Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Koalice s ANO možná odradí některé členy jihočeské ČSSD od obecních voleb

Pokud sociální demokracie vstoupí do koalice s ANO, někteří členové ČSSD v Jihočeském kraji budou zvažovat, zda za stranu budou kandidovat v podzimních komunálních volbách. Řekl to člen vedení ČSSD na jihu Čech a poslanec Ondřej Veselý. Podle něj region není jednotný v tom, zda do vlády s hnutím ANO vstoupit, či zůstat v opozici.

Sociální demokraté by dnes, v pátek 11. května, na jednání svého předsednictva měli vyhlásit vnitrostranické referendum, které definitivně rozhodne o vstupu do vlády s ANO, nebo o jeho odmítnutí.

Člen vedení ČSSD na jihu Čech a poslanec Ondřej Veselý uvedl, že nedokáže posoudit, jaký je poměr jihočeských sociálních demokratů v této otázce. „Ví se o mně, že jsem proti koalici s ANO, proto se na mě obrací většinou členové se stejným názorem. Ale také vím, že prakticky celý krajský výkonný výbor podporuje vstup do koalice,“ řekl Veselý.

Podle něj vnitrostranické referendum bez ohledu na výsledek nijak zásadně neohrozí stav členské základny. Veselý se domnívá, že sociální demokraté nezačnou stranu opouštět. Ale dodal, že možná někteří utlumí své aktivity. „Vím o tom, že někdo pak nebude chtít za stranu kandidovat v komunálních volbách,“ uvedl Veselý.

Jediný jihočeský poslanec za ČSSD míní, že strana by měla zůstat v opozici hned z několika důvodů. Nesouhlasí s podporou případné koalice od KSČM, poukazuje na trestní stíhání předsedy ANO Andreje Babiše a vadí mu i některé jeho metody. „Stejně jak se choval v byznysu, postupuje i v politice. To znamená, že v některých situacích dokáže jen partnery využít a pak zničit. Pro nás, sociální demokracii, by mělo být varovné to, jakým způsobem fungovala koaliční vláda v předchozích čtyřech letech. A musíme si uvědomit, že v ní byla ČSSD tím silnějším partnerem a teď by byla výrazně slabším,“ řekl.

Autoři | Foto Facebook Ondřej Veselý

Štítky politika, ČSSD, Ondřej Veselý, poslanec, Jihočeský kraj, koalice, ANO, ANO 2011, vláda, Česko, Andrej Babiš, KSČM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koalice s ANO možná odradí některé členy jihočeské ČSSD od obecních voleb  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.