Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Bývalý primátor Juraj Thoma je nevinný. Žalobce s dovoláním u Nejvyššího soudu neuspěl

Juraj Thoma je nevinen v případu smlouvy na počítačové vybavení. Nejvyšší státní zástupce s dovoláním u Nejvyššího soudu neuspěl. Bývalý primátor Budějc čelil obžalobě za zneužití pravomoci. Nejvyšší pražský soud přitom v polovině března loňského roku Thomu osvobodil.

„Mohu potvrdit, že bylo rozhodnuto 27. března, následně 13. května jsme spis odesílali Krajskému soudu v Českých Budějovicích, aby účastníky řízení informoval. Nemáme ještě zpátky doručenky, nelze tedy říct, jak bylo rozhodnuto,“ uvedl mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček.

„Věřím, že je definitivně, mimo jakoukoliv pochybnost zřejmé to, co jsem tvrdil od počátku této kausy – a sice, že si nejsem vědom spáchání žádného trestního činu. Po těch devíti letech, co se „případ“ vlekl si ale kladu tytéž otázky, co na začátku…  Proč policie nechtěla slyšet žádné vysvětlení? Proč žalobce ignoroval fakta? Proč ta jejich urputná snaha za každou cenu uměle vyrobit „megapřípad“ a stůj co stůj jej hnát dál a dál? Je nepochybné, že na tyto otázky není schopen dát odpověď ani vrchní soud ve svém zprošťujícím rozsudku a ani nejvyšší soud v rozhodnutí o odmítnutí dovolání pana Zemana. Věřím, že rozhodnutí NS je definitní tečkou za tímto, mimo jakoukoliv pochybnost, nezákonným stíháním, uvedl pro Budějckou Drbnu Thoma.  

Juraj Thoma měl podle obžaloby v červnu 2010 uzavřít nevýhodný dodatek ke kontraktu o dodávce počítačového zařízení a vybavení se společností BitServis. Údajně si ale musel být vědom toho, že podepisuje novou smlouvu, kterou neprojednala rada města.

ČTĚTE TAKÉ: Odvolací soud znovu zprostil viny bývalého primátora Českých Budějovic Juraje Thomu

Nejvyšší státní zástupce v dovolání poukazoval na nedbalost, kterou měl Thoma svým postupem způsobit. Podle Nejvyššího soudu však bývalý primátor podepsal dodatek smlouvy na základě doporučení úředníků magistrátu, kteří jej označili za prodloužení končícího kontraktu. „Z obsahu spisového materiálu jednoznačně vyplývá, že obviněný nutně musel vycházet z uvedené premisy," stojí v odůvodnění usnesení Nejvyššího soudu. Nejvyšší soud proto konstatoval, že skutek není trestným činem. Proti jeho rozhodnutí není opravný prostředek.

Za zneužití pravomoci úřední osoby vyměřil budějcký soud Thomovi v lednu 2016 pětiletý nepodmíněný trest. Stejně tak dlouho by nesměl pracovat ve veřejné správě a zaplatit měl škodu přes 12,5 milionu korun. Vrchní soud v Praze Thomu v prosinci 2016 obžaloby zprostil. Státní zastupitelství na to ale reagovalo dovoláním.

Případ tak došel až k Nejvyššímu soudu, který nařídil, aby případ znovu projednal odvolací senát. Pražský vrchní soud loni 16. března Thomu opět osvobodil. Podle odvolacího senátu sice bylo prokázáno, že Thoma dodatek podepsal, skutek však podle soudu nebyl trestným činem.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky Juraj Thoma, Nejvyšší soud, exprimátor, Nejvyšší soud České republiky, primátor, České Budějovice, Vrchní soud v Praze, Státní zastupitelství ČR

Bývalý primátor Juraj Thoma je nevinný. Žalobce s dovoláním u Nejvyššího soudu neuspěl  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.