Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Ladislav Faktor jde do boje. Potřebujeme výrazně zjednodušit zákony, říká

PR článek

Už za pár dní se o post senátora pro Českobudějovicko a Třeboňsko popere známý Budějčák Ladislav Faktor. Více než dvacet let se věnoval Rádiu Faktor. Jeho jméno je ale kromě rádia spojeno také s rozhlednou Kleť, kam už každý Jihočech alespoň jednou za život vyrazil. Proč se rozhodl jít do politiky a co říká na otázku migrace?

Jste tady na jihu známou osobností, vaše jméno je spojeno hned s několika fenomény jižních Čech. Začněme tedy otázkou, kterou jste asi slyšel již mnohokrát. Rádio Faktor. Jak na tuto etapu svého života vzpomínáte? Co vám nejvíce utkvělo v paměti?
To by bylo na několik rozhovorů, přece jen je to více než dvacet let mého života. Vzpomínám samozřejmě v dobrém. Ani nevím, kde začít. Rádio Faktor začínalo u nás doma ve sklepě, vysílali jsme dokonce krátce „pirátsky“, tedy bez licence. Pak už jsme postupně budovali rádiovou stanici se vším všudy, technicky i personálně. Občas to byla velká jízda! Těch momentů, na které vzpomínám, je samozřejmě také mnoho. Můžou to být povodně, kdy Rádio Faktor fungovalo jako informační centrála, akce, které jsme dělali na budějckém náměstí, ale samozřejmě nejvíce jsou to lidé. Těch osobností, které rádiem prošly, byly desítky, možná stovky. Dodnes se s mnoha z nich vídám. Ti lidé byli srdcem Faktoru a patří jim největší poděkování.

Další z vašich aktivit spojených s jižními Čechami je rozhledna na Kleti. Jak jste se dostal právě k této stavbě? Proč Kleť?
Kleť mě zajímala ze dvou důvodů. Jedním byla samozřejmě potřeba vysílačů pro rádio. To, proč jsem se ale rozhodl koupit a zrekonstruovat chatu a rozhlednu na Kleti, má spíše osobní důvody. Já Kleť miloval už od dětství, to místo je unikátní a dodnes mě tam často potkáte. Rekonstrukce trvala dlouho, přece jen jde o kulturní památku. Byly doby, kdy jsem váhal, jestli jsem udělal dobře, když jsem se do něčeho takového pustil. Ale dnes vůbec nelituji, naopak. Věřím, že návštěvníci Kleti také.


Více podporovatelů Ládi Faktora najde webu.

Pojďme k aktuálnějšímu tématu – vy a politika. Kandidujete v letošních volbách do Senátu. Co Vás k tomu přimělo?
Přimělo mě k tomu jednak naléhání mých přátel, abych to zkusil. Ale zásadní rozhodnutí přišlo poté, co se po problémech se sestavováním vlády dostali zpět k rozhodování komunisti. O mně se ví, že jsem celoživotní antikomunista, měl jsem problémy dostat se na školu a vystudovat, když jsme později jako muzikanti mohli občas vycestovat do zahraničí, museli jsme pak asi 80 procent svého výdělku odevzdat „státu“, zažil jsem výslechy na Státní bezpečnosti… Nedivte se, komunisty ve vládě prostě nechci. Jsem pravicově založený, dlouhá léta jsem podnikal. Nemůžu souhlasit s tím, aby stát zase diktoval lidem, co a jak mají dělat. Děsím se toho, že postupně přicházíme o naše svobody a práva.

Jaká témata by vás zajímala, pokud byste ve volbách uspěl? Co říkáte třeba na otázku migrace?
Tak těch je spousta. Jako právníka samozřejmě oblast legislativy. Potřebujeme výrazně zjednodušit naše zákony a ne neustále přijímat nové, navíc často nekvalitní, nedomyšlené. K tomu Senát může výrazně přispět. V otázce migrace se i na základě názoru odborníků přikláním spíše k variantě větších kontrol na hranicích a pomoci na místech konfliktu, případně v zemích, kam migranti připlouvají. Nekontrolovanou migraci vnímám jako hrozbu, protože naivní pokusy o integraci lidí z tak rozdílných kultur vidím jako neúspěšné. Ti lidé mají často naprosto mylnou představu o tom, jak to v Evropě funguje, a snadno pak dochází ke konfliktům se zákonem. Bohužel.

Máte nějaké doporučení pro naše čtenáře do nadcházejících komunálních voleb?
To ani ne, jsou to svobodní lidé. Jak jsem řekl, osobně se budu rozhodovat o osobnostech na pravé straně volebního spektra. Nejspíš ale budu volit jednotlivé kandidáty napříč stranami.

Štítky politika, volby, senát, Ladislav Faktor, Kleť, migrace, rozhledna, okres České Budějovice, CHKO Třeboňsko, Jihočeský kraj, Senát Parlamentu ČR, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Státní bezpečnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zipe Pezi

Je to tlachal. A koupě chaty byla hotový"křišťál". Ani s tím pravicováním to děda nemyslí příliš vážně, viz. osmdesátky, kdy se jim zle nedařilo.

Čtvrtek, 4. října 2018, 16:11Odpovědět

Ladislav Faktor jde do boje. Potřebujeme výrazně zjednodušit zákony, říká  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.