Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Euroskeptické SPD vyslalo do boje o senátorské křeslo zakladatele Vysoké školy evropských a regionálních studií

Všechny politické strany už zveřejnily své kandidátky do podzimních komunálních voleb. Známí už jsou také uchazeči o senátorské křeslo. Za SPD, které silně vystupuje proti Evropské unii, bude do senátu kandidovat sedmašedesátiletý zakladatel Vysoké školy evropských a regionálních studií Lubomír Pána.

Lubomír Pána kandiduje za hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura. „Kandidovat jsem se rozhodl, protože mi to bylo nabídnuto. SPD mě oslovilo, a já jejich nabídku přijal,“ zdůvodnil své rozhodnutí Pána.

Těsně před uzávěrkou byl Pána navíc osloven, aby se pokusil získat i senátorské křeslo pro České Budějovice. „Byla to pro mě velká pocta a bral jsem to jako ocenění za moji práci,“ vysvětlil.

Volba strany je ale v kontextu s některými skutečnostmi kolem Lubomíra Pány přinejmenším zvláštní. V roce 2003 založil Pána v Českých Budějovicích Vysokou školu evropských a regionálních studií (VŠERS). Studium na VŠERSu podle charakteristiky na svých webových stránkách „navazuje na evropské standardy a postupy v institucionálních i hospodářských sférách“. SPD přitom ve svém programu Evropskou unii silně kritizuje.

„Ne všichni členové SPD chtějí, aby Česká republika vystoupila z Evropské unie, já zastávám názor, že by se měly dodržovat hodnoty, které si unie dala za cíl. Také si myslím, že o tom, jestli budeme nebo nebudeme v Evropské unii by měli rozhodnout občané. Jsme pro volný pohyb zboží, služeb, kapitálu i osob, za předpokladu nepropustné evropské hranice“ tvrdí.

Současný senátor Jiří Šesták, který se bude v podzimních volbách snažit obhájit svůj post, se k paradoxu kolem Pánovy kandidatury vyjádřil velmi stručně. „Je na voličích, aby pečlivě a kriticky vyhodnotili věrohodnost každého kandidáta,“ uvedl.

Po vydání článku redakci kontaktovalo vedení Vysoké školy evropských a regionálních studií s tím, že Pána byl před dvěma lety jako rektor odvolán. „Pána byl v roce 2016 odvolán správní radou z funkce rektora VŠERS a v současné době není ani zaměstnancem školy, ani se školou nijak nespolupracuje,“ vysvětlil statutární prorektor školy Jiří Dušek.

Foto Facebook Lubomír Pána

Štítky Lubomír Pána, Vysoká škola evropských a regionálních studií, senát, SPD, Svoboda a přímá demokracie, křeslo, Evropská unie, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Senát Parlamentu ČR, Tomio Okamura, České Budějovice, Jiří Šesták

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Euroskeptické SPD vyslalo do boje o senátorské křeslo zakladatele Vysoké školy evropských a regionálních studií  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.