Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Juraj Thoma: Budějovice řešíme s Budějčáky

PR článek

Primátor, který rozčeřil kalné vody budějovické politiky, rozhýbal město, otevřel radnici občanům a postavil do latě městskou policii. Zkušený politik, který poslední roky jako opoziční zastupitel sleduje, jak jeho milované město řídí amatéři, kteří rozbořili, co mohli, ale nic moc nového nepostavili. A co postavit chtěli, od toho nakonec sami couvli. Pokud se neznáte, seznamte se: Juraj Thoma.

Co považujete v politice za nejdůležitější?
Bavit se s lidmi. Občané nám dali svou důvěru, je třeba je neustále informovat, jak s ní nakládáme. Je třeba neustále vysvětlovat, co radnice dělá a proč to dělá. Chovat se transparentně, předcházet zbytečným nedorozuměním, které otravují atmosféru ve městě. Spolupracovat s občany, neválčit s nimi.

To se současné koalici ANO-ODS-ČSSD-KDU-ČSL s podporou KSČM moc nedařilo.
Bylo to příšerné! Lhostejnost hraničící s arogancí! Křiklavým případem je zavedení parkovacích zón na Pražském předměstí. Není možné lidem přes noc namalovat čáry před domem a nic jim neříct! Veřejná projednání těch několika málo projektů, co se pokusili zrealizovat, se také jaksi „nedařila“, až jsme je místo nich museli svolávat sami. Otevřené dveře primátora pak byly skoro výsměch – váš primátor za ANO vám, občané, věnuje dvě hodiny měsíčně. Když jsem vedl město já, kdokoliv si se mnou mohl kdykoliv sjednat schůzku.

Juraj Thoma (*1969) je vzděláním archeolog, politickou kariéru začínal jako opoziční zastupitel za ODS v roce 1998. V roce 2006 byl zvolen, stále ještě za ODS, primátorem. Odmítl však poslouchat „knížecí rady“ z Hluboké a vyhodil z radnice „chráněného“ tajemníka. Za to byl vlastní stranou odvolán. S nově založeným hnutím Občané pro Budějovice vyhrál další volby a stal se v roce 2010 znovu primátorem. V uplynulém volebním období byl řadovým zastupitelem, když se Občané pro Budějovice stali nejsilnějším a takřka jediným opozičním hnutím.

Občané pro Budějovice celé léto chodili po městě s pocitovou mapou a řešili problémy lidí v jednotlivých čtvrtích a na sídlištích. Co jste zjistili?
Potvrdili jsme si, že Budějčáky jejich město baví, zajímají se o něj. Nasbírali jsme přes tisíc (!) podnětů, spoustu z nich velmi jednoduše řešitelných. Jen kdyby to lidé měli komu říci, kdyby je někdo vyslechl. Drtivá většina stížností byla na úklid a pořádek ve městě.

Co s tím?
To je zodpovědnost primátora. Musí umět zatlačit na firmu, která pro město uklízí ulice a sváží odpad, a vynutit si plnění smlouvy. Já jsem to už několikrát zažil. Pohrozil jsem však výpovědí a situace se zlepšila. Nebylo mi jedno, jak naše město vypadá. A my jsme připraveni výpověď dát, pokud ke zlepšení nedojde. Občané si za své peníze zaslouží lepší služby!

A co sídliště?
Na Máji si lidé chválili preventisty, které jsme zavedli. Avšak třeba ne všechny úpravy veřejných prostranství, která se obměnila v rámci regenerace Máje, jsou zcela funkční. Ale tak to bývá, něco se naplánuje, až realita to prověří. Jsme připraveni se s lidmi bavit o dalších změnách.

Přestože na Máji přibylo v rámci regenerace 400 parkovacích míst, není to dost, protože aut přibývá. Před deseti lety místní upřednostňovali stání u domů na ulici, teď už by měli zájem i o jiné možnosti. Nazrál čas stavět parkovací domy. Na Vltavě, Máji i Šumavě má město pozemky, kde mohou vzniknout – takže, postavme je.

Zodpovědností primátora je také městská policie. Vy jste zavedl obvody, omezil „botičkování“, reorganizoval hlídkovou službu i vedení. V poslední době však stížností na městskou policii přibývá.
Protože jí chybí pevné vedení a motivace. Strážníci byli opět degradováni na vybírače pokut za parkování a obvody byly zrušeny. Přitom místní znalost strážníků považuji za zásadní pro jejich práci, stejně tak je důležité, aby je znali občané v místech, kde působí. Je třeba vrátit městské policii důstojnost a motivaci. A každá čtvrť musí mít svého strážníka.

Máte taky mobil na Andreje?
Podle billboardů po celé republice to vypadá, že ho má najednou spousta lidí. Ne, nemám. A současný primátor ho buď celé čtyři roky také neměl, nebo Andrej na Budějovice kašle. Já Budějovice řeším s Budějčáky.

Štítky volby, lídr, HOPB, Juraj Thoma, kandidát, České Budějovice, obecní policie, primátor, radnice, ODS, KSČM, ANO 2011, Občané pro Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Juraj Thoma: Budějovice řešíme s Budějčáky  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.