Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zimola šéfem vnitra? Jsou to spekulace a k nim se vyjadřovat nebudu, říká místopředseda ČSSD

ČSSD stále hledá ministra zahraničí. Resort dočasně, už devětačtyřicet dní, vede předseda strany a ministr vnitra Jan Hamáček. Včera, v úterý 14. srpna, se objevily informace, že by Hamáček mohl na zahraničí zůstat a vedení ministerstva vnitra by přenechal místopředsedovi strany Jiřímu Zimolovi. ČSSD ale dál tvrdí, že diplomacii by měl vést už dříve navrhovaný Miroslav Poche.

ČSSD stále hledá ministra zahraničí. Resort dočasně už devětačtyřicet dní vede předseda strany a ministr vnitra Jan Hamáček. Včera, v úterý 14. srpna, se objevily informace, že by Hamáček mohl na zahraničí zůstat a vedení ministerstva vnitra by přenechal místopředsedovi strany Jiřímu Zimolovi. ČSSD ale dál tvrdí, že diplomacii by měl vést už dříve navrhovaný Miroslav Poche.

Když Jan Hamáček letos 28. června vedení ministerstvo zahraničí přebíral, tvrdil, že jde pouze o dočasné angažmá. Ujišťoval, že pro situaci velmi rychle najde řešení. Včera se ale objevily spekulace, že by zahraničí mohl vést trvale, a to za předpokladu, že by vnitra převzal místopředseda Jiří Zimola.

„Jsou to spekulace. A spekulace komentovat nebudu. Mým cílem ve funkci místopředsedy je pokusit se zachránit ČSSD. Naplnění tohoto cíle, jednotlivé kroky a strategii, budu vždy nejdříve konzultovat s předsedou strany Janem Hamáčkem,“ reagoval na možný scénář Jiří Zimola. Více se k celé záležitosti vyjadřovat nehodlal.

Politologové nevidí uvedený scénář ale za příliš pravděpodobný. Mluví totiž o možném napětí mezi předsedou Hamáčkem a místopředsedou Zimolou. To se prý projevilo nejen při nominaci Pocheho na šéfa diplomacie. Podle odborníků své dělá i nedávná volba nového vedení ČSSD, v níž v prvním kole získal Zimola více hlasů, a tudíž silnější mandát, než Hamáček.

Navíc to, že Hamáček zůstává dál na vnitru, už včera potvrdila samotná ČSSD, která také trvá na původní nominaci Pocheho na post ministra zahraničí. Za svým si ale také stojí i prezident Miloš Zeman, pro kterého je Poche jako šéf zahraničí nepřijatelným.

Zůstává tak otázkou, jak a kdy předseda ČSSD Hamáček, tuto patovou situaci vyřeší.

Štítky politika, ministerstvo vnitra, zahraničí, Jiří Zimola, Jan Hamáček, ČSSD, spekulace, Miroslav Poche, diplomacie, ministr zahraničí, Ministerstvo vnitra České republiky, Miloš Zeman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zimola šéfem vnitra? Jsou to spekulace a k nim se vyjadřovat nebudu, říká místopředseda ČSSD  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.