Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VIDEO: Premiér s ministry v demisi strávil den na jihu Čech. V Budějcích ho čekali demonstranti

Dostavbu dálnice D3 slíbila vláda v demisi při návštěvě Jihočeského kraje dnes, v úterý 5. června. Hlavním tématem jednodenního výjezdu premiéra a jeho ministrů na jih Čech byl rozvoj dopravní infrastruktury. Vláda se podívala na vlakové nádraží v Českých Budějovicích, na Jihočeské letiště v Plané, do českobudějovické nemocnice, tréninkového centra mládeže Složiště a do Holašovic. Premiér Andrej Babiš také podpořil vznik lékařské fakulty na jihu Čech. Babiš a jihočeská hejtmanka Ivana Stráská se ale neshodli s ministrem kultury Iljou Šmídem v přesunu otáčivého hlediště v Českém Krumlově. Šmíd je pro přesun ze zámecké zahrady, kdežto premiér a hejtmanka jsou proti. Návštěvu provázely demonstrace desítek lidí.

Návštěvu Jihočeského kraje začala vláda na dálničním staveništi

Dálnice D3 v úseku Praha – Tábor by se měla začít stavět v roce 2021. Do konce roku chce Ředitelství silnic a dálnic České republiky požádat o územní rozhodnutí. To řekli ministr dopravy Dan Ťok a generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Kroupa. Ten popsal, v jaké fázi jsou jednotlivé dálniční stavby na jihu Čech. Například stavba dálničního obchvatu Českých Budějovic by prý měla trvat 44 měsíců. Babišovi se lhůty stavbařů zdály nepřiměřeně dlouhé, stěžoval si, že práce na D3 pokračují pomalu. „Je to bída,“ řekl. 

Zatím poslední jihočeský úsek dálnice D3 Veselí nad Lužnicí – Bošilec otevřelo ŘSD loni v říjnu. Podle Kroupy pomůže urychlit plánování a financování dopravních staveb takzvaný zákon o liniových stavbách. Podle Babiše bude přijat zřejmě do konce června.

Na nádraží Babiše čekali demonstranti

Premiér v demisi se přijel při své návštěvě podívat i na chátrající budovu vlakového nádraží. Už před osmou hodinou tam na něj čekalo několik protestujících, kteří mu dávali jasně najevo, že v Budějcích není vítaný. „Jeďte domů,“ pokřikovali na něj. Žádný z protestantů se ale Babiše nijak nedotkl, ten totiž s úsměvem pokračoval dál do budovy, kde si vyslechl plány k její opravě. 

Při odchodu na něj stále čekala skupinka nespokojených občanů s transparenty. Jedna z aktivistek ho dokonce několikrát nazvala hajzlem, který okrádá český stát. Babiš se přitom pozastavil jen nad tím, že žena není v práci. „Nelíbí se mi chování celé vlády, nelíbí se mi, jak se chová Bureš a jak korumpuje všechny lidi, kteří mu důvěřují. Důchodcům slibuje navýšení, dětem rozdává bonbony a podplácí si celý stát. Jak na tom budou naše děti, nebo moje vnoučata? Když to teď všechno rozdá, tak jak to bude za pět za deset let? Vždyť to dědictví budou dědit naše a vaše děti,“ vyjádřila se Lenka Honerová z Českých Budějovic. Z vlakového nádraží se premiér v demisi vydal na krajský úřad, kde jednal s jihočeskými radními.

Na úřadě se mluvilo o lékařské fakultě i otáčivém hledišti

Jihočeská hejtmanka s premiérem v demisi diskutovala kromě jiného také o vzniku nové lékařské fakulty v Českých Budějovicích. Kraj by rád v budoucnosti nabídl absolventům středních škol studium lékařství. Otázkou se zabývá už delší dobu, řekla novinářům Stráská. Premiér vznik fakulty s ohledem na nedostatek lékařů v Česku podpořil. Podle hejtmanky by fakulta mohla být součástí Jihočeské univerzity, nebo patřit třeba pod Univerzitu Karlovu. 

Při návštěvě členové kabinetu s představiteli kraje mluvili také o přesunu otáčivého hlediště v Českém Krumlově ze zámecké zahrady do areálu bývalého zahradnictví. Podle památkářů narušuje točna charakter zahrady zámku a přesun dnes na jihu Čech podpořil i ministr kultury Ilja Šmíd. S tím ale Babiš ani Stráská nesohlasili. Shodli se, že by točna měla zůstat na svém místě.

Babišův cirkus před muzeem

I před muzeem na Babiše čekali protestnati. Postupně se jich tam sešly zhruba tři desítky. Při jeho příjezdu na něj lidé bučeli, pískali a pokřikovali a nechyběly ani cedule s nápisy: „Potápíte demokracii a morálku,“ nebo „Tady nieje Babišovo,“ či „Korupce se má vyšetřovat na všech úrovních. Kdy začnete u sebe?“.

Podle slov jednoho z organizátorů chtěli názorně předvést Babišův cirkus. Předseda vlády si přitom protestujících vůbec nevšímal. Nechuť k dnešní návštěvě vlády v Jihočeském muzeu přitom vyjádřil někdo dnes brzy ráno ještě před jejím příjezdem. Schodiště před hlavním vstupem bylo pokresleno barvou.


Na pracovníky muzea čekalo ráno nemilé překvapení.

V budově Jihočeského muzea se vláda sešla se starosty obcí a měst jižních Čech. Aktivně se debatovalo o všem možném, starostové přednesli vládě, co je trápí a co by chtěli zlepšit.

Starosta Českého Krumlova Dalibor Carda se při jednání se například ptal, zda by města zapsaná na seznam UNESCO, mezi nimi i Český Krumlov, nemohla dostávat více peněz. „Praha by to možná tolik nepotřebovala, ale nám by peníze navíc pomohly. Starosta Holašovic, který je tady vedle mě, určitě bude souhlasit,“ řekl Dalibor Carda. Ten zároveň vyzval vládu, aby se příslušné ministerstvo postaralo o celou problematiku otáčivého hlediště, které je světovým unikátem. Vysvětlil, že je to pro Krumlov neúnosné břemeno. „Je hlediště v České Krumlově? Hraje tam Jihočeské divadlo?“ odvětil otázkami ministr kultrury Šmíd.

K českokrumlovskému otáčivému hledišti se vyjádřil i primátor Českých Budějovic Jiří Svoboda. „Láká mě postěžovat si před vládou. Budějovice jsou točnou postiženy, vlastníme tento objekt v cizím městě pod přísnou památkovou ochranou. Rádi bychom se tohoto problému vzdali, mohl by ho řešit někdo přímo v místě,“ řekl.

Primátor také využil přítomné vlády a postěžoval si, že město má 480 zaměstnanců, z nichž 260 pracuje pro přenesenou působnost státní správy, kteří nedělají prý pro město nic. Stát přitom podle primátorových slov nehradí náklady na „své“ pracovníky v plné výši, město je z vlastního rozpočtu dotuje 120 miliony korun ročně. „To je téma na hlubší debatu. Nelze plně říct, že přenesená správa nedělá pro město nic. Je to služba občanovi, aby ji měl občan blíž,“ odpověděla Svobodovi ministryně financí Alena Schillerová.

Budějckou nemocnici dává ministr za vzor

Českobudějovickou nemocnici představil premiérovi v demisi Babišovi předseda představenstva Břetislav Shon. „Je to úžasné. Takovou nemocnici jsem snad ještě neviděl, možná jen v Uherském Hradišti," okomentoval Andrej Babiš hospodaření nemocnice. „Líbí se mi, že pracujete s nějakým systémem nákupu. To je to,co my teď chceme převzít i v ostatních nemocnicích. To je to, v čem jihočeská nemocnice slouží jako vzor. A já ji také všude za vzor dávám,“ uvedl na adresu českobudějovického špitálu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, který se v budějcké nemocnici narodil. Je to super, úžasné,“ zhodnotil Andrej Babiš hospodaření českobudějovické nemocnice.

Zdravotníci žádné dotazy na premiéra neměli. Některé dámy v bílém, když premiér přišel, konstatovaly, že je stejný, jako v televizi. Nadšený rozruch pak vyvolala informace, že by zdravotníkům mělo ubýt papírování. „Redukujeme zdravotnickou dokumentaci. novelou vyhlášky. Zjednodušená legislativa ušetří zdravotníkům čas, který tak mohou věnovat péči o pacienty,“ upřesnil ministr Vojtěch.  

Ministr zdravotnictví také uvedl, že poprvé v historii se dohodly všechny segmenty na úhradách na příští rok. „V příštím roce půjde do zdravotnictví a zdravotnické péče dvacet miliard korun. Nejvíce do nemocnic, a to dvanáct miliard korun,“ řekl Adam Vojtěch s tím, že se počítá i se zvýšením platů. Jednat se má o pětiprocentní navýšení.

Na heliportu o nové koncepci letecké zdravotnické záchranné služby

Babiš mluvil při návštěvě jižních Čech také o nové koncepci letecké zdravotnické záchranné služby, která by počítala s návratem leteckých záchranářů z Bechyně na letiště do Plané u Českých Budějovic. Leteckou záchrannou službu pro jižní Čechy nyní provozuje armáda, ale vojenské vrtulníky kvůli velké váze nemohou přistávat na moderní základně v Plané. „Nám ale nikdo neřekl, že zde je úplně nový hangár. Dostali jsme pouze informaci, že sem vojenský vrtulník nemůže," řekl Babiš v Plané.

„Jsou dvě cesty. Buď to bude provozovat stát, ale obrana, doprava ani vnitro to nechtějí, nebo bude muset být soutěž pro soukromé provozovatele, řekl ke koncepci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

Návštěvu uzavřela debata s občany

Na odpoledne pak byly naplánovány proti Babišovi a jeho připravované vládě protesty na několika místech v České republice. Před českobudějovickým kulturním domem Slavie, kam přijel Babiš na debatu s občany, se sešla asi stovka lidí. Protestující skandovali „hanba" nebo „StB".

V sále, který byl zcela zaplněn, se pak někteří s politiky překřikovali. Babiš řekl, že protestující jsou zfanatizovaní a čtou lži v médiích. Ale také se debatovalo, vláda odpovídala na rozmanité otázky lidí.

Vláda v demisi v Českých Budějovicích

Úterý, 5. června 2018, 23:47

Vláda v demisi v Českých Budějovicích
Vláda v demisi v Českých Budějovicích

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky premiér, vláda, Andrej Babiš, návštěva, výjezd, prohlídka, České Budějovice, Česko, Jihočeský kraj, Ilja Šmíd, Český Krumlov, hlediště, Ivana Stráská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Premiér s ministry v demisi strávil den na jihu Čech. V Budějcích ho čekali demonstranti  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.