Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Budějčák Ladislav Faktor chce do Senátu. Už se nemíní jen dívat na to, co se v politice děje

Známý jihočeský úspěšný hudebník, skladatel a podnikatel Ladislav Faktor, který spojil své jméno nejen s oblíbenou rozhlasovou stanicí, ale také s rozhlednou a horskou chatou na Kleti, se pokusí na podzim získat post senátora. O přízeň voličů se šedesátiletý Budějčák hodlá ucházet ve volebním obvodu Českobudějovicko a Třeboňsko.

„Napětí, které způsobuje to, co se v politice v poslední době děje, vyústilo v mé rozhodnutí dostat se do Senátu. Je to prostě hrůza. Štve mě regulace, strašlivý binec v právním řádu. Amatérismus, ve kterém se odehrává naše zákonodárství, už je do nebe volající,“ vysvětluje své rozhodnutí vstoupit do politiky Ladislav Faktor.

Šedesátiletý Budějčák se prý ale rozhodoval poměrně dlouho. „Bojoval jsem s tím asi půl roku. Ale není možné, aby všichni jenom seděli v hospodě a nadávali. Někdo se musí zvednout a jít tam, i za ty ostatní, a něco udělat. A já už se nemíním jen dívat, nečinně přihlížet,“ podotýká.

Ladislav Faktor, známý hudební skladatel, podnikatel a spoluzakladatel prvního soukromého rádia v Českých Budějovicích, které nese jeho jméno, je člověk, kterého není v Jižních Čechách třeba nijak zvlášť představovat. Vystudoval práva, kterým se sice chvíli věnoval, ale jeho srdce ho táhlo k muzice. Hrál s Pražským výběrem, skládá hudbu pro reklamy, film i televizní pořady. Po revoluci měl nápad i odvahu rozjet pirátské rádio, jehož začátky měly nezaměnitelnou atmosféru, vysílalo se totiž ze sklepa. Později se z rádia stala nejznámější rozhlasová stanice na jihu Čech.

Ladislav Faktor, který propadl také golfu, dnes provozuje i rozhlednu a horskou chatu na Kleti. Všechny jeho aktivity, byť je každá z jiného soudku, přece jen spojuje jedno společné – radost. Jeho činnost není motivována penězi, ale tím, co ho baví.

A právě odvaha a chuť, se kterou před šestadvaceti lety spoluzakládal v jednom budějckém sklepě v Jírovcově ulici rádio načerno, mu nechybí ani teď, kdy se rozhodl vstoupit do politiky a ucházet se o křeslo v Senátu Parlamentu České republiky. „Jsem velice odolný, vždyť třicet let podnikám. Určitě nebudu zticha a mlčky přitakávat. A hlavně se těším, pokud by se to povedlo, že tam bude zase člověk, který není závislý na mašinerii politických stran. A podstatným aspektem je, že jsem finančně nezávislý člověk," tvrdí Faktor.

„Jsem Budějčák jako poleno, žiji v Budějcích celý život, Budějce miluji a nikdy bych je neopustil. A chci pro ně něco udělat. A hlavně pro lidi, kteří tady žijí. Třicet let něco dělám pro lidi, jsem na to zvyklý. A rád bych pro ně dělal zase něco jiným způsobem. Přece jen, rádio jsem prodal, a mám mnohem více času,“ dodává.

Šedesátiletý Ladislav Faktor nehodlá své jméno spojovat s žádnou politickou stranou, hnutím ani koalicí, ale chce být nezávislým kandidátem. Proto, aby se dostal na kandidátku podzimních senátních voleb, musí získat do léta nejméně tisíc podpisů lidí z volebního obvodu, kde chce kandidovat, tedy z Českobudějovicka a Třeboňska.

„Už jsme začali podpisy sbírat, za jeden den v Budějcích jich máme stovku. Ale volební obvod čítá celkem čtyřiapadesát vesniček a měst a my jsme na začátku,“ říká Faktor.

Současným senátorem pro volební obvod číslo 14 Českobudějovicko a Třeboňsko je Jiří Šesták, který je zároveň místopředsedou Senátu Parlamentu České republiky. Šestákovi právě letos 20. října vyprší šestiletý mandát, který ale hodlá obhajovat.

Štítky politika, senátor, kandidát, Ladislav Faktor, České Budějovice, volby, rozhlas, Senát Parlamentu ČR, okres České Budějovice, CHKO Třeboňsko, Kleť, Jiří Šesták, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zipe Pezi

Příklady táhnou. Valenta, či jiní. Pro lidi nehnou prstem, ani náhodou. Pro sebe, to ano.

Čtvrtek, 29. března 2018, 16:06Odpovědět

Budějčák Ladislav Faktor chce do Senátu. Už se nemíní jen dívat na to, co se v politice děje  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.