Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jiří Zimola končí v předsednictvu a výkonném výboru ČSSD

Jiří Zimola, účastník utajované schůzky s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech, dnes rezignoval na členství v předsednictvu a výkonném výboru ČSSD. Předsedou jihočeské ČSSD zůstává. Své rozhodnutí oznámil dnes po zasedání krajského výboru strany, které trvalo téměř čtyři hodiny.

Jihočeský hejtman a nově i poslanec Jiří Zimola se s dalšími čtyřmi stranickými kolegy Michalem Haškem, Milanem Chovancem, Zdeňkem Škromachem a Jeronýmem Tejcem s prezidentem Milošem Zemanem sešel v den vyhlášení výsledků voleb.

Někteří jejich straničtí kolegové míní, že právě kvůli lánské schůzce požadovali, aby předseda strany Bohuslav Sobotka rezignoval.

„Přeji si, aby tato má rezignace na vrcholné funkce v sociální demokracii byla občany vnímána jako osobní vyvození mých údajných prohřešků a aby tento krok přispěl ke zklidnění situace v sociální demokracii,“ řekl novinářům Jiří Zimola.

Věří, že toto gesto také pomůže k sestavení silné vlády pod vedením ČSSD, která je vítězem předčasných parlamentních voleb.

Zároveň dodal, že dnes seznámil členy krajského výkonného výboru sociální demokracie s jednotlivými kroky, které se děly bezprostředně po vyhlášení výsledku voleb.

„Jsem rád, že mi bylo pečlivě nasloucháno, a jsem také rád, že členové krajského výkonného výboru měli možnost se k tomu vyjadřovat. A děkuji jim za to, že tak činili velmi korektně,“ uvedl hejtman ve svém prohlášení.

Podle předsedy Senátu Milana Štěcha, jenž se čtvrtečního zasedání krajského výboru zúčastnil, jihočeskému hejtmanovi první krok do ´velké politiky´ nevyšel. Dodal však, že mu nikdo z ČSSD nedoporučoval, aby skončil ve funkci hejtmana.

„Myslím si, že to by byla škoda, je to šikovný člověk, který tu udělal hodně práce, a věřím, že další ještě odvede. V této politice je velmi silný,“ uvedl Štěch.

Podle něj si Zimola zřejmě zkomplikoval vyhlídky na účast ve vládě. Jihočeský hejtman byl ve stínovém kabinetu ČSSD ministrem pro místní rozvoj. „Byl vážným kandidátem, ale situace se zkomplikovala i výsledkem voleb. Vláda bude koaliční a postů (pro ČSSD) bude málo,“ řekl novinářům Štěch.

Reakce na sobotní schůzku v Lánech

Budějcká Drbna dnes odpoledne požádala Jiřího Zimolu o vyjádření k situaci vzniklé po jeho utajované návštěvě u prezidenta České republiky Miloše Zemana. Jihočeský hejtman zareagoval takto:

„Doposud jsme respektovali společnou dohodu všech účastníků, že o tomto standardním politickém setkání levicových politiků s levicovým prezidentem nad výsledkem voleb nebudeme veřejně hovořit.

Vzhledem k tomu, že jeden z účastníků tuto dohodu nedodržel, schůzku potvrzujeme. Kategoricky odmítáme jakoukoli interpretaci této schůzky jako údajné přípravy takzvaného puče v ČSSD.

Současně jsme připraveni učinit vše proto, aby byla ČSSD úspěšná v nadcházejících povolebních vyjednáváních a sestavila stabilní a silnou vládu. Naším cílem je, aby vyjednávání o vládě a následnou případnou dohodu jednotně podpořilo všech 50 poslanců poslaneckého klubu.“

Pod vyjádřením jsou kromě Jiřího Zimoly podepsáni i Michal Hašek, Zdeněk Škromach a Jeroným Tejc.

Zdroj: ČTK

Měl by Jiří Zimola rezignovat i na post hejtmana Jihočeského kraje?

Celkem hlasovalo89 čtenářů

Štítky Jiří Zimola, rezignace, předsednictvo ČSSD, výkonný výbor, ČSSD, Miloš Zeman, Zámek Lány, vláda, Zdeněk Škromach, Michal Hašek, Jeroným Tejc, sociální demokracie, Milan Štěch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Zimola končí v předsednictvu a výkonném výboru ČSSD  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.