Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Poslanec Rozner známý svým „zabrušováním“ opustí předsednictvo SPD

Z pětičlenného předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury po dnešku odejde řadový člen Miloslav Rozner. Delegátům volebního kongresu dnes poslanec, který proslul mimo jiné výrokem o vybrušování, řekl, že z vysoké politiky nechce vybrousit, ale hodlá se plně věnovat vedení jihočeské organizace hnutí. Okamura novinářům řekl, že s prací dosavadního předsednictva je spokojen. Roznerovi poděkoval za vedení kampaní a uvedl, že v nejužším vedení tak bude minimálně jedna změna. Mezi novými uchazeči jmenoval poslankyni z Ústeckého kraje Terezu Hyťhovou.

Podle vyjádření lídrů hnutí, kteří vystoupili v otevřené části jednání konference, má Okamura plnou podporu. Některé kraje oznámily, že na další místa podpoří kandidáty podle Okamurova výběru. Okamura uvedl, že hnutí je demokratické a kandidovat může každý. Má však připravené doporučení tak, aby se do čela hnutí dostali osobnosti s různými schopnostmi, na jejichž základě by se podělili o vedení uskupení. Přihlédnout chce například k manažerským schopnostem kandidátů.

Vedle odcházejícího Roznera jsou řadovými členy vedení poslanci Radek Rozvoral a Jaroslav Holík. Místopředsedou je šéf poslaneckého klubu hnutí Radim Fiala.

Volební a diskusní část konference organizátoři pro novináře uzavřeli. Hnutí podle Okamury přibývá členů, loni na podzim hovořil o 11 tisících lidí, dnes o 13 tisících. Uskupení ale členskou základnu rozlišuje, řádných členů je 1400, zhruba 5500 je členů čekatelů a dalších šest tisíc si podalo elektronickou přihlášku a krajské organizace je postupně registrují.

Hnutí se na konferenci chystá na podzimní komunální a senátní volby, ale i na jarní volby do Evropského parlamentu. Okamura na dotaz uvedl, že v nich nehodlá kandidovat, protože by ztratil možnost řídit hnutí. Jméno lídra podle něj hnutí zvažuje a oznámí ho až po hlasování o obsazení obecních zastupitelstev a třetiny Senátu.

Autoři | Foto Facebook

Štítky SPD, Tomio Okamura, Svoboda a přímá demokracie, Miloslav Rozner, Tereza Hyťhová, Ústecký kraj, konference, Radek Rozvoral, Jaroslav Holík, Evropský parlament, Radim Fiala

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poslanec Rozner známý svým „zabrušováním“ opustí předsednictvo SPD  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.