Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hlubočtí zastupitelé horlivě diskutovali o městské policii

Kauza erotického videa byla jedním z bodů programu jednání zastupitelů Hluboké nad Vltavou, kteří se v zasedací síni sešli v pondělí večer. Z jedenadvacetičlenného zastupitelstva bylo na jednání přítomno 18 zastupitelů.

Téma na jednání otevřel místostarosta Pavel Dlouhý (ODS), pověřený řízením městské policie, který stručně rekapituloval historii vzniku městské policie v roce 2007 a její práci až do současnosti. Uvedl, že k práci městské policie se nikdy neobjevily větší nebo zásadní výhrady a drobné dílčí připomínky byly operativně řešeny, jejich řešení bylo v kompetenci vrchního strážníka Hubingera. Dlouhý vyhodnotil přínos městské policie pro zvýšení bezpečnosti a pořádku ve městě, zejména v období letní turistické sezony, konstatoval zklidnění dopravní situace ve městě i snížení vandalských a výtržnických přestupků.

Dále se místostarosta Dlouhý vyjádřil k aktuální kauze natočení erotického videa. „Je potřeba říci, že nikdo z nás nemá v tuto chvíli relevantní důkazy, na jejichž základě bychom mohli věc hodnotit objektivně a vyvodit z toho nějaký závěr. Zatím tady řešíme něco, o čem se jen hovoří a o čem se píše. To není důkaz! Věc musí být řádně vyšetřena tak, aby byly zjištěny nejasnosti, které v té záležitosti jsou. Mně v podstatě například udivuje, že v určité souvislosti s celou věcí bylo podáno trestní oznámení na neznámého pachatele, Policie ČR učinila vyšetřovací úkony a následně sdělila obvinění dvěma zcela konkrétním osobám a věc předala státnímu zastupitelství. A tyto osoby byly dosud nevyjasněným způsobem obvinění zproštěny. Takže je potřeba iniciovat takové vyšetřování, které přinese výsledky jasné a prokazatelné,“ uvedl Dlouhý.

Hlubocký místostarosta také řekl, že medializaci videa považuje za součást tříleté politické kampaně, která je proti němu vedena a některá média v ní využijí každé příležitosti k negativním zprávám o jeho osobě. „Kdyby k něčemu takovému došlo jinde, nikdo by se tím nezabýval,“ řekl Dlouhý.

Informoval také o současném personálním stavu městské policie, z jehož pěti strážníků byl s jedním ukončen pracovní poměr dohodou na konci prosince, další strážník je od doby, kdy mu bylo v předmětné věci sděleno obvinění, v pracovní neschopnosti a práci městského policisty tedy vykonávají tři strážníci. Na své konstatování Pavel Dlouhý navázal: „Chci vám sdělit, že pan Hubinger mi v pátek 6. ledna předal svou rezignaci na funkci,“ pokračoval Dlouhý a doplnil, že rezignaci vnímá zejména jako reakci na současný mediální tlak.

Zastupitelstvo přijalo usnesení, že rezignaci Hubingera bere na vědomí. Poté na návrh místostarosty Dlouhého zastupitelstvo jednohlasně přijatým usnesením pověřilo strážníka Michala Saitze dočasným plněním některých úkolů při řízení městské policie. Zastupitelka Lenka Dvořáková (ANO 2011) vznesla dotaz, jestli pan Saitz funkci přijme, Pavel Dlouhý odpověděl, že na dopolední poradě se všemi třemi zbývajícími strážníky Saitze informoval o tom, že ho do funkce navrhne a Saitz souhlasil. Dlouhý dodal, že průběh porady je řádně zdokumentován zápisem.

V diskusi ve svém příspěvku nabídl své dlouholeté zkušenosti z práce ve složkách Policie ČR Lubor Bartoň (TOP 09), který projevil zájem podílet se na objasnění celé záležitosti a případně spolupracovat na zajištění činnosti městské policie. Bartoň dále řekl, že v pragmatickém hodnocení situace, které vidí z pohledu své šestnáctileté policejní praxe, je opravdu zřejmý fakt, že pro důsledné zhodnocení chybí konkrétní, jasný důkaz.

Podobné názory v diskusi projevili i další zastupitelé. Ladislav Pešl mimo jiné konstatoval, že podle statistik má přímou zkušenost se sexem na pracovišti 32 procent lidí a že nechce Hubingera omlouvat, ale je překvapen tím, že negativní reakce a informace jsou směřovány jen k bývalému vrchnímu strážníkovi a nikdo příliš neřeší ty, kteří video se soukromou intimní záležitostí dvou lidí vzali a pravděpodobně poskytli veřejnosti.

Vztahy mezi městskými policisty a jejich přístup k práci zhodnotil v krátkém příspěvku David Šťastný (ČSSD). Zastupitel Zdeněk Čmejrek (ODS) řekl, že mu věc připadá jako velká mediální bublina, která vznikla jen proto, že jde o Hlubokou nad Vltavou, a kdyby se udála v jiném městě, odbudou ji noviny krátkou notickou.

Odlišné názory vyslovili Václav Irovský a Jan Šindelář (oba Volba pro město), kteří víceméně shodně hovořili o morálním pohledu na věc a své názory podpořili argumentem, že Hubinger v rozhovoru v Deníku věc nepopřel. Irovský uvedl, že záležitost poškozuje Hlubokou nad Vltavou a domnívá se, že by naopak bylo žádoucí, aby média věnovala pozornost pozitivním výsledkům, které město ve vytváření podmínek pro občany i návštěvníky má.

Jan Šindelář hovořil o tom, že je ředitelem školy a pochybení podřízeného by ihned řešil okamžitým ukončením pracovního poměru. Pavel Dlouhý Šindeláře upozornil, že tak nelze z pracovně-právního hlediska učinit bez už několikrát zmíněných přímých důkazů, které aktuálně vedení města nemá. Účinnými kroky k zahájení vyšetřování a získání relevantních důkazů se bude na svém jednání 18. ledna zabývat městská rada.

Štítky Pavel Dlouhý, obecní policie, Hluboká nad Vltavou, ODS, Jan Šindelář, Policie České republiky, David Šťastný, ČSSD, ANO 2011, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hlubočtí zastupitelé horlivě diskutovali o městské policii  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.