Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

„Moudrost­“ čínských komunistů jako vzor pro ty české. Šéf KSČM hledá inspiraci i východněji než v Moskvě

Vojtěch Filip, předseda Komunistické strany Čech a Moravy, na sebe čas od času upozorní výstředními výroky. Naposledy třeba, když přisoudil historickou zodpovědnost za invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa Ukrajině. Filipův zájem o alternativní historii, a ovšem alternativní budoucnost, má ale širší zeměpisný záběr. Tedy širší směrem na východ.

Koncem května se v čínském Šen-čenu konalo další ze zasedání Dialogu světových politických stran s Komunistickou stranou Číny. Tyto „dialogy“ připravuje Odbor pro mezinárodní styky ÚV KS Číny, orgán historicky odvozený z Oddělení mezinárodních vztahů VKS(b) (Отдел международных связей), které kdysi tvořilo jádro někdejší Kominterny.

Obě Mezinárodní oddělení, to bývalé sovětské i čínské, bývají charakterizována jako diverzní a zpravodajské centrály. Veřejná verze výroční zprávy české kontrarozvědky BIS za rok 2015 hodnotí čínskou verzi následovně:

„V roce 2015 byla dominantní čínskou zpravodajskou silou v ČR vojenská rozvědka, jejíž činnost doplňovaly aktivity specifické čínské zpravodajské organizace, kterou je Odbor pro mezinárodní styky Komunistické strany Číny (KS Číny). Jedná se o agenturu, která spadá pod Ústřední výbor KS Číny a do jejíž gesce patří kromě zahraničních vztahů také zpravodajská činnost.“

Místo v čínském kalendáři

Ani takové příkré hodnocení nedokáže odradit řadu českých politiků, pro něž představuje Odbor pro mezinárodní styky hlavní kontaktní bod v ČLR. Předseda KSČM Filip stvrdil své čilé styky dokonce společnou fotografií pro kalendář čínského velvyslanectví v Praze dokumentující klíčové momenty vzájemné družby, na níž pózuje se šéfem odboru (ministrem) Sung Tchaem.


Vojtěch Filip s vedoucím Odboru pro mezinárodní styky ÚV KS Číny Sung Tchaem, 2016. Zdroj: Velvyslanectví ČLR Praha

Mezinárodní odbor, operující kdysi v hluboké ilegalitě, mezitím přešel do mainstreamu a navazuje družbu již nikoliv pouze s komunistickými a revolučními stranami, ale prakticky s každým, kdo je ochoten k velmi specifické formě dialogu.

V posledních dvou letech organizuje Odbor každoroční utajená setkání s představiteli vybraných politických stran zemí 16+1 (loni se ho v Bukurešti zúčastnil např. Jan Hamáček).

Loni v prosinci pořádal odbor v Pekingu dokonce celosvětový summit politických stran, na němž pochopitelně nemohl chybět Vojtěch Filip, ale ani představitelé ČSSD.

Letošní květnové setkání politických stran s Mezinárodním odborem v Šen-čenu tentokrát zahrnovalo pouze dělnické a levicové strany, a sahalo tak blíže ke kořenům historické Kominterny. Akce se dle webu Komunistické strany Čech a Moravy účastnilo více než 80 komunistických, dělnických a levicových stran na nejvyšší úrovni, ze 40 zemí světa.

Nezapomínat na Marxe

Tématem tohoto zvláštního zasedání byl „příběh čínské komunistické strany“. Jak vysvětluje Sung Lu-čeng, vědecký pracovník Čínského ústavu univerzity Fu-tan v Šanghaji, cílem je ukázat, že:

„Čínská ideologie ani filozofie vládnutí se nenechají oslabit postupující politikou otevřenosti. … Čína rozšiřuje svou spolupráci a dosahuje značné důležitosti pro ne-západní země, jejichž hlas je často přehlížen.“

Jedním z přehlížených hlasů, jimž se na Dialogu dostalo zvláštní pozornosti, byl i předseda Komunistické strany Čech a Moravy Vojtěch Filip, který do Šen-čenu vedl delegaci Ústředního výboru KSČM.

Filip je pravidelným účastníkem družebních výměnných akcí čínských komunistů, které nabyly na významu po podzimním 19. sjezdu KS Číny.

Loni v prosinci podle čínského tisku tuto družbu posvětil v té době ještě dominantní hráč vzájemných vztahů Jaroslav Tvrdík, který prý „věří, že takovéto stálé výměny povedou k posílení regionální spolupráce a prosperity, a také umožní světu lépe porozumět čínským myšlenkám“.

Stárnoucí bílí muži z Česka

Spolu s Dialogem světových politických stran delegáti zvládli i konferenci ke dvoustému výročí narození Karla Marxe, konferenci o uplatňování myšlení čínského prezidenta Si Ťin-pchinga o socialismu s čínskými rysy pro novou éru v provincii Kuang-tung, a čtvrté africko-čínské fórum mladých lídrů (u poslední položky není zcela zřejmé, jak se k ní přichomýtli stárnoucí „bílí muži“ z Čech a Moravy).

Tisková zpráva KSČM dodává, že v rámci setkání „proběhla různá dvoustranná a mnohostranná jednání, včetně jednání s ministrem Sung Tchaem a zástupcem vedoucího mezinárodního oddělení Komunistické strany Číny pro evropské záležitosti, Kuo Jie-ču. K významu KSČM v mezinárodním hnutí přispělo zařazení vystoupení předsedy ÚV KSČM jako prvního ze zahraničních hostů.“

Oficiální web Šen-čenu parafrázuje Filipova slova o moudrosti KS Číny, která tak trochu naznačují, jak se náš předseda vypracoval na prvního mezi zahraničními delegáty:

„Díky svému vlastnímu úsilí se KS Číny projevila nejen jako strana, která obstála ve zkoušce historie, ale také strana, která dosáhla obrovských úspěchů v praxi. Během 40 let reforem a otevírání se rovněž stala vlivnou silou mezinárodní politiky, silou přispívající svou moudrostí k novému globálnímu vládnutí.“

Šéf KSČM si čínských komunistů váží dlouhodobě. V roce 2017 Filip na summitu politických stran v Pekingu podle citací v čínském tisku (další kontext zde) prohlásil: „Uznávám roli Komunistické strany Číny, která zajišťuje mnoho podob budování míru…“


Tento text byl původně publikován na portále Hlídací pes.

Autoři | Foto Facebook.com/Vojtěch Filip | Zdroj hlidacipes.org

Štítky Hlídací pes, Sinopsis, komunismus, KSČM, Vojtěch Filip, Komunistická strana Číny, Čína, politická strana, Moskva, Šen-čen, Invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

„Moudrost­“ čínských komunistů jako vzor pro ty české. Šéf KSČM hledá inspiraci i východněji než v Moskvě  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.