Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

KOMENTÁŘ: O co vlastně jde v letošních volbách do Senátu?

Senát je dlouhodobě nejméně populárním zastupitelským sborem v České republice. Většina lidí jej považuje za zbytečný, což je mimo jiné vidět i na malé volební účasti, zvláště ve druhém kole voleb. Letos však volby mohou mít větší dopad než jindy.

Senát totiž asi dostane možnost sehrát roli ústavní pojistky v souvislosti se zákonem o obecném referendu. Pro tento zákon se nejspíše najde ústavní většina ve sněmovně, ale je dosti pochybné, jestli tomu tak bude i v senátu. Na rozdíl o normálních zákonů nemůže sněmovna u ústavních zákonů senát přehlasovat. Senát už mimochodem jednou odmítl návrh sněmovny na zavedení obecného referenda, konkrétně v roce 2000.

Dále se nejspíše některé strany pokusí udělat z voleb „referendum o Babišovi“, zvláště v druhém kole se pak dají očekávat pokusy o mobilizaci proti kandidátům ANO. Je nutno dodat, že s výjimkou minulé vlády byly obvykle výsledky vládních stran ve volbách do Senátu uprostřed volebního období velmi špatné. Jelikož ANO neobhajuje ani jeden mandát, tak může utrpět jen ránu na prestiži, nikoliv na reálné moci. Vláda jako celek nemá v senátu většinu nyní a skoro určitě ji nebude mít ani po volbách.

Nelze zapomenout ani na finanční stránku voleb. Za každého senátora dostává jeho strana cca 820 tisíc korun ročně, což přes celé volební období není zanedbatelná částka. Zvláště pro ČSSD, která bude obhajovat 13 mandátů, tak budou volby skoro jistě znamenat další výpadek příjmů.

V neposlední řadě se jedná i o prestiž, dobrý výsledek ve volbách stranu obvykle posílí a sjednotí, špatný výsledek udělá opak. Zvláště malé strany se také musí snažit působit na voliče tak, aby vznikal dojem, že jsou tyto strany životaschopné a že hlas pro ně nepropadne.

Zkrátka a dobře, letošní volby do senátu jsou o něco důležitější než obvykle, zvláště případné schválení zákona o obecném referendu by mohlo radikálně změnit fungování českého politického systému.

Autoři

Štítky komentář, volby, senát, Senát Parlamentu ČR, referendum, Česko, Poslanecká sněmovna ČR, ANO 2011, Andrej Babiš, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: O co vlastně jde v letošních volbách do Senátu?  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.