného zadávacího řízení a tím překročil svoji pravomoc. Podpis dodatku měl být projednán a schválen radou města,“ uvedl.

Podle znaleckého posudku by tato zakázka, pokud by byla transparentně zadána, stála město o devět milionů korun méně.

Thoma v minulosti několikrát postup policie zpochybnil. Za naprosto účelové a zlovolné považoval například vyčíslení domnělé škody, která měla městu vzniknout uzavřením takzvaného dodatku číslo dva, tedy pokračováním smluvního vztahu, o němž rozhodla celá rada města.

„Policejní komisař totiž mezi škodu započítává platby mezi městem a společností BitServis, ke kterým vůbec nedošlo,“ prohlásil vloni v květnu Juraj Thoma.

Zdroj: ČTK

Štítky Juraj Thoma, primátor, České Budějovice, obvinění, BitServis, policie, žaloba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Juraje Thomu má být podána žaloba, navrhuje policie  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.