Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihočeští a budějčtí radní poprvé hledali společnou řeč

Nové vedení budějcké radnice se ve čtvrtek odpoledne poprvé sešlo s radními Jihočeského kraje. Na společné téměř dvouhodinové schůzce politici diskutovali o problematice dopravy, kultuře a Jihočeském letišti. Další setkání se uskuteční v září, v době přípravy rozpočtů na příští rok.

„Schůzku pokládám jako začátek intenzivnější komunikace mezi městem a krajem. Máme celou řadu společných zájmů, na spoustu problémů stejný pohled. Tam, kde se rozcházíme, věřím, že v budoucnu dojdeme ke shodným názorům či kompromisům. Dohodli jsme se, že v problematických oblastech utvoříme jakési neformální pracovní skupiny, které budou jednotlivá témata řešit a rozpracovávat,“ řekl po jednání, která s krajskými radními vedlo i bývalé vedení radnice, primátor Jiří Svoboda (ANO).

V Českých Budějovicích působí celkem pět kulturních institucí, které Jihočeský kraj ročně podporuje částkou 130 milionů korun. Jedná se o Jihočeskou komorní filharmonii, Jihočeské muzeum, Hvězdárnu a planetárium, Jihočeskou vědeckou knihovnu a Alšovu jihočeskou galerii.

Všechno se točí kolem točny

Řeč přišla i na českokrumlovskou točnu, o níž bude dnes přímo na zámku jednat ministerská komise. „Rozhodnutí vydané krajským úřadem, umožňující vypsání soutěže, počítá s variantou, že otáčivé hlediště zůstane na stejném místě jako doposud. Ministerstvo kultury nám přislíbilo, že smlouva o pronájmu pozemku bude prodloužena na nezbytně dlouhou dobu, tedy až do zrekonstruování otáčivého hlediště. Teoreticky by tedy neměla žádná divadelní sezona vypadnout,“ potvrdil Svoboda.

Hejtmana Jiřího Zimolu (ČSSD) nejvyšší představitel krajského města včera ujistil, že pro tento nezbytný krok, na němž závisí budoucnost otáčivého hlediště, udělají budějčtí radní maximum. Konečné stanovisko expertů z UNESCO, kteří Český Krumlov vloni navštívili, ale zatím konkretizovat nechtěl: „To nechávám na ministerstvu. Já mohu potvrdit, že experti nám doporučili uvažovat nad umístěním točny na jiném místě než v ose zámecké zahrady. My si však dokážeme představit, že pokud bude stavba demontovatelná a ze subtilnějšího modernějšího materiálu, může zůstat tam, kde je nyní,“ sdělil hejtman postoj jihočeských politiků.

Dopravní situaci nespasí jen oni

Obě skupiny radních rovněž diskutovali o dopravě, nejpalčivějším budějckém problému, o němž se budou primátor Svoboda, jeho náměstek Konečný a hejtman Zimola bavit už příští týden s novopečeným ministrem dopravy Danem Ťokem a pravděpodobně i jeho nástupcem ve funkci šéfa Ředitelství silnic a dálnic ČR Janem Kroupou.

Jihočeští politici se kromě dálnice D3 shodli také na nutnosti výstavby severní spojky mezi Globusem a Nemanicemi, jižní spojky u Roudného a propojovací komunikace mezi ulicemi Strakonická a Milady Horákové. „Ve středu se uskutečnilo veřejné projednání vlivu stavby severní spojky na životní prostředí, tady lze očekávat, že další řízení proběhne bez výraznějších výkyvů. Vydání územního rozhodnutí pro jižní spojku v současné době brání neschválený územní plán Včelné, ale pokud vše dobře dopadne, mělo by k tomu dojít ve druhé polovině roku 2016. A pokud jde o dálnici, vládou jmenovaná pracovní komise měla ve středu rozhodnout o stavbě dalších dvou vysoutěžených úseků, které byly kvůli námitkám neúspěšných účastníků zatím odloženy, její stanovisko ale zatím neznám a tudíž nedokážu odhadnout, zda se začne letos na jaře stavět,“ přiblížil aktuální stav Jiří Zimola.

Rozvoj komplexu Jihočeského letiště v Plané u Českých Budějovic byl dalším z diskutovaných témat. Primátor Svoboda podle svých slov při osobní návštěvě areálu v závěru minulého roku nabyl dojmu, že letiště je v takovém stavu, aby bylo do konce příštího roku dokončeno a po modernizaci i licencováno pro mezinárodní veřejný provoz.

Kulturák za půl miliardy

Naopak nepříliš reálně Jiří Svoboda vidí plánovanou megalomanskou přestavbu Kulturního domu Slavie za téměř půl miliardy korun, kterou by město mohlo realizovat ze svého rozpočtu určeného na dva roky, to by však nesmělo investovat nikam jinam. Na pořadu dne tedy bude hledání jiných variant. Jak potvrdil hejtman Zimola, případná finanční spoluúčast Jihočeského kraje na rekonstrukci není ovlivněna potřebou nových prostor pro filharmonii.

„Jihočeská komorní filharmonie má své prostory, kromě toho si sjednává další pro koncertování, jako například pavilon Z na výstavišti. Nyní navíc uzavřela dlouhodobou partnerskou smlouvu s Domem kultury Metropol. Finanční participaci na plánované rekonstrukci jsme už předchozímu vedení města nabídli, rozhodně ale nebude v řádu mnoha desítek milionů korun. My nemůžeme investovat do cizího majetku, museli bychom pro tuto podporu najít vhodný model,“ uvedl jihočeský hejtman Zimola. Rozhodnutí o začátku rekonstrukce Slavie by mohlo padnout v průběhu následujících několika měsíců.

Foto: Radek Šíma

Štítky Jihočeský kraj, město České Budějovice, hejtman, Jiří Zimola, primátor Jiří Svoboda, radní, jednání, schůzka, Jiří Svoboda, letiště, radnice, rekonstrukce, České Budějovice, ANO 2011, UNESCO, Jihočeská vědecká knihovna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeští a budějčtí radní poprvé hledali společnou řeč  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.