Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Blanka Procházková: „Potřebuje politika morálku?“

Účast Jiřího Zimoly na „tajné“ schůzce s prezidentem a následný vývoj událostí vyvolaly řadu reakcí také na politické scéně. Na situaci reagují i významní členové jihočeské ČSSD. Jednou z nich je dlouholetá členka strany Blanka Procházková, jejíž názor uveřejňujeme v plném znění.

ČTĚTE TAKÉ: Jiří Zimola končí v předsednictvu a výkonném výboru ČSSD

Česká strana sociálně demokratická se v nejnepříhodnějším čase ocitla v těžké krizi, závažnější než ty, jež ji kdy postihly v polistopadové historii. Pět vysokých stranických funkcionářů a držitelů významných veřejných postů se dopustilo věrolomnosti: zradili svou stranu a jimi samými hlasitě podporovaného předsedu, a než jejich choulostivé a navýsost amatérsky zosnované „tajemství“ prasklo, lhali ostošest. Lidem, novinářům, spolustraníkům. Nyní již vědí, že by se měli kát, leč jde jim to ztuha. Inu, pojmy jako stud či pokora se dnes příliš nenosí, nebyly-li vštípeny jako základní kánon rodinnou výchovou či ranami osudu.

Jihočeští sociální demokraté, zastoupení svými členy zvolenými do KVV ČSSD, a krajští zastupitelé řešili zapeklitou situaci ve čtvrtek minulého týdne. Jiřího Zimolu, jednoho z povedené pětice, závěrem ponechali ve funkci krajského předsedy sociální demokracie (!) i ve funkci hejtmana a spokojili se s myslím lehce odhozenou kostí - s jeho rezignací na členství v početněji zastoupených celorepublikových orgánech strany.

Místní členská základna se brzy dozvěděla, že hlavním argumentem pro tento výsledek bylo mimo jiné poukazování na výjimečnou šikovnost stávajícího hejtmana a označování jeho osoby za výrazný politický talent. (Do jisté míry lze možná počínání přítomných pochopit, mnozí si při něm z různých důvodů zřejmě nemohli dovolit být ve svých pocitech a názorech zcela svobodní).

Česká společnost potřebuje výrazné talenty jako sůl, zvlášť jsou-li provázeny potřebnou pílí. Nevšední talent a píli ovšem projevili například i zástupci pofiderních firem, kteří šikovně (a mnohdy se šikanou) obrali tisíce důvěřivých důchodců o jejich životní úspory, tváříce se jako nositelé dobra. Po čase konečně dostali přiléhavý přídomek - ŠMEJDI. Za amorálnost.

Myslím, že bychom měli být velmi ostražití při tleskání výrazným talentům, zejména pak v tak závažné sféře, jakou je výkon důležité politické a veřejné funkce. Je to svébytná disciplína, která vyžaduje zvládnutí politického řemesla. Ve vyspělých demokraciích se v něm amatérismus a zesměšnění tak snadno neodpouští.

A jako ve většině lidské činnosti a tvořivosti, má-li výrazný talent skutečně uspět a prospět lidem, mělo by být v něm jasně zakódováno ono známé „Hvězdné nebe nade mnou a mravní zákon ve mně.“

Jinak jsme zpátky u těch šmejdů...

Napsala Blanka Procházková, členka městského zastupitelstva za ČSSD

Štítky Blanka Procházková, ČSSD, hejtman Jiří Zimola, schůzka s prezidentem, Miloš Zeman, Jiří Zimola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hawky

Naprosto souhlasím s paní Procházkovou. Chlapci si hráli na písečku, ačkoli bylo po večerníčku a měli být v posteli......Jenomže v tomto případě měli za lhaní maminkám, že spinkali, klečet v koutě na hrachu. A z toho kouta už nikdy nevycházet. Všichni by se měli poroučet ze všech svých funkcí a ne čekat jestli a kdo je odvolá. Jak mohou chodit hejtmani krajů na různá jednání a slibovat různým delegacím cokoli, když se jim nedá věřít? To chce opravdu hroší kůži......ona ta moc vládnutí byla už tak strašně blízko, že se to asi nedalo vydržet. A že to poškodí ČSSD, když vůl se nažral a koza zůstala celá? To bezesporu.

Středa, 6. listopadu 2013, 08:52Odpovědět

Blanka Procházková: „Potřebuje politika morálku?“  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.