Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Ladislav Faktor je patriot a v Senátu se chce věnovat i lokálním tématům

Známý jihočeský hudebník, skladatel a podnikatel Ladislav Faktor, který spojil své jméno nejen s oblíbenou rozhlasovou stanicí, ale také s rozhlednou a horskou chatou na Kleti, už získal potřebný počet hlasů. Už dnes je tak jisté, že se pokusí na podzim získat post senátora. Právě dnes, v pondělí 9. července, oficiálně oznámil svou kandidaturu. O přízeň voličů se tento jedenašedesátiletý Budějčák bude ucházet ve volebním obvodu Českobudějovicko a Třeboňsko.

Na Českobudějovicku a Třeboňsku se schyluje k pikantnímu duelu o křeslo v Senátu. Hudebník a podnikatel Ladislav Faktor se totiž jako jeden z favoritů postaví také obhájci pozice senátora, bývalému řediteli Jihočeského divadla Jiřímu Šestákovi. Zajímavostí je, že jsou to bývalí spolužáci ze základní školy. „Není to zajímavost, spíše dobrá vizitka pro Baarovku,“ podotkl s úsměvem Ladislav Faktor, který se prý necítí být favoritem, ale hlavně kvalifikovaným účastnit se voleb a pracovat v Senátu Parlamentu České republiky.

O kandidatuře Ladislav Faktor přemýšlel přibližně rok, v klidu ho nenechává nálada ve společnosti a politický vývoj v zemi. „Zažil jsem všechny největší historické zlomy, například revoluci či odtržení Čechů od Slováků. K tomu, abych kandidoval do Senátu mě vede starost, aby se vše, co nás potkalo a čeho jsme dosáhli, mám na mysli to příjemné, zase nezvrtlo zpátky. Zažil jsem komunisty in natura, takže vím, co dovedou, a není to fakt nic hezkého. A co se odehrálo v posledním půlroce po volbách, to mě vyděsilo natolik, že jsem se rozhodl, že do toho půjdu. Napětí, které způsobuje to, co se v politice v poslední době děje, vyústilo v mé rozhodnutí dostat se do Senátu. Je to prostě hrůza. Štve mě regulace, strašlivý binec v právním řádu. Amatérismus, ve kterém se odehrává naše zákonodárství, už je do nebe volající. Ta partička, co tam teď předvádí, je opravdu už moc,“ vysvětluje své rozhodnutí vstoupit do politiky Ladislav Faktor. „A nejde jen o komunisty a jejich vliv, ale i další lidé a uskupení mají k této straně ideologicky blízko a z toho se vůbec nemůžu radovat. Proto jsem se rozhodl zvednout z křesla a něco s tím dělat,“ dodal budějcký patriot.

Ladislav Faktor se rozhodl kandidovat jako nezávislý, nestojí za ním žádná politická strana či hnutí. „Pro mě jako nezávislého to nebude znamenat žádný závazek, což považuji za důležité,“ upozornil Faktor, který je jedním ze zakladatelů Občanského fóra v Českých Budějovicích. Z jeho kapsy půjdou veškeré náklady na kampaň, takže mu opravdu nic nebude svazovat ruce, nebo spíše ústa. V kampani, která rozhodně nebude o kravatách a oblecích, a při níž se Faktor bude potkávat s lidmi a mluvit s nimi, protože ho zajímají názory, potřeby a přání lidí, vyvrcholí 3. října na českobudějovickém náměstí koncertem. Tam se představí nejen sám kandidát i jako muzikant, ale spousta jeho kamarádů z hudební branže. 

„Jsem Jihočech jako poleno, doživotní lokální patriot. Budu proto vždy podporovat vše, co u nás v jižních Čechách přispěje k rozvoji dopravy, turismu, zaměstnanosti, kultury a spokojenému životu všech Jihočechů. Nebudu slibovat blbosti, ale budu určitě pracovat pro jižní Čechy, takže budu k mání a budu řešit věci, které se nás tady nejvíc dotýkají a nejvíc nás pálí. Náš vzdělávací systém potřebuje nutně změnit tak, abychom obstáli v mezinárodní konkurenci. Naše budoucnost závisí na kvalitě vzdělání a podpoře sebevědomí příštích generací, a je na nás, abychom s tím něco konečně udělat. Ačkoli to může znít jako fráze, považuji za nesmírně důležité, abychom se jako občané České republiky aktivně více zapojili do voleb a rozhodování o těch, kteří reprezentují náš stát. Pasivita, lenost a nezájem o politické dění žádné společnosti neprospívají, a výsledkem je pak směřování k totalitním nebo diktátorským režimům. Český stát musí chránit své občany, nesmí ovšem zasahovat do jejich svobod daných Ústavou České republiky. Nebudu podporovat zákony, které tyto základní svobody jakkoli omezují. Žijeme sice v právním státě, ale rostoucí složitost a nepřehlednost právního řádu nahrávají jeho zneužívání a komplikují vymahatelnost práva. Pokud i sami soudci vnímají jako obtížné orientovat se v systému, do kterého neustále přibývají mnohdy velmi nekvalitní právní normy, je nejvyšší čas se tím vážně zabývat," přiblížil to, o co bude Ladislav Faktor usilovat, pokud ho lidé pošlou do Senátu.

V obvodě 14, do kterého spadá velká část Budějovicka a malá část Jindřichohradecka a zahrnuje 54 měst a obcí, se tak schyluje k hodně zajímavé konfrontaci. A určitě přibydou ještě další uchazeči o senátorské křeslo. Volby do třetiny Senátu budou 5. a 6. října.

Autoři | Foto Petr Zikmund

Štítky volby, Senát, kandidát, Ladislav Faktor, Senát Parlamentu ČR, okres České Budějovice, CHKO Třeboňsko, křeslo, Kleť, Česko, Jiří Šesták, Jihočeské divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zipe Pezi

Další pán do zaopatřovny...

Úterý, 10. července 2018, 10:34Odpovědět

Ladislav Faktor je patriot a v Senátu se chce věnovat i lokálním tématům  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.