Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

ANKETA/VIDEO: Budějčtí zastupitelé nechtěli na veřejném zasedání vyslechnout trenérku gymnastek

Se svou troškou do mlýna chtěla přispět při veřejném zasedání českobudějovického městského zastupitelstva do debaty o plánovém bourání sportovní haly a výstavbě nového multifunkčního centra také Ivana Pokorná. Ta už dlouho řadu let trénuje v Budějcích moderní gymnastky a své svěřenkyně připravuje právě ve sportovce. K překvapení většiny přítomných v jednacím sále se předsedkyně budějckého oddílu k mikrofonu nedostala. Má totiž trvalé bydliště v Litvínovicích, a proto museli zastupitelé o jejím vystoupení nejdříve hlasovat. Pro to, dát slovo trenérce bylo jen 19 ze 44 přítomných zastupitelů. Takže Ivana Pokorná svůj názor říct na veřejném zastupitelstvu nemohla.

Možnost vystoupit v diskuzi na veřejném zasedání zastupitelstva má člověk s trvalým bydlištěm v Českých Budějovicích. Pokud nesplňuje tuto podmínku, může požádat o souhlas zastupitele. Ti o tom, zda mu bude umožněno promluvit v debatě či nebude, rozhodnou hlasováním. A tak tomu bylo i v případě Ivany Pokorné, trenérky budějckých moderních gymnastek.

A ta jen velmi těžko hledala slova poté, kdy jí zastupitelé na veřejném zasedání neumožnili v diskuzi obyvatel říct několik slov. „Jsem rozčarovaná. Tohle jsem absolutně nečekala. A mrzí mě to. Trénuji dlouhá léta budějcké děti v budějcké hale, ale nesmím říct nějaký svůj názor? Z toho je mi hodně smutno,“ řekla Budějcké Drbně Ivana Pokorná. Ta prý se do diskuze přihlásila, protože chtěla jen zmínit posun od minulého zastupitelstva, kdy prostor u diskuzního mikrofonu dostala. A také proto vůbec nechápe, proč minule mohla říct názor a teď zastupitelé nechtěli, aby promluvila. „Jen jsem chtěla nyní říct a zastupitele informovat o tom, jaká je aktuální situace. Nic víc,“ podotkla.

 „Ano, je pravda, že jsme si třeba názor mohli vyslechnout, nebylo by to nic proti ničemu. Ale já jsem byl proti vystoupení obyvatelky Litvínovic z principu. Nebylo by to proto, že bych se snad bál. Ale proč by nám lidé odjinud měli mluvit do záležitostí Budějc? My se také nemícháme do záležitostí jiných měst a obcí, co si tam postaví nebo zbourají. Ať se vyjadřují k záležitostem Litvínovic. Zrovna právě Litvínovičtí nám zarazili stavbu mostu a teď nám chtějí zarazit i sportovní halu?“ řekl náměstek českobudějovického primátora František Konečný.

Ten zároveň podotkl, že si práce trenérky gymnastek velice váží a že právě s ní už v rámci schůzky zástupců klubů, kteří sportovní halu využívají, jednal. „A navíc, prostor dostala i na minulém zastupitelstvu,“ dodal Konečný.

„Tak jsme byli svědky arogance politické moci v přímém přenosu. Kvůli hlasování zastupitelů nebylo umožněno veřejné vystoupení na téma sportovní hala, trenérce moderních gymnastek, která se již skoro třicet let věnuje malým i velkým holkám v Českých Budějovicích a její klub odtrénuje ve sportovní hale více než 900 hodin ročně. Nemohl jsem diskutovat ani já, jakožto člen petiční komise. Důvod? Naše trvalé bydliště v Litvínovicích. Na minulém zastupitelstvu to však nevadilo.... Je mi z toho smutno,“ okomentoval na Facebooku dění při pondělním veřejném jednání zastupitelů Václav Pokorný, manžel trenérky gymnastek.

Odmítnutí debatního příspěvku rozpálilo do běla i některé zastupitele. Tohle mě teda fakt štve. Na zastupitelstvu města chtěla vystoupit k projektu nové haly Ivana Pokorná trenérka malých gymnastek. Tráví s nimi v té hale stovky hodin při trénincích, když s nimi jede na závody platí si to sama a jen se snaží dobrat toho, aby byly v novém projektu úpravy i pro ty její holky. Bohužel většina zastupitelů jí vystoupit neumožnila. Proč? Není občanka Českých Budějovic! Bydlí pár kilometrů od města. Teda nebavit se s lidmi, kteří se nám ve městě starají ve svém volném čase o malé děti? Takhle fakt ta politika na městě dělat nejde,“ uvedl na svém facebookovém profilu naštvaný zastupitel Martin Kuba.

„Stydím se, za to, co zastupitelstvo předvedlo. Jako zastupitelka Českých Budějovic se stydím za to, co zastupitelstvo předvedlo. Stydím se za hlasování některých zastupitelů. Hlavně za ty, kteří mají plnou pusu demokracie a pak hlasují proti vystoupení někoho z řad veřejnosti,“ rozčilovala se hned po rozhodnutí ve svém diskuzním příspěvku zastupitelka Lucie Kozlová.


Výsledek hlasování českobudějovických městských zastupitelů o žádosti umožnění vystoupení Ivany Pokorné. Zdroj: Facebook Martin Kuba

Souhlasíte s krokem budějckého zastupitelstva?

Celkem hlasovalo177 čtenářů

Štítky politika, společnost, Ivana Pokorná, sportovní hale, zastupitelstvo, názor, hlasování, České Budějovice, gymnasta, sportovní hala, Litvínovice, bydliště, Martin Kuba, František Konečný, Facebook, Václav Pokorný, Lucie Kozlová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Řehoř Husinecký

Myslím si, že paní Pokorná udělala pro město víc než osoby sedící v radě. a argument Konečného "právě Litvínovičtí nám zarazili stavbu mostu......" je hoden tak dítěte.

Středa, 16. května 2018, 01:09Odpovědět

ANKETA/VIDEO: Budějčtí zastupitelé nechtěli na veřejném zasedání vyslechnout trenérku gymnastek  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.