Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

KOMENTÁŘ: Jednání ČSSD s ANO skončila neúspěchem, co se bude dít dál?

Llídři obou stran ve čtvrtek 5. dubna večer oznámili, že se nedokázali dohodnout na podmínkách společného vládnutí. Nejistota na politické scéně trvá dál. Jaké jsou možnosti dalšího vývoje?

Nejprve je třeba konstatovat, že krach jednání v této fázi je poněkud překvapivý, očekávalo se spíše, že bude problém dohodu o vládě „prodat“ členům ČSSD ve stranickém referendu. Ale zdá se, že představitelé ČSSD jsou méně chtiví vládních křesel, než se čekalo.

Definice partnerství

Problém je, že obě strany přistupovaly k jednáním naprosto odlišně. ČSSD chtěla důstojnou a vlivnou pozici a ANO si chtělo ponechat dominantní roli. Pro ČSSD tak připadala v úvahu jen druhořadá ministerstva. Navíc ANO odmítlo garantovat vůči ČSSD, že ji jakožto koaličního partnera nebude ve Sněmovně obcházet s jinými stranami. Evidentně si tak slovo partnerství obě strany vykládaly po svém.

To nás vede ke konstatování naprosto zásadního faktu, který – byť zaznívá relativně málo – byl znovu potvrzen: Andreje Babiše do stavu „dohodnout se“ nic moc netlačí. Jednání o vládě splňuje očekávání veřejnosti, avšak současná vláda mu plně vyhovuje. Jakákoliv koaliční vláda bude znamenat omezení jeho vlivu.

Další vývoj

Nabízí se několik variant. První z nich je koaliční, nebo spíše menšinová vláda ANO s SPD a KSČM. Tato varianta již poměrně efektivně funguje při hlasováních ve Sněmovně. Podle svých dosavadních kroků se však Babiš sám orientuje zatím na západ, což by takováto vláda zásadně narušila.

Druhou variantou je úřednická vláda. Ta by dala velkou moc prezidentovi, ale má to několik úskalí. Jednak řádné volby proběhly nedávno, což znamená, že pro dlouhodobější fungovaní by stejně tato vláda potřebovala podporu většiny Sněmovny. Na rozdíl od situace v roce 2013 však Zeman nemůže vládu Sněmovně vnutit, první pokus dostal Babiš, a tak v případě, že tato vláda nedostane důvěru, třetí pokus bude mít předseda Sněmovny. Tato varianta je nepravděpodobná, protože se proti ní pravděpodobně postaví ANO, které by tak ztratilo svůj vládní vliv.

Třetí variantou jsou předčasné volby, ty již jako možnost připustil i Andrej Babiš. Volby by sice možná současnou patovou situaci vyřešily. Volby lze vyvolat dvěma cestami. Bud tak, že se pro rozpuštění Sněmovny vysloví tři pětiny poslanců, nebo ji může rozpustit prezident poté co tři vlády nedostanou důvěru. O tom, že ve sněmovně je v současnosti dostatek hlasů pro rozpuštění, se dá pochybovat – některé strany se podle průzkumů pohybují na pětiprocentní hranici potřebné pro zvolení, většina stran nemá na volební kampaň dostatek peněz, protože stranické rozpočty jsou po minulých volbách zcela vybrakovány, a navíc: prezident rozpuštění odmítl. Samozřejmě však může změnit názor. Z hlediska mocenského postavení by na tom totiž nejvíce vydělal právě on, jelikož by si po volbách mohl vybrat za předsedu vlády, koho by chtěl.

Čtvrtou variantou je koalice ANO s ODS, nebo nějaká jiná středová, nebo středopravá koalice. Zde je však několik překážek, jednak ODS rozhodně odmítá Babiše jako předsedu vlády, a navíc jak se již ukázalo, ANO nehodlá svým menším partnerům dát mnoho prostoru k dispozici.

Teoreticky je také možné, že předsednictvo, případně sjezd ČSSD odmítne ukončit rozhovory o koalici s ANO, jak navrhuje její vedení. To je však velmi nepravděpodobné. Představitelé KSČM již zmínili možnost, že by ČSSD spolu s nimi vládu ANO tolerovala. Tuto variantu již však vedení ČSSD odmítlo, a navíc není jasné, proč by na ní ČSSD měla vůbec přistupovat.

Slovy klasika: „Je to teď jedna velká hádanka.“ Příští dny snad napoví…

Autoři | Foto ČSSD

Štítky vláda, ČSSD, ANO, vyjednávání, ANO 2011, poslanecká sněmovna, Andrej Babiš, volby, ODS, KSČM, Svoboda a přímá demokracie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: Jednání ČSSD s ANO skončila neúspěchem, co se bude dít dál?  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.