Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VIDEO: V Budějcích lidé vytvořili živý řetěz kolem náměstí, aby uctili památku obětí tábora v Letech

Pietního shromáždění za oběti koncentračního tábora v Letech u Písku se včera, v pondělí 9. dubna, zúčastnily v Českých Budějovicích na tři stovky lidí. Aktéři akce, kteří vytvořili živý nápis Lety, lidský řetěz kolem celého náměstí Přemysla Otakara II. a drželi i minutu ticha, měli na papírech napsané jméno oběti tábora, datum jejího narození a smrti. Listy doručí organizátoři tajemníkům poslaneckých klubů ANO, SPD a KSČM.

Lidé v centru Českých Budějovic uctili památku 331 Romů, kteří zahynuli v koncentračním táboře Lety na Písecku. Shromáždili se na náměstí Přemysla Otakara II. Lidé měli na papírech napsané jméno oběti koncetračního tábora a datum jejího narození a smrti. Všechny listy nyní doručí organizátoři tajemníkům poslaneckých klubů ANO, SPD a KSČM. Ty podle svolavatelů shromáždění můžou za to, že i přes svoje výroky je Tomio Okamura pořád místopředsedou Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

„Protestujeme proti extremismu a proti zlehčování romského holocaustu. Zároveň uctíváme památku obětí koncentračního tábora v Letech u Písku. Možná i díky Tomiu Okamurovi jsem si osvěžil, co to vlastně tábor v Letech byl. A jsem přesvědčen, že tohle se nemůže obejít bez toho, aniž by na to viditelným způsobem reagovala normální občanská společnost. My to prostě nemůžeme nechat. Dáváme tak jasně najevo, že to, co říká Tomio Okamura, přeneseně říkali už před ním a nebo říkají i po něm jiní politici, například před ním Miloslav Rozner," řekl jeden z organizátorů shromáždění Tomáš Trantina z Českých Budějovicích. Ten kritizoval i premiéra v demisi Andreje Babiše  a jeho výrok o táboře v Letech, že „Kdo nepracoval, šup a byl tam.“ Později se Babiš za výrok omluvil a řekl, že byl vytržen z kontextu.

„Je to čistě občanské vyjádření postoje, že my, Jihočeši, víme, co byl koncentrační tábor v Letech, že tam umřelo hodně dětí a že je to něco, co se nesmí bagatelizovat, ani když je člověku hodně špatně a má třeba 39,5 stupňů Celsia horečku," řekl Trantina v narážce na slova Tomia Okamury, který své výroky omlouval i tím, že měl horečku.

„Přišla jsem uctít památku obětí druhé světové války a nelíbí se mi, jak se Tomio Okamura vyjádřil k holocaustu, že ho vlastně popřel,“ uvedla Lucie Jenerálová z Moravských Budějovic, která v jihočeské krajské metropoli studuje vysokou školu. Tak kvitovala skutečnost, že lidé nemlčí dávají na vědomí svůj jasný postoj takovým způsobem.

„Jsem tady kvůli pietě a vzpomínce na romský koncentrační tábor. ty hrůzy, které se tam děly, byly i popsány a jsou nezpochybnitelné. A my musíme dát jasně navědomí hlavně politikům, kteří tohle zpochybňují, že takhle teda ne. Je super, že tohle lidi nenechá klidnými a že je to semkne. Jsem nadšený tím, kolik se nás tady na budějckém náměstí sešloNelze něco takého zpochybňovat, kteří to vše zpochybňují. Nelíbí se nám, že se najdou poslanci, kteří chtějí existenci tábora popírat,​“ řekl Šimon Heller z Českých Budějovic, který učí na třeboňském gymnáziu.

Nelíbí se nám, že se najdou poslanci, kteří chtějí existenci tábora popírat,

Místopředseda Sněmovny Tomio Okamura sklidil kritiku kvůli svým výrokům o koncentračním táboře pro Romy v Letech u Písku, řekl například, že tábor nebyl oplocený a byl v něm volný pohyb. Později se omluvil za vyjádření, že tábor nebyl oplocený, uvedl však, že ho většinou nikdo nehlídal a lidé v něm se mohli volně pohybovat. Podle pořadatelů dnešního shromáždění byl díky hlasům ANO, KSČM a SPD zvolen Okamura místopředsedou Sněmovny.

Na místě tábora v Letech byl postaven velkokapacitní vepřín

Tábor stál dva kilometry od obce Lety. Od srpna 1940 byl označován jako pracovní, od roku 1942 jako sběrný a od srpna 1942 jako cikánský tábor. V letech 1942 až 1943 byl vězením pro „Cikány, cikánské míšence a osoby žijící po cikánsku“. Zemřelo zde 326 vězňů, z toho 241 dětí mladších čtrnácti let. Dalších 540 vězňů skončilo ve vyhlazovacím táboře Osvětim - Březinka. V roce 1973 byl na místě tábora postaven velkokapacitní vepřín. Ten předala firma Agpi minulý týden zástupcům státu, který ho koupil, firma za něj dostane 450,8 milionu korun. Vepřín bude zbourán a na místě vznikne památník romského holokaustu. Problém vepřína řešily české vlády dvě dekády.

Štítky společnost, shromáždění, protest, Lety, holocaust, České Budějovice, koncentrační tábor, Tomio Okamura, KSČM, ANO 2011, Svoboda a přímá demokracie, Přemysl Otakar II., Písek, Poslanecká sněmovna ČR, Andrej Babiš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Řehoř Husinecký

Tak nevím, ale očekával bych při této příležitosti o dost větší účast samotných Romů.

Úterý, 10. dubna 2018, 17:22Odpovědět

Jaroslav Vaněk

Je to ostuda. Černý, hnědý nebo bílý, všichni jsme lidé. A navíc, když si uvědomím, že to vše začalo přijetím zákona proti potulným cikánům, podepsaným T.G.Masarykem. https://www.holocaust.cz/zdroje/dokumenty/pronasledovani-a-genocida-romu-2/zakon-ze-dne-14-cervence-1927-o-potulnych-cikanech/

Úterý, 10. dubna 2018, 08:41Odpovědět

VIDEO: V Budějcích lidé vytvořili živý řetěz kolem náměstí, aby uctili památku obětí tábora v Letech  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.