Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Jsem Budějčák a stěhovat se nehodlám. O dění v kraji se rozhodně zajímat budu, říká nový senátor Faktor

Ladislav Faktor je známý český hudebník, podnikatel, právník a nově také senátor za Českobudějovicko a Třeboňsko. Po sobotních volbách cítil hlavně úlevu a mezi prvními mu gratulovala šestadevadesátiletá maminka. V Senátu by se chtěl věnovat zahraničnímu výboru, láká ho ale právo nebo vzdělání a kultura.

Co vám prvního prolítlo hlavou, když bylo ze sčítání jasné, že budete senátorem?
Těžko říct, co bylo první. Myslím, že by se to dalo popsat jako pocit určité úlevy. Jako normální člověk, který politiku donedávna vnímal jen jako volič, jsem už byl ke konci kampaně poměrně unavený. Opravdu jsem netušil, jak to bude náročné. To, že volby dopadly vítězně, je samozřejmě fajn, ale myslím, že ta úleva by přišla stejně.

Kdo vám gratuloval k vítězství jako první?
Bylo několik lidí, kteří mi volali ještě před sečtením všech hlasů. Kdo byl první vám asi přesně neřeknu, ale jednou z prvních byla určitě moje maminka, které je 96 let. To mě samozřejmě hodně potěšilo. Je skvělá.

Jaké budou vaše nejbližší kroky? Jak bude vypadat agenda Ladislava Faktora?
V nejbližších dnech zkompletujeme administrativu spojenou s volbami a kampaní, abychom vše transparentně zdokladovali. Ustavující schůze Senátu se bude konat zhruba za měsíc, tedy v polovině listopadu. Protože jsem člověk, který je zvyklý pořád něco dělat, jsem už teď v kontaktu s některými senátory a zjišťuji, co se bude dít.

Většina aktuálně zvolených senátorů má poměrně jasnou představu, v jakém výboru by chtěli fungovat. Co budete preferovat vy?
Mne by určitě zajímal zahraniční výbor. Celý život hodně cestuji, domluvím se německy a anglicky, vždycky jsem rád poznával jiné kultury. Tento výbor má v oficiálním názvu i obranu a bezpečnost, což jsou oblasti, které mě také vždycky zajímaly. V úvahu ale připadá i například ústavně-právní výbor, nebo výbor zabývající se vzděláváním, vědou a kulturou. Uvidíme.

Z informací ze zákulisí víme, že by vás v senátorském klubu ráda viděla ODS? Můžete tyto informace potvrdit? Připojíte se k jejich klubu?

Ano, senátorský klub ODS mne již oslovil, ale zatím pouze jednáme o mé případné podpoře. Vzhledem k povolebnímu stavu, kdy se výrazně změnily poměry sil, půjde také o volbu nového předsedy Senátu, kterého tradičně nominuje nejsilnější klub. Myslím, že současný místopředseda Senátu, Jaroslav Kubera, by byl dobrou volbou. Zároveň si ale chci udržet svoji nezávislost na politických stranách jako takových, s tím jsem do toho šel. Takže členem klubu možná, členem strany sotva.

Může mít vaše vítězství vliv na sestavování koalice v Českých Budějovicích?
Nad tím jsem, přiznám se, vůbec nepřemýšlel. Ve víru vlastní kampaně nemáte moc času sledovat, co se děje kolem. Samozřejmě jako budějčák vím, jak komunální volby dopadly. Ty výsledky početně nedávají moc možností, jak sestavit většinovou koalici. Sám jsem zvědavý, jak to dopadne.

Jakým způsobem hodláte komunikovat s budoucí koalicí v Českých Budějovicích a současnou koalicí Jihočeského kraje?
Řekl bych, že všemi možnými způsoby! (smích) Ale vážně, ještě nechme všem trochu času, aby dokončili povolební vyjednávání. Stejně jako vy budu i já vše velmi pozorně sledovat. Na krajské úrovni je to trochu jiné, volby budou až za dva roky. Tam je tedy situace daná. Žiji tu celý život a stěhovat se nehodlám, takže se o dění v našem kraji zajímat rozhodně budu.

Vzhledem k tomu, že jste mimo jiné i autor hudby… Neuvažujete o osvěžení státních znělek nějakou svou tvorbou?
Myslíte jako hymnu? Já mám  hudbu rád a naši hymnu považuji za jednu z nejkrásnějších na světě. V tomto směru změnu rozhodně nečekejte! (smích)

Foto Jana Kroneislová

Štítky Ladislav Faktor, senát, politika, rozhovor, volby, Senát Parlamentu ČR, kultura, okres České Budějovice, CHKO Třeboňsko, koalice, ODS, České Budějovice, Jaroslav Kubera

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jsem Budějčák a stěhovat se nehodlám. O dění v kraji se rozhodně zajímat budu, říká nový senátor Faktor  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.