Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Studenti demonstrovali na obranu ústavních a společenských hodnot i v Budějcích

Organizátoři protestu vyzývali na Facebooku studenty středních a vysokých škol k účasti na demonstraci, která se uskutečnila ve čtvrtek 15. března v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích. Protestovalo se ale napříč celou republikou.

Hlavní sál Jihočeského divadla v Českých Budějovicích dnes, ve čtvrtek 15. března, zaplnili studenti vysokých a středních škol, ale přítomni byli i další lidé, kterým záleží na dodržování ústavních a společenských hodnot. Demonstrovalo se také proti některým krokům Miloše Zemana a vlády v demisi.

Do divadla přišlo kolem dvou stovek lidí, kteří si vyslechli proslovy několika řečníků. Mezi nimi byl i bývalý rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer, který kritizoval znovuzvolení prezidenta Miloše Zemana a varoval přítomné posluchače před rizikem plíživé totality. „Ta se objevuje všude, i tam, kde byste ji nečekali,“ řekl. Studenti jeho proslovu tleskali, někteří na vyjádření podpory dokonce pískali a provolávali „hanba“.

V proslovech se protestovalo nejen proti prezidentovi Zemanovi, ale zazněly i negativní komentáře na adresu premiéra v demisi, Andreje Babiše, poslance Zdeňka Ondráčka a ministra vnitra Lubomíra Metnara a jeho působení u předlistopadové Veřejné bezpečnosti.Studenti jsou nespokojení se současnou situací v České republice, vadí jim útoky na veřejnoprávní média i ohýbání ústavy. „Sešli jsme se proto, abychom bránili poctivou demokracii, dodržování ústavních zvyklostí, ale také abychom se zasadili o návrat určité morální integrity do našich životů. Kdo by měl bránit jisté ideály naší společnosti, když ne my, a kdy, když ne teď,“ řekla v projevu jedna ze studentek filosofické fakulty.

Se svým proslovem vystoupil i Salim Murad, který na Jihočeské univerzitě učí studenty společenských věd. „Univerzita je otevřenou institucí a klidně se vysloví i k věcem, které se odehrávají vysoko nad námi, v politice. Kdyby univerzita mlčela k tomu, co se děje, stala by se právě tím mlčením politickou. Tím tichem by se stala na těch událostech spoluúčastnou,“ řekl Murad.
Z balkonu nad hledištěm visela česká vlajka, kterou mával jeden z účastníků a mezi studenty seděli i někteří herci divadla. Před zahájením a po skončení proslovů měli účastníci možnost podepsat petici #VyjdiVen.

Přítomné byly i seniorky, které se o demonstraci dozvěděli na internetu. „Kdybych věděla, že se rozdávaly letáčky, šla bych je rozdávat. My už jsme toho zažily za život hodně, ale to, co se děje teď je hrozné,“ řekla seniorka Zdeňka Tušlová.

Štítky demonstrace, protest, petice, České Budějovice, Jihočeské divadlo, Miloš Zeman, Facebook, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Libor Grubhoffer, Andrej Babiš, Zdeněk Ondráček, Lubomír Metnar, Veřejná bezpečnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti demonstrovali na obranu ústavních a společenských hodnot i v Budějcích  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.