Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

ANKETA: Vyberte nejlepšího primátora Českých Budějovic

Šest mužů stálo v čele budějcké radnice od roku 1990. Přinášíme krátké shrnutí každé osoby a vy můžete hlasovat o tom, kdo byl pro město největším přínosem. Vybírat můžete z Mojmíra Prokopa, Jaromíra Talíře, Miroslava Beneše, Miroslava Tettera, Juraje Thomy a Jiřího Svobody.

Mojmír Prokop (1990, OF, předseda MěNV)

V roce 1990 se ještě jako předseda městského národního výboru objevil v čele Českých Budějovic na krátkou dobu Mojmír Prokop. Povoláním byl meteorolog, vědecký pracovník a vysokoškolský pedagog. Po 17. listopadu 1989 byl v Budějcích mluvčím Občanského fóra a prvním nekomunistickým předsedou národního výboru.

Českobudějovičtí ho také znali jako pedagoga Vysoké školy zemědělské. Na hosínském letišti vykonával také meteorologickou službu. Činný byl rovněž ve skautském hnutí jako předseda krajské rady Junáka. Mojmír Prokop pocházel z Krušovic.

Jaromír Talíř (1990 – 1994, KDU-ČSL)

Českokrumlovský rodák vystudoval ČVUT v Praze a v Budějcích pracoval ve Stavoprojektu. V novodobé historii města jde o prvního primátora. Po konci volebního období se stal členem městské rady, ale v listopadu na post radního rezignoval a přešel pod ministerstvo kultury.

Stal se náměstkem ministra kultury a v letech 1996 – 1998 následně povýšil na ministerskou židli. V nejvyšší politice působil až do roku 2010 (buď v parlamentu, nebo jako náměstek ministra kultury). Nyní působí jako náměstek primátora Českých Budějovic.

Miroslav Beneš (1994 – 1998, ODS)

Jihočech pocházející ze Strakonic, který vystudoval Jadernou a fyzikálně inženýrskou fakultu v Praze. To je Miroslav Beneš, který roli primátora zastával od roku 1994. Byl místopředsedou strany ODS a měl jako vyjednavač podíl na zvolení Václava Klause za prezidenta České republiky.

Později z ODS odešel a do zastupitelstva Budějc kandidoval v roce 2014 jako lídr strany Toryové. Ve volbách ale neuspěl. Byl u vzniku projektu Jessica (Státní fond rozvoje bydlení). V roce 2001 získal cenu Ropák roku (antiekologický čin roku) za své snahy např. zmenšit NP Šumava.

Miroslav Tetter (1998 – 2006 a 2010, KDU-ČSL)

Dvě celá volební období byl Miroslav Tetter v čele Budějc. Vystudoval biologii, chemii a pracoval téměř 40 let na Jihočeské univerzitě. U veřejnosti ale neměl Tetter nejlepší mínění a často působil jako kontroverzní osoba. Například kvůli fungování městské policie.

V roce 2010 se nečekaně na post primátora vrátil, když byl odvolaný Juraj Thoma. Členem Rady města byl 20 let. Dvakrát kandidoval v senátních volbách, ale ani jednou neuspěl.

Juraj Thoma (2006 – 2010, ODS a 2010 – 2014, Občané pro Budějovice)

Juraj Thoma se narodil v Nitře a vystudoval archeologii na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy. Za ODS se v roce 1998 poprvé dostal do zastupitelstva Budějc. Primátorem byl dvakrát. Poprvé byl zvolen v roce 2006. Kvůli velkým rozporům na radnici a odvolání tajemníka byl v červnu 2010 zbaven funkce.

V listopadu ale křeslo primátora získal za hnutí Občané pro Budějovice zpět. Thoma čelil v roce 2012 obvinění za zneužití pravomoci úřední osoby kvůli pochybně podepsané zakázce za 37 milionů na počítačové zařízení. Případ byl v srpnu 2015 odložen.

Jiří Svoboda (2014, 2015, ANO)

Po studiích na strojní a elektrotechnické vysoké škole v Plzni pracoval Svoboda jako operátor reaktoru. Později se v ČEZu stal vedoucí odboru a PR JE Temelín. Působil ve vedoucích a manažerských pozicích Českého rozhlasu, BVV Brno a OHL ŽS. Jako nestraník za hnutí ANO byl zvolen do zastupitelstva Budějc v roce 2014.

V červnu 2015 byl zastupiteli na popud ČSSD odvolán, aby se k údivu občanů za tři měsíce vrátil. Při první volbě primátora musel porazit Elišku Richtrovou, která kandidovala rovněž za hnutí ANO.

Vítězem ankety se stal Miroslav Beneš.

Štítky České Budějovice, primátor, Juraj Thoma, Miroslav Tetter, Miroslav Beneš, Jiří Svoboda, Jaromír Talíř, ODS, ANO 2011, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Vyberte nejlepšího primátora Českých Budějovic  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.