Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

PŘEDVOLEBNÍ KORIDA: Bourat nebo nebourat budějckou sportovní halu? Jak to vidí lídři?

Sportovní hala v Českých Budějovicích byla už doslova na spadnutí, teda na zbourání. Na jejím místě totiž mělo vyrůst moderní multifunkční centrum. Ale z plánu sešlo, vše zhatilo více než stoprocentní navýšení ceny za dílo. Město tak projekt odložilo. Sportovka ale krajské město rozdělila na několik táborů. Pořád se řeší zda halu zbourat a postavit na stejném místě novou, nebo nechat dosloužit a novou postavit jinde, či opravit stávající. A jak to vidí ti, kteří budou už v tomto týdnu při komunálních volbách usilovat o hlasy voličů? Budějcká Drbna se zeptala lídrů všech čtrnácti politických stran, hnutí a uskupení kandidujících v Českých Budějovicích.

1. díl: Bydlení v Budějcích je stále dražší a nedostupnější. Co na to volební lídři?
2. díl: Co podle volebních lídrů nejvíc pálí České Budějovice? Co je potřeba změnit?
3. díl: Volební lídři, co uděláte v případě zvolení jako první?


Redakční otázka

Měla by se stávající českobudějovická sportovní hala zbourat a na jejím místě postavit nové moderní multifunkční centrum? Nebo by stačilo stávající halu opravit?

Odpovědi jsou řazeny podle vylosovaného čísla kandidátky. 


Ivan Fabián (Vize Národních socialistů) 

Sportovní halu zrekonstruovat a rozšířit. Opatřit parkovacím domem v sousedství. Postarat se lépe v protiváze o park Stromovka. Tam řešit úbytek exteriérů pro krátkodobou rekreaci u sportovní haly. Opustit drahý projekt „Rejnoka“ a pozemky zhodnotit lépe.

Eliška Richtrová (Realisté) 

Od začátku tvrdím, že přijetí daru ve formě projektové dokumentace bylo chybou a výstavba podle tohoto projektu by byla obcházením zákona o veřejných zakázkách. Proto se přikláním k tomu, že by měla být vypsaná architektonická soutěž na novou sportovní halu a současnou halu rekonstruovat tak, aby odpovídala požadavkům hygieny a potřeb sportovců. Líbí se mi varianta výstavby nové haly s Jihočeskou univerzitou a propojení sportu ve městě s universitní potřebou sportu.

Jana Zasadilová (Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová) 

Každý, kdo opravoval starý dům, vám řekne, že to vyšlo dráž, musel se omezovat původní dispozici a ve výsledku měl starý dům bez možnosti využití moderní technologie. Krajské město novou halu potřebuje a ta stávající je na nejvýhodnějším místě. Věřím, že se najde takové řešení, které si město bude moci dovolit a výsledek uspokojí všechny sportovní kluby, které zde působí.

Miroslav Joch (Česká strana sociálně demokratická) 

Vždy jsem podporoval logický trojúhelník: fotbalový stadion – zimní stadion – sportovní hala. Vše se může vzájemně doplňovat napříč sporty. Za sebe říkám zbourat a postavit novou, takovou, která nabídne větší kapacitu jak pro sportovce, tak pro diváky sportovních či kulturních akcí.

Juraj Thoma (Občané pro Budějovice) 

Podporujeme stavbu moderní, špičkové haly. Zároveň však město nemá náhradu za její kapacity pro případ přestavby či výstavby nové. Takže: Nejprve postavit standardní  halu ve Čtyřech Dvorech, která z hlediska kapacit pro sportovce, i když ne pro diváky, dočasně nahradí současnou – a do budoucna i rozšíří sportovní kapacity ve městě. Poté vyhlásit architektonickou soutěž na špičkovou sportovní arénu, která bude plnit i nadregionální funkci a která vznikne na místě stávající, protože z urbanistického hlediska je to nejlepší místo s dobrým dopravním napojením a mnoha dalšími výhodami v oblasti doplňkových služeb. A vybudovat ji s pomocí zdrojů mimo rozpočet města, protože levná záležitost to nebude. Architektonickou soutěž na halu považuji za zásadní předpoklad, takhle velkou investici, která vzhled města ovlivní na desítky let, prostě nelze zadávat jinak. Na uštěpačné poznámky kolem soutěží bych rád všechny odkázal příkladem na nový park Čtyři Dvory, který jsme přivedli na svět od zadání, přes soutěž až po realizaci ve volebním období 2010 – 2014.

Marie Paukejová (Česká strana národně sociální) 

Do Sportovní haly v Českých Budějovicích investovalo město České Budějovice nemalé finanční prostředky, a to po povodni v roce 2002 a před několika lety deset milionů korun do nové palubovky, koridoru, šaten. Připojila jsem se k petici občanů proti zbourání této haly. Hala se průběžně udržuje, rekonstrukce je možná. Naprosto nesouhlasím s megalomanským projektem ANO, kterým je výstavba multifunkční haly. Těchto projektů (Rejnok, splavnění Vltavy, letiště Planá a tak dále) by se měli zastupitelé jednou provždy vyvarovat a opravdu zodpovědně zvážit, kam finanční prostředky hodlají investovat, samozřejmě po poradě s občany, protože ti to nakonec platí…

Petr Braný (Komunistická strana Čech a Moravy) 

Na otázku neodpověděl.

 

Miroslav Hajtingr (Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura) 

Dlouhodobě zastáváme názor, že by se stávající hala měla za peníze plánované na její zbourání rekonstruovat a opravit. V nastávajícím období řádně připravit projekt a územní plán pro výstavbu nové haly a po vyřízení všech potřebných povolení začít s její výstavbou. Dvě haly na rozrůstající se statutární město a jeho okolí jsou velmi slušným evropským standardem.

Petr Sák (Pro zdraví a sport) 

Podpoříme výstavbu nové moderní sportovní haly v Budějovicích s tím, že tu nynější je dobré ponechat a přestavět. Naším cílem je rozvíjet pohybové aktivity obyvatel města a sport celkově podporovat. Město dnes jen symbolicky podporuje sport mládeže, ač tvrdí, že mládež je prioritou. Zásadně podpoříme pohybové aktivity mládeže ve sportovních klubech. Podpoříme pohybové aktivity nejširší veřejnosti města, občanů, kteří sportem a pohybem pečují o své zdraví – to je i silný trend v Evropké unii. A v neposlední řadě nastavíme nový spravedlivý a motivační systém sportu a pohybových aktivit.

Martin Kuba (Sdružení Občanské demokratické strany a nezávislých kandidátů) 

Náklady na bourání a výstavbu haly tak, jak to na městě vymysleli, se dnes už reálně šplhají přes 750 milionů korun místo 350 milionů, které nám slibovali. Přitom to obrovské navýšení ceny nepřináší už sportovcům vůbec nic. To je pro nás nepřijatelné. Chceme po volbách s kluby hledat takové řešení, které bude ekonomicky efektivní a pro všechny sportovce optimální. Budějovičáci by si podle mého zasloužili ve městě i jiné věci než jen megalomanskou halu. Hodně lidí mi říká, že by tu ocenili třeba městský aquapark.

Tomáš Bouzek (Společně pro Budějovice - Lidovci a TOP 09) 

Dosavadní projekt je od počátku špatně nastaven. Novou sportovní halu je třeba budovat na základě architektonické soutěže a ne darovaného projektu. Ten musí mít parametry pro širokou škálu sportů, ne pro pár vyvolených. Musí obsahovat veškeré vybavení podstatné pro fungování haly – nelze pominout sedadla pro diváky, jak tomu bylo naposledy. Investice musí být průhledná. Hala nemusí stát nutně na stávajícím místě. Dosavadní „sportovka“ by měla dosloužit. V případě rozhodnutí o stavbě na stávajícím místě je nutné se postarat o sportovní kluby, které halu využívají a nenechat řadu z nich „na ulici“. Současnou naší prioritou je zajištění vyhovujících tělocvičen pro každou školu. Tam, kde nemůže mít škola vlastní tělocvičnu, musí mít možnost sdílet jinou v dostupné vzdálenosti.

Jiří Svoboda (ANO 2011) 

Jednoznačně zbourat a postavit novou dvouhalu. Oprava by znamenala její zavření, neboť stavba obsahuje azbestové prvky. České Budějovice a českobudějovičtí sportovci, ale nejen ti, si novou dvouhalu zaslouží. Výrazně se tím navýší prostorová a časová kapacita pro využití různých druhů kolektivních sportů, ale lze ji využít i pro jiné společensko – kulturní aktivity. Navíc projednáváme významnou dotaci na stavbu od státu, která by umožnila novou dvouhalu postavit s nižším zatížením městského rozpočtu.

Viktor Vojtko (Starostové a Nezávislí a Čisté Budějovice) 

Vzhledem k tomu, že prostor pro halové sporty je v Českých Budějovicích nedostatek, bylo by podle nás vhodnější postavit zcela novou halu jinde a stávající prozatím zachovat.

Lukáš Mareš (Česká pirátská strana) 

Bourat funkční a většině sportovců vyhovující sportovní halu je nesmysl. Vznik haly nové však rádi podpoříme. Ideální představa je vybudovat komplexní městský sportovní areál. Ten by mohl zahrnovat kromě sportovní haly také několik travnatých hřišť pro různé sporty, osvětlenou umělou trávu na zimu a třeba i další plavecký bazén, byl-li by zájem občanů. O takto velkém projektu by jistě měli mít občané možnost rozhodnout v místním referendu. Kdo takovou investici zaplatí? V ideálním případě někdo jiný než město. Existují dotační programy státu, mluvit můžeme i s krajem. A dokážu si představit, že se na hrazení provozních nákladů mohou spolupodílet městské univerzity. Takovýto areál by kromě občanů města jistě rádi využili i organizátoři velkých sportovních akcí národního či mezinárodního významu, čímž bychom přispěli i cestovnímu ruchu. Mimochodem, neobjevujeme Ameriku, podobné areály jsou na západ od našich hranic zcela běžné.

Štítky volby, kandidát, korida, otázka, sportovní hala, odpověď, České Budějovice, sport, projekt, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, KDU-ČSL, Jiří Svoboda, ANO 2011, Tomio Okamura, Eliška Richtrová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PŘEDVOLEBNÍ KORIDA: Bourat nebo nebourat budějckou sportovní halu? Jak to vidí lídři?  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.