Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Klaus podepsal zákon o pravidlech přímé volby svého nástupce

Přímá volba prezidenta v České republice získala ve středu definitivní pravidla. Prezident Václav Klaus podepsal normu, která upravuje podmínky výkonu volebního práva, podrobnosti navrhování kandidátů, vyhlašování a provádění volby, vyhlašování jejího výsledku a soudní přezkum.

Zákon vychází už z dříve schválené ústavní změny, podle které může o prezidentský post usilovat kandidát s podporou petice 50 tisíc podpisů lidí, 20 poslanců nebo deseti senátorů.

Norma upravuje rovněž termíny pro podání kandidátek, ty musí mít zájemci připravené nejpozději 66 dní před samotnou volbou. Ministerstvo vnitra pak bude zkoumat, jestli petice s podpisy neobsahují vymyšlené nebo nepravdivé údaje.

Rezort Jana Kubiceho (nestr.) namátkově přezkoumá 8500 podpisů. Pokud bude chybovost vyšší než tři procenta, tedy aspoň 256 podpisů nebude moci vnitro potvrdit, bude zkoumat druhý, stejně velký vzorek.

Pokud bude i v něm chybovost více než tříprocentní, odečte poměrnou sumu podpisů od celkového počtu. Například při celkové chybovosti deset procent kandidát s 50 tisíc podpisy o pět tisíc z nich přijde a z boje o Hrad vypadne.

Zákon zavádí také limity pro prezidentskou kampaň, které jsou 40 milionů korun pro první kolo volby a dalších 10 milionů pro případné kolo druhé. Právě v něm se mají utkat dva nejsilnější kandidáti. Nevyčerpané peníze z kampaně podle zákona půjdou na dobročinné účely.

Mandát současného prezidenta Václava Klause končí 7. března 2013, přímá volba jeho nástupce se uskuteční na začátku příštího roku. Počet těch, kdo ohlásili ambici v klání kandidovat, už překročil desítku.

Napsal Jan Kálal, Mediafax

Štítky Václav Klaus, prezident, přímá volba, pravidla, volby, Česko, Ministerstvo vnitra České republiky, Jan Kubice, Mediafax, Pražský hrad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klaus podepsal zákon o pravidlech přímé volby svého nástupce  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.