Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

PŘEDVOLEBNÍ KORIDA: Lídři polických stran, hnutí a uskupení, proč by měl volič dát hlas právě vám?

Budějcká Drbna se v šesté, poslední, předvolební koridě zeptala těch, kteří kandidují v komunálních volbách do zastupitelstva Českých Budějovic, lídrů všech čtrnácti politických stran, hnutí a uskupení, proč právě jim by měl volič dát svůj hlas.

1. díl: Bydlení v Budějcích je stále dražší a nedostupnější. Co na to volební lídři?
2. díl: Co podle volebních lídrů nejvíc pálí České Budějovice? Co je potřeba změnit?
3. díl: Volební lídři, co uděláte v případě zvolení jako první?
4. díl: Bourat nebo nebourat budějckou sportovní halu? Jak to vidí lídři?
5. díl: Patří městská hromadná doprava do historického centra Budějc? Názory lídrů se liší


Redakční otázka

Proč by lidé měli volit právě vás?

Odpovědi jsou řazeny podle vylosovaného čísla kandidátky. 


Ivan Fabián (Vize Národních socialistů) 

Milí občané Českých Budějovic, jsme jedni z vás. Nejedná se nám o koryta a prosazování zájmů svých lobbistů. Jde nám o prosazení témat, která českobudějovické občany opravdu zajímají. Ty chceme nastolit. A to tím, že je chceme zveřejňovat, a soutěžit tak s mocí peněz na billboardech. A budou-li ve vašem povědomí naši nemocní mocní, je budou muset prosazovat, jinak příště končí.

Eliška Richtrová (Realisté) 

Realisté mají kvalitní tým. Jde nám o to, aby v zastupitelstvu byli lidé, kteří nejsou zapojeni do klientelistických vazeb. Připravili jsme pro komunální kampaň program, který jistě zaujme každého občana Českých Budějovic. V programu máme 33 kroků „vpřed“ a v receptáři si lze pak najít takový návod ke splnění těchto kroků. Patří sem zejména: stavba podzemního parkoviště na Senovážném náměstí, doprava MHD zdarma, chceme přizvat občany do práce komisí, chceme lepší hospodaření s energiemi, vodou, budování retenčních nádrží na okraji města, chceme pro seniory vlastní dotační program na podporu jejich aktivit, chceme podporovat mládežnický sport, chceme chytré město.

Jana Zasadilová (Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová)

Učím etiku na Biskupském gymnáziu v Českých Budějovicích. O politiku jsme se s manželem zajímali od listopadových dní 89. roku. Zakládali jsme Občanské fórum a na počátku 90. roku jsme vstoupili do tehdejší strany lidové. Vychovala jsem dvě dcery a čtyři syny. Právě proto, že jsem matkou, chápu nutnost podpory rodiny a její význam pro naši společnou budoucnost. Nabízím celoživotní zkušenosti, chuť a energii pracovat a pomáhat.

Miroslav Joch (Česká strana sociálně demokratická) 

Nejen mě, měli by pečlivě vybírat dalších čtyiačtyřicet zastupitelů. Za sebe snad – má pracovitost.

Juraj Thoma (Občané pro Budějovice) 

Protože máme důvěryhodný program. A ten je důvěryhodný, protože ho reprezentují důvěryhodní lidé a potvrzují naše dosavadní činy a reálné výsledky z let 2010 – 2014. Podporují nás a spolupracují s námi skvělí Budějčáci – Jiří Boček, Libor Grubhoffer, Pavel Šporcl, Ladislav Zibura a další a další. No a v neposlední řadě také proto, že Budějovice řešíme rovnou s Budějčáky. Nevoláme o pokyny na něčí mobil. To vám garantujeme!

Marie Paukejová (Česká strana národně sociální) 

Mým volebním heslem je lidskost a ohleduplnost proti sobectví a netečnosti. Tak žiji, a tak se chovám ve veřejném životě a v politice. Mám nezanedbatelné zkušenosti z politiky – byla jsem dvanáct let v zastupitelstvu města České Budějovice. Jedenáct let jsem pracovala pro poslance a ministra školství Eduarda Zemana. Měla jsem unikátní možnost spolupracovat se současným prezidentem Milošem Zemanem. Před dvaceti lety jsem založila spolek Jihočeská Růže, který se zabývá odborným sociálně právním poradenstvím v České ulici v Českých Budějovicích. V Hluboké nad Vltavou v části Kostelec provozujeme Krizové centrum pro matku a dítě v Kostelci (azylový dům).  Jsem ekonomka, vystudovala jsem Vysokou školu ekonomickou v Praze. Nesnáším přetvářku, lži a zbabělost. Mám ráda přímé a otevřené lidi, nebojím se ani kritiky vlastní osoby. Nehodlám vykonávat funkci povrchně a hloupě. Zůstanu dál s občany v Českých Budějovicích a Jihočeském kraji.  

Petr Braný (Komunistická strana Čech a Moravy) 

Na otázku neodpověděl.

 

Miroslav Hajtingr (Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura) 

Protože jsem jeden z vás a vím, co obyčejné lidi trápí. Chceme se více zaměřit na, byť i drobné, problémy, které sužují občany města. Máme reálný, konstruktivní, velmi podrobný program o šestnácti stranách, který se zabývá nejen současnou situací, ale také výhledy na delší časový úsek, než je jedno volební období. Program je provázaný a vychází z celostranických programů. Máme kvalitně složenou kandidátku, kde je více než polovina žen, jsou v něm zastoupeny všechny věkové skupiny občanů. Jsou to běžní lidé jako vy, dělníci, technici, učitelé, zdravotní sestry a tad dále. Zkrátka a dobře lidé, které potkáváte denně na ulici.

Petr Sák (Pro zdraví a sport) 

Protože jsem člověk, který ví, jak vypadá život ve městě ze strany běžného občana, nikoliv profesionálního politika. Tím, že jsem dlouhá léta pracoval jako primář gynekologicko-porodnického oddělení českobudějovické nemocnice, jsem měl možnost hovořit se stovkami žen – mladých i těch v důchodovém věku. Vím, co nejvíce lidi ve městě trápí a také to, že v pozici zástupce města bych jim dokázal pomoci.

Martin Kuba (Sdružení Občanské demokratické strany a nezávislých kandidátů) 

Myslím, že mohu nabídnout jak zkušenost z nejvyšších pater politiky a řízení ministerstva, ale také to, že jsem teď šest let mimo politiku a vybudoval jsem tady v Budějovicích naši firmičku, ve které vyrábíme BatteryBox, za který jsme dostali světovou inovační cenu. Díky tomu jsem viděl hodně moderních evropských měst a vím jak vypadají, když je vedou lidé s jasnou vizí. Takovou vizi chci Budějovičákům nabídnout a myslím, že mám za sebou tým odborníků, se kterým ji prosadíme.

Tomáš Bouzek (Společně pro Budějovice - Lidovci a TOP 09) 

„Společně pro Budějovice“ chtějí pracovat nejen zástupci TOP 09 a KDU-ČSL, ale i spolek Domovina za živé město a řada nezávislých osobností, které občané znají z veřejného dění. Většina našich zástupců se našemu městu věnuje řadu let a lidé tak měli možnost poznat jejich názory a postoje. Náš program není populistický. Nebudeme další čtyři roky přešlapovat na místě, máme vize pro moderní evropské město a chceme se o nich s lidmi bavit. Otevřenost radnice vůči občanům není žádný bonus, je to samozřejmost. Obě naše strany nepracují jen na úrovni místní, ale případné přesahy umí řešit i na úrovni celostátní. Naše seskupení nabízí právě takové osobnosti, jejichž motivem je skutečný zájem o naše město, ne kšefty na radnici a v městských firmách. Slušnost není slabost.

Jiří Svoboda (ANO 2011) 

Protože je třeba započaté změny ve městě dotáhnout, protože naše hnutí neslibuje, ale garantuje. Protože nás podporuje premiér a ministři vlády a je nastartovaná přímá spolupráce ministrů s městem, protože jsme ze svého volebního programu, který obsahoval dvanáct priorit, jedenáct splnili. Protože jsme na základě širokého konsenzu koaličních i opozičních stran, s iniciativním zapojením mnoha osobností, firem, škol všech stupňů, univerzity, církve, spolků, institucí a dalších zájemců navrhli, projednali a zpracovali Strategický plán našeho města do roku 2027. Dokument, který městu chyběl. Dokument, který říká, jaké má město vize, priority, a kam se chce zcela konkrétně dlouhodobě ubírat. Neslibujeme jeho tvorbu, máme jej. Výstupy ve formě konkrétních opatření již začínají realizovat jmenované týmy. Nejdůležitější výstupy ze strategického plánu města obsahuje náš volební program. Chceme být při jeho realizaci. Někteří naši volební konkurenti byli ve vedení města i řadu volebních období, měli tedy možnost realizovat své sliby. My realizujeme to o čem jiní mluví.

Viktor Vojtko (Starostové a Nezávislí a Čisté Budějovice) 

Dali jsme dohromady kandidátku plnou silných osobností, které mají potřebnou odbornost i motivaci město změnit k lepšímu. Máme to tu všichni rádi a chceme, aby se potenciál Českých Budějovic lépe využil a ty se tak staly moderní metropolí, na kterou můžeme být hrdí. A to včetně dalších částí města mimo historické centrum. K tomu všemu směřují jak naše programové priority, tak i hodnoty, které vyznáváme. Chceme také s občany města komunikovat nejen před volbami. Takže budeme vedle racionálního řešení těch nejpalčivějších problémů, jako je například doprava, prosazovat a podporovat zlepšení obousměrné komunikace města s obyvateli.

Lukáš Mareš (Česká pirátská strana) 

Nešvarem demokracie, principielně daným, je korupce. Jakákoli politická strana je ve skutečnosti tak silná, jak silné protikorupční nástroje vlastní. Bojem proti ní se zaštiťuje většina stran, důležitá však nejsou slova, ale činy. Pirátské nástroje jsou: registr lobbistických kontaktů, otevřené účetnictví, transparentní diskuzní fórum a veškeré schůze přístupné veřejnosti. Pokud si Pirát začne dovolovat věci, které by si politik dovolovat neměl, dá mu to sežrat nejen veřejnost, ale hlavně ostatní Piráti. Kromě toho je pak naší velkou výhodou celostátní působnost, díky které máme ve straně velké množství schopných a slušných lidí, se kterými můžeme cokoli jednoduše konzultovat a kterým se, mimo jiné, zodpovídáme. Zásadní lidskou hodnotou je důvěryhodnost. Kdo o ní u Pirátů pochybuje, může si porovnat pirátské sliby s pirátskými činy.

Štítky volby, kandidát, korida, otázka, odpověď, České Budějovice, politika, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Česká pirátská strana, KDU-ČSL, radnice, Jiří Svoboda, TOP 09, Miloš Zeman, Tomio Okamura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

PŘEDVOLEBNÍ KORIDA: Lídři polických stran, hnutí a uskupení, proč by měl volič dát hlas právě vám?  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.