Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Kam by měl podle budějckých zastupitelů směřovat osud Slavie?

V loňském roce hýbalo Budějcemi téma kulturního domu Slavie. Bývalé vedení města připravovalo koncesní řízení, na základě kterého by se vybral nový majitel, který by Slavii zrekonstruoval. Měsíce ale plynuly a o financování rekonstrukce nyní jednají noví zastupitelé. Kam by se podle nich měl ubírat osud tohoto kulturního domu?

Jiří Svoboda (ANO)

Budoucnost Slavie spatřuji v její rekonstrukci a vyžití pro spolkový život a kulturu. Pochopitelně rekonstrukce nejen samotného objektu Slavie, ale i jejího okolí – parku a venkovního podia. Jakou formou bude rekonstrukce financována je v současnosti předmětem jednání vedení města.

Tomáš Bouzek (Společně pro Budějovice - Lidovci a TOP09)

Slávii musí být navrácena její úloha spolkově-kulturního centra města. Jde o novorenesanční stavbu architekta Ullmanna, jejíž architektonická hodnota a význam přesahují samotné hranice Českých Budějovic. Uskupení TOP 09 a Lidovců dlouhodobě prosazuje, aby to bylo právě město, kdo bude ovlivňovat jak rozsah a podobu rekonstrukce Slávie, tak kulturní náplň tam provozovaných činností.To do značné míry neumožňovala cesta dříve připravovaného koncesního řízení. Ta by město omezila jak v rozhodování o podobě projektové dokumentace na rekonstrukci, tak v rozhodování o náplni, které má budova sloužit, a to na 15 let.Obojí je přitom vzájemně provázáno, stavební úpravy musí vycházet z budoucích potřeb budovy a je tedy nutné mít o nich jasnou představu. Nová koalice počítá s přípravou projektu městem samotným s tím, že uznává zájem zdravého města maximálně vtáhnout do kulturního života různé spolky a poskytnout jim kvalitní zázemí.

Viktor Vojtko (STAN a Čisté Budějovice)

Budova Slavie je a historicky byla jedním z významných kulturních center v Českých Budějovicích. V současnosti je bohužel v nepříliš dobrém stavu neodpovídajícím 21. století a vyžaduje rekonstrukci. Pro STAN a Čisté Budějovice je nejpreferovanější variantou modernizace. Pro ni by ale nejdříve měla být vypsána otevřená architektonická soutěž, která by řešila nejen Slavii, ale i její okolí.

Petr Braný (KSČM)

Klub KSČM navrhuje rekonstrukce kulturních zařízeních provádět více zdrojovým financováním. To v prvé řadě platí pro KD Slávie. Nevyhybáme se ani soukr. kapitálu, za jasně stanovených podmínek. Odbor kultury nedokáže koordinovat kulturní aktivity. Slávie potřebuje mít jasně stanoveno, co bude veřejnosti nabízet v nových prostorách.

Lukáš Mareš (Piráti)

Podle Pirátů by měla rekonstrukce KD Slavie proběhnout jednoznačně v režii města. Městská kulturní infrastruktura není v ideálním stavu, ať už se bavíme o KD Slavie, KD Vltava, nebo třeba budova bývalého kina Mír v Suchém Vrbném. O to více je zarážející, že místo toho, aby se město staralo o objekty, kterými disponuje, neustále plánuje výstavbu budov nových. Mám na mysli samozřejmě Multifunkční centrum místo sportovní haly na Dlouhé louce nebo projekt nové budovy divadla na Mariánském náměstí. Trochu si myslím, že tyto velké investiční projekty nejsou dány velikostí ducha jejich navrhovatelů, ale spíše ega.


Juraj Thoma (HOPB) a Martin Kuba (ODS) na dotaz redakce neodpověděli.

Foto Jana Kroneislová

Štítky politika, korida, kultura, Slavie, rekonstrukce, kulturní dům, České Budějovice, KDU-ČSL, TOP 09, Jiří Svoboda, ANO 2011, projekt, Tomáš Bouzek, KSČM

POLITICKÁ KORIDA: Kam by měl podle budějckých zastupitelů směřovat osud Slavie?  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.