Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Lidem ukazují, kde by neměly končit jejich peníze

Také jste dostali do ruky zelený letáček, na jehož zadní straně byl kontroverzní obrázek, nápadně připomínající hanlivé zobrazení dámského přirození, a vedle něj doplněn text „Stoupněte si nad kanál, položte na něj tuto kasičku a vhoďte do ní 50% obsahu své peněženky“? To proto, že se vás snažila oslovit jedna politická partaj.

Když jihočeští zástupci Strany svobodných občanů začali v dubnu připravovat kampaň ke krajským volbám, intenzivně se zabývali otázkou, jakým způsobem ji pojmout.

„Řekli jsme si, že humor a nadhled by předvolební kampaň mohl udělat atraktivní. Použití určité kontroverze se nám zdálo vhodné, a když jsme si na určitém vzorku obyvatel vyzkoušeli, jaké budou ohlasy, přišli jsme s nápadem kasičky,“ uvedl místopředseda jihočeské Strany svobodných občanů Milan Černoch.

Jak dále Budějcké Drbně prozradil, Svobodní se prezentují i serióznější formou - tradičními letáčky s hesly, billboardy nebo stranickým zpravodajem. Kasičku veřejných financí ve tvaru kosočtverce přesto považují za mnohem účinnější způsob, jak zaujmout případné voliče.

„Lidi to vytrhne z letargie a politika jim tak nepřipadá jako něco totálně vzdáleného, suchého. Pak už záleží na každém, co si pod tím obrázkem představí. Pro nás je to kasička,“ zasmál se místopředseda jihočeských Svobodných. „Svobodu máme ve svém názvu, takže svobodné vyjadřování a vnímání věcí k tomu přeci patří,“ zmínil ještě Černoch.

A proč byla pro sdělení vizí této politické strany zvolena zrovna kasička? „Podstatným tématem všech voleb jsou finance. My vidíme problém nejen na krajské úrovni, ale celorepublikově. Stát trpí obrovskou zadlužeností, daně se neustále zvyšují a okrádání lidí prostřednictvím státu nám připadá už fatální. Myslíme si, že každý z nás si dokáže o způsobu vynaložení svých peněz rozhodnout mnohem lépe sám, proto jsme na tuto skutečnosti chtěli v našem kraji upozornit právě takto,“ vysvětlil Milan Černoch.

Krajští Svobodní se podle tvrzení jejich místopředsedy u veřejnosti setkávají jak s kladnými, tak i pobouřenými reakcemi. Zájem zaznamenali především u mladší a střední generace.

„Procentuálně je to tak sedm ku třem. Negativní ohlasy se samozřejmě týkají použití kosočtverce, který u mnohých evokuje něco nevhodného, co pak rodiče třeba musí vysvětlovat dětem, když to najdou ve schránce. Výrazně ale nad celou situací převyšují reakce lehkého pousmání, než nějaké rozčilení,“ dodal.

Budějcká Drbna se proto vydala do ulic města, aby od obyvatel jihočeské metropole zjistila jejich názor na použití kasičky ve volební kampani SSO. Nejdříve oslovila jednoho mladého muže. „Podobnou symboliku bych očekával u méně konzervativní strany - Svobodné za konzervativní považuji. Už v minulých volbách jsem byl překvapen spojením s Piráty a rozhodně si nemyslím, že je u Svobodných na místě užití právě tohoto symbolu. Na druhou stranu chápu, že kontroverze je cestou k zájmu,“ říká budějcký občan Jiří Novák.

„Myslím si, že s tímhle ve volbách neuspějí. Chápu to tak, že se peníze ztrácí někde v díře. Já to považuji za vulgární, laciné a populistické gesto,“ myslí si Táňa Brichová, maminka tlačící kočárek. „Prosím vás, je to hnus! Když to vidím, představím si akorát tak něco sprostýho,“ uvedl rezolutně Jan Kočer, zástupce starší generace.

A jak se kasička líbí vám?

Štítky Strana svobodných občanů, kasička veřejných financí, píča, peníze, volby, Drbna.cz, Jiří Novák, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidem ukazují, kde by neměly končit jejich peníze  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.