Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Hnutí Občané pro Budějovice půjde do komunálních voleb bez Thomy. Bývalý primátor odstoupil

, aktualizováno 25. července 2018, 13:43

Lídr hnutí Občané pro Budějovice Juraj Thoma nebude v podzimních komunálních volbách usilovat o post primátora Českých Budějovic. Z kandidátky hnutí odešel.

Juraj Thoma měl být jedničkou na kandidátce hnutí Občané pro Budějovice. Z té ale náhle odchází. Podle informací ČTK v pondělí 23. července oznámil, že z osobních důvodů z kandidátky odstupuje. Důvod jeho odchodu zjišťujeme.

Novým lídrem strany se v tuto chvíli stal krajský a městský zastupitel Ivo Moravec. „Odchod Juraje Thomy mě velice mrzí a považuji to za obrovskou ztrátu, nicméně on se tak rozhodl a to musíme respektovat. Na důvod, proč odchází se ale zeptejte jeho,“ řekl Drbně Ivo Moravec. „Za prací Juraje Thomy i jeho čistým štítem jsme vždy stáli a nebudeme na tom nic měnit ani po jeho pondělním rozhodnutí. Občané pro Budějovice nikdy nebyli hnutím jednoho člověka, naše práce pro město i na kampani pro nadcházející komunální volby pokračuje dál. Máme kandidátku plnou odborníků napříč obory, mladých lidí i zkušených politiků. Máme silný program pro toto město a budeme dělat vše pro jeho prosazení,“ dodal.

„Vím to asi půl hodiny, nic k tomu zatím říci nemohu. Myslím, že se k tomu ostatní členové hnutí Občané pro Budějovice vyjádří během dne,“ řekl do telefonu Mirek Vodák, který je také na kandidátce hnutí.

ČTĚTE TAKÉ: Odvolací soud znovu zprostil viny bývalého primátora Českých Budějovic Juraje Thomu 

Mluvčí hnutí Milan Brabec potvrdil slova Iva Moravce. „Je to jeho osobní rozhodnutí a nám nezbývá než ho respektovat,“ reagoval na situaci. Podle něj je ale i tak hnutí na komunální volby připraveno. „Máme hotový program, máme hotovou kandidátku, odchod jednoho člověka nás nemůže ovlivnit. I když považuji Juraje Thomu za člověka, který do politiky patří,“ uzavřel.

Hnutí Občané pro Budějovice vzniklo v roce 2010. Na jeho vzniku se podíleli bývalí členové ODS z okolí Juraje Thomy, ale i osobnosti z veřejného života.

Odchod Juraje Thomy přitom nepřekvapil jen členy hnutí. „Tato informace mě velmi zaskočila, protože Juraj Thoma je velmi ambiciózní člověk a hnutí ztráta takové osobnosti určitě zasáhne. Musí k tomu mít nějaké vážné důvody,“ reagoval Ivan Nadberežný z KSČM. I podle Františka Konečného z ANO je odchod bývalého primátora nečekanou zprávou. „Ať už máme s Jurajem Thomou jakkoli rozdílné názory a v mnoha věcech se neshodneme, jako osbnost ho uznávám a jeho rozhodnutí mě překvapilo,“ řekl.

Martin Kuba z ODS se k situaci vyjadřovat nechtěl. „Je to situace, kterou zatím stále sleduji, ale nechci se k ní teď více vyjadřovat,“ řekl.

Objevili se i názory, že by se Juraj Thoma měl objevit na kandidátce hnutí Čisté Budějovice. Jan Mádl, který ho založil, to ale vyvrátil. „Takovou informaci opravdu nemám,“ řekl s úsměvem. I jeho Thomův odchod překvapil. „Upřímně si nemyslím, že za tím budou jen osobní důvody. Jestli se on sám třeba názorově neshodl s ostatními, nebo se hnutí rozdělilo na dva tábory, nevím, ale sám jsem zvědavý, jak se celá situace vyvine,“ dodal.

Podle něj může odchod bývalého primátora hnutí jak oslabit, tak i posílit. „Juraj Thoma je výraznou osobností, je to velmi zkušený politik a podle mě byl i dobrý primátor, což hnutí nahrávalo, ale v poslední době byl spojován s kauzami, které mu mohli naopak ublížit,“ uzavřel.

Autoři | Foto Budějcká Drbna

Štítky Juraj Thoma, HOPB, kandidátka, odchod, politika, primátor, Občané pro Budějovice, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, České Budějovice, Ivo Moravec, ODS, Martin Kuba, František Konečný, KSČM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hnutí Občané pro Budějovice půjde do komunálních voleb bez Thomy. Bývalý primátor odstoupil  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.